Duizenden1dag: juli 2013

dinsdag 30 juli 2013

Zeetong met gebakken aardappels, kapucijners, ui en spek

Maarten gaat regelmatig met zijn bootje de zee op om te vissen. Soms vangt hij makreel die hij dan rookt of we kunnen na afloop van zo'n tochtje een kabeljauwfilet of scharretje bakken. Hij heeft ook eens een keer een zeebaars gevangen en afgelopen week kwam hij met 2 heerlijke zeetongen thuis. Die combineerden goed met de eerste aardappels uit de moestuin en ook de kapucijners kwamen uit de tuin van het werk.


Zeetong met gebakken aardappels, kapucijners, ui en spek


Ingredienten

  • 2 zeetongen
  • aardappels
  • kapucijners
  • spekjes
  • ui
  • zout
  • beetje bloem
  • boter om in te bakken

Schrob de aardappels schoon onder de kraan. Verse nieuwe aardappels (Gloria) hoef je niet te schillen. De schil is zo dun dat je ze ook bijna niet kan schillen. Kook ze 15 minuten, giet af en schud dan even goed met de pan heen en weer. Zo krijg je een lekker korstje met bakken. Laat ze liefst helemaal afkoelen.
Bestrooi de tong (vraag de visboer om de vis schoon te maken en evt kop en staart te verwijderen) met bloem, peper en zout.
Dop de kapucijners, spoel ze even af en doe ze in een pannetje met koud water. 
Bak de aardappels in boter. Bestrooi ze evt met wat bloem voor extra knapperigheid. 
Snijd de ui in halve ringen. Bak het spek en voeg na een tijdje de ui toe (tijdstip hangt af van hoe uitgebakken je het spek wilt). Kook intussen de kapucijners in ongeveer 10 minuten gaar. Als de kapucijners gaar zijn giet je ze af en doe je ze bij het spek/ui mengsel. 
Als de aardappels klaar zijn doe je die ook in de pan met het spekmengsel. Smelt ruim boter in de koekenpan en bak de tong in een paar minuten aan elke kant lichtbruin en gaar.


zaterdag 27 juli 2013

Foodblogswap: appel-kaneelcake

Deze maand mocht ik voor de foodblogswap koken van het blog van Cherissa. Cherissa is in maart van dit jaar begonnen met haar blog en heeft een heel divers aanbod van recepten. Ik besloot de appel-kaneelcake te maken omdat ik bijna nooit cake bak en Maarten appelcake heel lekker vindt. Ik had geen grof kaneelsuiker in de buurt, maar wel hard geworden kaneelstaafjes (van die ouderwetjes snoepjes). Dit heb ik in de keukenmachine vermalen en in plaats van de kaneelsuiker gebruikt. Dit was erg lekker, dus dat idee ga ik vaker gebruiken.

                     


Ik nam een cakeblik van 30 cm. Cherissa schreef dat de cake bij haar niet zo goed gerezen was. Dit ging bij mij wel goed, maar hij is wel opengebarsten aan de bovenkant. De smaak was er niet minder om.


Appel-kaneelcake 


Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel 
  • 200 gram boter 
  • 150 gram witte basterdsuiker 
  • 3 theelepels kaneelpoeder 
  • 8 gram vanillesuiker 
  • 1 jonagold appel 
  • snufje zout 
  • 3 eetlepels kaneelsuiker (grof) 
  • 4 grote eieren 
  • beetje bloem om appel mee te bestrooien

Verwarm de oven voor op 175 graden, Meng met de mixer op de hoogste stand de boter, suiker, vanillesuiker en het zout tot een crème. Voeg op de middelste snelheid een voor een de eieren toe en mix tot een glad beslag. Mix vervolgens het beslag nog even 3 minuten op de hoogste stand. Voeg het bakmeel en de kaneel in kleine beetjes toe bij het mixen.
Snijd de appel in blokjes en bestuif deze met wat bloem. Meng de stukjes appel door het beslag heen. Meng ook de helft van de kaneelsuiker door het beslag. Doe het beslag in een ingevette bakvorm en strooi de rest van de kaneelsuiker over de cake. Bak de cake 60-70 minuten gaar en goudbruin. Laat de cake kort afkoelen, voordat je hem uit het bakblik haalt.

Een volgende keer zou ik iets meer appel gebruiken. In plaats van de vanillesuiker gebruikte ik het merg van een vanillestokje en ik gebruikte basterdsuiker. Ik weet niet of het daardoor kwam, maar de cake was bij mij de volgende dag erg vochtig. ik had hem afgekoeld afgedekt met folie, maar hij was echt een beetje nattig geworden.

Deze maand maakte Helen voor de foodblogswap courgettetaartjes met geitenkaas van mijn blog.

zaterdag 20 juli 2013

Spinazietaart met pecannoten en Parmezaanse kaas

Met dit warme weer heb ik niet zo'n zin om lang in de keuken te staan. Op zo'n moment is een hartige taart een goede oplossing. Ik maak meestal een paar kleintjes ipv 1 grote, zodat ik wat in kan vriezen. Na een drukke werkdag of als het warm is presenteer je zonder moeite toch een lekkere maaltijd. Enige nadeel is dat de oven er voor aan moet. Al kun je veel hartige taarten ook prima koud op tafel zetten.


