vrijdag 28 juni 2013

Groentensap uit de Slowjuicer

Op een warme dag als vandaag is een lekker koel groentensapje een welkome verfrissing. Als 3 glazen teveel voor je zijn kun je het sap ook prima invriezen.



Groen sap


Ingrediënten voor 3 longdrinkglazen 

  • 1/2 komkommer
  • bosje bieslook
  • 1 groene paprika
  • 2 appels
  • flinke hand worteltjes

Snijd alle ingredienten in kleine stukjes en vermaal ze in de slowjuicer. Wissel harde en zachte stukjes af zodat de slowjuicer ze makkelijker kan verwerken. Ik vind het zelf het lekkerst als het sap lekker koud is, dus ik doe er ijsklontjes in. En op de een of andere manier drink ik zo'n sapje het liefst met een rietje.

donderdag 27 juni 2013

Foodblogswap: Soto met kip en rijst

Deze maand deed ik alweer voor de vierde keer mee aan de foodblogswap. Ik mocht koken van het blog van Betty van  Betty's kitchen. Betty blogt sinds februari 2013, maar heeft al veel leuke artikelen en lekkere recepten online staan. Het was dan ook geen enkel probleem om iets lekkers te vinden om te maken. Ik koos voor deze lekkere soto met kip en rijst. We haalden zeker 7 porties uit deze hoeveelheid, dus ik heb een gedeelte ingevroren. Erg handig op dagen dat je laat thuis bent en snel wilt eten.


Soto met kip en rijst


Ingrediënten voor ruim 4 personen

  • 4 grote kippenbouten (poot & dij)
  • 2,5 liter water, 4 kippenbouillon blokjes
  • 2 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 grote prei
  • 200 gram sperzieboontjes
  • 150 gram taugé,
  • 4 eetlepels olie om in te bakken
  • Sambal naar smaak
  • 2 eetlepels gemalen gemberpoeder
  • 1 eetlepel gemalen kurkuma
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  •  200 gram basmati rijst
  • 4 eieren (hard gekookt)
  • eventueel wat gebakken uitjes (kant-en-klaar in zak).


Doe de kippenbouten met het water en de bouillonblokjes en breng aan de kook. Laat ze 30 minuten koken. Haal de kippenbouten daarna uit de bouillon en haal het vlees van de botten (vel gebruik je niet).
Pel en snipper de ui en knoflook. Was de paprika, ontdoe van de zaadlijst en snijd in kleine blokjes. Snijd de prei in halve ringetjes. Verwijder de puntjes van de sperzieboontjes. Snijd of breek de boontjes in stukjes van 1-2 cm. Was de taugé en laat uitlekken.
Verhit in een grote (soep)pan de  olie en bak hierin de ui en knoflook glazig (ongeveer 1 minuut), voeg de paprika, prei en sperzieboontjes toe en laat een paar minuten meebakken. Voeg de gember, kurkuma, komijn, sambal en koriander toe en schenk de bouillon erbij. Breng dit aan de kook. Voeg de kipstukjes en taugé toe en laat dit samen 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking. Giet de rijst af en verdeel over diepe borden. Schenk hier de soep over, en garneer met een gehalveerd gekookt ei en wat gebakken uitjes.

Kijk ook eens op Aranka's kookblog. Zij maakte deze keer de kleverige kippenpootjes van mijn blog.

woensdag 26 juni 2013

Salade uit de moestuin met kip en cashewnoten



Salade uit de moestuin met kip en cashewnoten


Ingrediënten voor 2 a 3 personen


Salade
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram kipfilet
  • 75 cashewnoten
  • 150 gram gemengde sla (in mijn geval vers uit de moestuin)
  • 125 gram cherry- en/of kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1/2 komkommer, in blokjes
  • 1 bosuitje

Dressing
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1 theelepel ketjap manis of sojasaus
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 eetlepel gehakte verse koriander
  • 1 theelepel geraspte verse gemberwortel
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Verhit de olijfolie en bak hierin de kiprepen goudbruin en gaar in 12/15 minuten. Rooster de noten in een droge hete koekenpan en zet ze apart. Meng de ingredienten voor de dressing. Schep de warme kiprepen door de dressing en laat afkoelen.Verdeel de sla over de borden en leg de tomaatjes en komkommer eromheen.Leg de kip met de dressing in het midden. Strooi de geroosterde noten erover. Lekker met geroosterd pitabrood of naanbrood.

Radijs en geraspte wortel zijn hier ook erg lekker door. Je kunt de kip ook prima vervangen door grote garnalen.

Bron: Boodschappen

zondag 23 juni 2013

Weekendje Gent (Bakkerij Himschoot, restaurant De gekroonde hoofden en restaurant Ankara)

Bakkerij Himschoot


Vorige week gingen Maarten en ik een weekendje naar Gent. We parkeerden bij de P+R van Expo Flanders en reden met tram 1 naar het centrum. Onze uitvalsbasis voor dit weekend was een kamer in de bed & breakfast van bakkerij Himschoot in hartje Gent. Himschoot is aangesloten bij de vereniging van artisinale bakkers. Er worden geen broodverbeteraars gebruikt en het brood krijgt de tijd om goed te rijzen. We mochten elke morgen een ontbijtje uitzoeken in de bakkerij. Dat viel nog niet mee met al die heerlijke broden.


               



Als we 's avonds terug kwamen gingen we tussen de heerlijk ruikende broden terug naar de kamer, terwijl de bakkers alweer druk aan het werk waren in de piepkleine werkruimte. We mochten wel even kijken, maar ze waren te druk bezig om echt aandacht voor ons te hebben.



Bakkerij Himschoot
Groentenmarkt 1
9000 Gent 


De gekroonde Hoofden


De eerste avond aten we spareribs bij De gekroonde Hoofden in een prachtig pand in de Burgstraat. We hadden niet gereserveerd, maar omdat het pas tegen zessen was konden we toch terecht. De restaurants in Gent zitten nl van zo'n beetje half zeven bomvol. Reserveren is dus verstandig.


Op alle tafels stonden al mandjes brood en salades en we hebben ons heen alleen maar mensen de "ribbetjes à volonté" zien eten. Die bestelden wij dus ook. Maarten nam de honing variant en ik nam de ribbetjes met kruiden van de chef. De spareribs werden vlot geleverd en smaakten heerlijk. De kruiden van de chef waren wel behoorlijk zout; dat had van mij wel wat minder gemogen, maar het vlees was heerlijk en het kruidenzout was wel lekker. Erbij kregen we ook nog een lekkere tomaat uit de oven. Zodra we klaar waren met eten kwam de uiterst vriendelijke bediening al vragen of we nog meer spareribs wilden hebben. We hebben allebei nog een keer een paar ribbetjes besteld, maar daarna was het echt genoeg. Doordat je geen aardappel kon bestellen viel het eten niet zo zwaar. De spareribs met brood, salade en sausjes was een prima combinatie, de bediening uitstekend en de sfeer erg gezellig. Een aanrader dus.





De gekroonde Hoofden
Burgstraat 4
B-9000 Gent


Restaurant Ankara


De volgende dag hadden we minder geluk. We waren wat later en we kregen overal te horen dat er geen plaats meer was. Uiteindelijk belanden we in een zaak waar ik verder geen woorden aan vuil wil maken. De bediening was vriendelijk, maar we hebben na ons voorgerecht ruim een uur moeten wachten op een Gentse stoofpot die ook nog eens niet warm was. Jammer.
Zondag liepen we rond lunchtijd langs restaurant Ankara. Daar was het zo druk en het eten zag er zo lekker uit dat we besloten daar te eten. Daar hebben we geen spijt van gekregen. Vooraf kregen we een schotel met olijven en pepers van het huis.


De inktvisringen die we daarna bestelden waren de lekkerste die ik ooit heb gegeten. Lekker crispy en de inktvis was heerlijk van smaak en structuur. Ook het stukje feta dat erbij lag was erg goed van smaak. Met de uitgebreide portie humus en het verse Turkse brood konden we er weer een paar uur tegenaan om van de laatste uurtjes Gent te genieten.



Restaurant Ankara
Oudburg 44
Gent 9000, België


woensdag 19 juni 2013

Gezond sapje



Voor 650 ml sap (kan beetje varieren)
  • 2 kleine appels
  • 1/3 komkommer
  • 2 wortels
  • 1 stengel bleekseldelderij
  • handje peterselie
Snijd alles in stukjes en doe ze in de slowjuicer. Je kunt het sap zeven als je het helemaal pulpvrij wilt hebben. Het lekkerst met een ijsklontje of wat crushed ice.
Je kunt dit sap ook heel goed invriezen om later te gebruiken.


maandag 10 juni 2013

Sap van meloen en ananas

Een heerlijk sapje van meloen en ananas uit de slowjuicer. Van een hele galiameloen en een ananas kreeg ik een liter sap.


zaterdag 8 juni 2013

Brownies met noten

Met deze brownies heb ik mijn collega's blij gemaakt tijdens onze laatste vergadering. Ze vonden ze zo lekker dat ze de dag erna nog zijn gaan zoeken of er nog over was. Helaas; de laatste 2 stukjes had ik met het bakblik weer mee naar huis genomen. Goede reden dus om ze snel weer eens te maken.