Spinazietaart met pecannoten en Parmezaanse kaas



Ingrediënten voor tweepersoons hartige taarten en 8 borrelhapjes

  • 6-8 plakjes bladerdeeg
  • 100 gram panko (Japans paneermeel) of gewoon paneermeel
  • 500 gram verse spinazie
  • 3 eieren
  • 2 theelepels kerrie
  • 75 gram gehakte pecannoten
  • 150 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet de vormen in en bekleed ze met bladerdeeg. De borrelhapjes maakte ik in een muffinvorm en de grotere taartjes in een lage taartvorm van 18 cm doorsnede.
Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg en bestrooi met wat paneermeel.
Was de spinazie, laat goed uitlekken en hak de spinazie dan heel fijn. Dit kan ook prima in de keukenmachine. Doe er de eieren, kerrie, peper, zout en paneermeel doorheen en meng goed. Verdeel het mengsel over de vormen.
Bestrooi met de gehakte noten en de geraspte kaas. Bak de taartjes in ongeveer 25 minuten gaar.


De taartjes hadden van mij wel iets meer pit mogen hebben. Wees niet te zuinig met peper en zout. Voor een extra bite kun je ook wat spekjes of paddenstoelen toevoegen. 
Ik vond vooral de borrelhapjes erg lekker.

Bron: Foodies

woensdag 17 juli 2013

zondag 14 juli 2013

Gebraden lamsbout met salie, pancetta en rozemarijn


Af en toe vind ik het leuk een groot stuk vlees op tafel te zetten. Lamsvlees is daar erg geschikt voor en heeft ook nog eens een lekkere, uitgesproken smaak. Als je lamsbout met bot kiest wint het vlees nog aan smaak, maar zonder bot kun je er wel veel mooiere plakken van snijden.



Gebraden lamsbout met salie, pancetta en rozemarijn


Ingrediënten
  • 1 lamsbout met bot van ongeveer 2 kilo
  • 1 bosje verse salie
  • 1 teen knoflook
  • sap van 1/2 citroen
  • olijfolie
  • 1 handvol rozemarijn
  • 100 gram pancetta, in plakken
  • zout en versgemalen peper

Maak met een scherp, puntig mes inkepingen in de lamsbout. Maak ze met je vinger iets groter zodat je er straks vulling in kunt stoppen. Snij om het bot het vlees los van het bot tot zo'n 10 cm diep.
Vijzel de knoflook, 1 theelepel zout en de helft van de salie tot pulp. Doe er het citroensap, 2 eetlepels olijfolie, de rest van de salie en de rozemarijn bij en meng het even goed. Stop dit mengsel met de stukken pancetta in alle insnijdingen die je gemaakt hebt.
Giet een beetje olie in een hele braadslee. Leg de lamsbout erin en braad hem in de oven bij 225 graden tot hij klaar is. Keer hem elke 30 minuten om. Laat het vlees nog een minuut of 10 rusten als je het uit de oven hebt gehaald. Dit gerecht vult je huis met heerlijke geuren.

Braadtijden

Rosé: 10 minuten per 450 gram, plus 20 minuten
Medium: 13 minuten per 450 gram, plus 20 minuten
Gaar: 20 minuten per 450 gram, plus 20 minuten

Bron: Jamie Oliver

woensdag 3 juli 2013

Verjaardagsdiner bij Loos in Rotterdam



Grand café restaurant Loos in Rotterdam viert dit jaar haar 25 jarig bestaan en nodigde een aantal bloggers uit om aan te schuiven bij een verjaardagsdiner. Heel gezellig om zo medebloggers te ontmoeten,
Het diner bestond uit een proeverij van diverse gerechten van de kaart. Mijn mening is vrij kritisch als ik uit eten ga, maar hier viel niets op aan te merken. Ik heb gewoon heerlijk gegeten.
In 3 gangen konden we genieten van de specialiteiten van het huis:

Gacpacho met gemarineerde komkommer, gebakken coquilles met salie en kappertjes, salade met gemarineerde tonijn en wasabimayonaise

Lekkere broodjes met roomboter met fleur de sel

Heerlijke bloedworst met rode biet en appel

Ik heb wel vaker bloedworst gegeten, maar ik vond het nooit echt lekker. Van deze bloedworst heb ik zitten smullen. Wat een goede combinatie met de biet en de appel. Na de voorgerechten was ik al om, maar er bleken nog veel meer lekkere gerechten te volgen.

Gegrilde zeebaarsfilet met Antiboise (met zeekraal en pasta)
Groentenquiche met tomatenchutney
Superlekkere patat
Pasta met vongole en groene kruiden
Lekker mals gestoofd lamsvlees

En daarna konden we nog genieten van een selectie heerlijk desserts, waarbij ik de creme brulee van tiramisu en de theetaart nooit meer zal vergeten. De theetaart van Koekela alleen al is een reden om naar Loos te gaan.
                                 Proeverij van creme brulee in de smaken vanille, pistache en tiramisu

                                                                Aardbeien Romanoff

                              Op de achtergrond de heerlijke theetaart, speciaal gemaakt voor het jubileum

Kortom, heel erg lekker gegeten en het was ook nog eens heel gezellig om medebloggers te ontmoeten.

Grand café restaurant Loos
Westplein 51
3016 BM Rotterdam
010-4117723


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...