De lekkerste brownies zijn naar mijn mening brownies die een zekere klefheid hebben, maar niet te nat zijn. En dat is precies de categorie waar deze brownies in vallen.

Brownies met noten


Ingrediënten voor een bakblik van 18 x 28 cm

  • boter om in te vetten
  • 170 gram boter in stukjes
  • 225 gram pure chocolade in blokjes (of gehakt)
  • 3 eieren
  • 100 gram (riet)suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 65 gram bloem
  • 150 gram geroosterde, grof gehakte gemengde noten (of walnoten)

Rooster de noten in een oven van 175 graden zo'n 15 minuten tot ze lekker gaan ruiken. Laat ze afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het bakblik in met boter.
Doe de boter en de chocolade in een kom en smelt ze au bain marie (in een kom die in een pan met net niet kokend water hangt). Roer tot boter en chocolade gesmolten en goed gemengd zijn.
Klop de eieren, suiker, zout en vanille-extract ongeveer 2 minuten, tot het mengsel schuimig is. Roer het chocolademengsel erdoor. Zeef de bloem erboven en spatel het door elkaar tot het net goed gemengd is. Spatel dan de geroosterde noten erdoor.. Doe het mengsel in het bakblik en bak het zo'n 25 minuten tot een sateprikker er schoon uitkomt als je erin prikt.

Naar een recept van:  James Peterson uit Bakken

zaterdag 1 juni 2013

Slowjuicer: bietensap met appel

Sinds een paar weken ben ik in het bezit van een Juicepresso, een slowjuicer die gebruik maakt van een koude persing op lage toeren, waardoor vitaminen, mineralen en smaak beter behouden blijven. Je kunt dit sap ook langer bewaren dan het sap uit bijv. sapcentrifuges. Sap uit de slowjuicer is tot 48 uur houdbaar.

Ik maakte al wel vaker groentensap met de sapcentrifuge die bij mijn magimix hoort, maar ik was nooit echt tevreden over het resultaat. Het grootste nadeel van de magimix is dat het centrifugeding erg lastig schoon te maken is, waardoor je hem al snel minder gebruikt.

Na alle slowjuicers met elkaar vergeleken te hebben kwam ik uit bij de juicepresso omdat die niet zo groot is, stil is, een van de goedkopere is en goed uit reviews kwam. Ik vond ook de hoeveelheid pulp die uiteindelijk in je sap belandt erg belangrijk, omdat ik niet van flubbers in mijn sap houd. Vezels krijg ik op andere manieren toch wel binnen en ik wil mijn sap dus gewoon pulploos. Ik kon op internet weinig over pulp vinden en uiteindelijk heb ik dat dus niet meegewogen bij mijn beslissing om juist deze slowjuicer te kopen. Mijn eerste sapje was van pure appel. Heerlijk vers, troebel sap zonder pulp. Bij latere experimenten heb ik qua hoeveelheid pulp zeer wisselende resultaten gehad en inmiddels zeef ik alsnog sommige sapjes.Ik heb gemerkt dat de hoeveelheid pulp samenhangt met de versheid van de producten (wat oudere en zachtere vruchten en groenten geven meer pulp in het sap),met de grootte van de stukjes en de snelheid waarmee je ze invoert.

Een groot voordeel van de Juicepresso is dat hij goed schoon te maken is. Het apparaat is zeer snel en eenvoudig uit elkaar te halen en dan spoel je hem zo schoon. Je moet dat wel direct doen, want aangekoekte fruitresten zijn niet zomaar weg. Ook het filter is zo schoon met bijgeleverd borsteltje. Je kunt je ook niet openhalen aan het filter, want er zitten geen scherpe randjes aan (wel bij het filter van de magimix).

Ondanks de iets tegenvallende hoeveelheid pulp in het sap ben ik wel ontzettend blij met deze aankoop. Ik krijg zeker 2 keer zoveel groenten en fruit binnen dan voordat ik hem had. Er zal dan ook regelmatig een sapje op mijn blog langskomen in de toekomst.
De sapjes zijn koud het lekkerst, dus ik gebruik ijsklontjes (het apparaat kan ook crushed ice maken) of koel het fruit van te voren.

Pluspunten

  • snel schoon te maken
  • weinig verlies van vitaminen en mineralen
  • stil
  • de grootte van het apparaat
  • heerlijk sap
  • sap is tot 48 uur houdbaar


Minpunten

  • hoeveelheid pulp in het sap valt mij tegen (maar daar kan ik nog mee experimenteren)
  • de juicepresso heeft moeite met blaadjes, kruiden en bleekselderij (waarschijnlijk moet ik dat kleiner snijden)


Bietensap met appel


1 appel met 3 kleine rauwe bieten leverde me 2 glazen heerlijk sap op:











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...