Duizenden1dag: augustus 2013

zondag 25 augustus 2013

Foodblogswap: courgette-chocolade cake


Afgelopen maand had ik niet zo veel tijd voor de foodblogswap. Toch wilde ik graag meedoen en daar had ik geen spijt van toen ik hoorde dat ik iets van Caroline's blog mocht maken. Wat zij maakt ziet er altijd fantastisch uit en de foto's zijn ook nog eens schitterend. Ik was dus vastbesloten om er zelf ook iets moois van te maken en eens echt mijn best te doen op de foto's.

Tja, en toen bleek maar weer eens dat haastige spoed zelden goed is. Op een vrije dag waarop ik alleen 's middags naar een vergadering op het werk moest besloot ik die heerlijke kaneelbroodjes te bakken. Alles ging voorspoedig. Het deeg zag er prima uit, de vulling was heerlijk en ze zagen er op de bakplaat ook heel mooi uit. En dat was het moment dat ik verzon dat ik de eieren vergeten was. Oeps. Wat nu? Ze lagen er prachtig bij, dus ik besloot ze maar gewoon te bakken en dan te proeven hoe ze smaakten. Uiteindelijk waren ze best lekker, maar ik proefde wel dat er iets miste. Het was toch een pietsje te droog.
Ik wilde ik deze versie niet aan de collega's voorzetten en maakte ook nog de courgette-chocoladecake . Die is heel goed gelukt, maar moest warm mee naar het werk. De chocoladelaag was dus ook nog zacht, maar de collega's hebben er lekker van gegeten. De volgende dag met de cliënten gebeurde hetzelfde als met de chocolade-bieten taart. De groep die wist dat er courgette in zat durfde niet echt te proeven; de groep die dacht dat ze chocoladetaart aten vonden de cake erg lekker.Alleen bleek dat ik toen de cake op ik vergeten was foto's te nemen. En dat alles vlak voor de vakantie, zonder veel tijd het nog eens over te doen. 

Jullie zullen het dus met deze nogal laatste keus foto moeten doen. De kaneelbroodjes gaan in de herkansing, maar dan met ei :-)




Courgette-chocoladecake 


Ingrediënten

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram cacao
  • 1 theelepel speculaas- of koekkruiden
  • 175 ml extra vierge olijfolie
  • 375 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 500 gram geraspte courgettes (2 stuks)
  • 140 gram geroosterde hazelnoten, grof gehakt

Voor het glazuur
  • 200 gram donkere chocolade, in stukjes
  • 100 ml slagroom


  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, de cacao, de kruiden en een theelepel zout in een grote kom. Doe in een andere schaal de olijfolie, suiker, eieren, vanille-extract en de geraspte courgettes en meng alles goed. Meng nu het droge en het natte mengsel met elkaar en doe de hazelnoten erdoor. Vet een springvorm van 24 cm in. Doe het beslag erin en bak de cake 40 - 50 minuten tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt.Maak het glazuur. Verwarm de chocolade au-bain-marie of op heel zacht vuur in een steelpannetje met de slagroom. Laat het mengsel iets afkoelen, zodat het wat dikker wordt en verdeel het daarna over de taart, zodat het er aan de zijkanten afdruipt.(Bron: "Good Food" juli 2010)

    Ik gebruikte zonnebloemolie ipv olijfolie. Doordat je cacao in het beslag gebruikt (en geen chocolade) is het geen hele zware cake. Vaak zijn dit soort cakes erg machtig, maar dat valt bij deze dus wel mee. Een leuke aanvulling op de chocolade-bieten taart en de Carrot cake
    In plaats van een springvorm gebruikte ik een rijstrand en diverse kleine cakevormpjes.

    vrijdag 9 augustus 2013

    Stapeltaartje met aardappel, gepofte biet en geitenkaas

    Wat een feest is het deze maand in de tuin van mijn werk. De kapucijners en doperwten zijn inmiddels allemaal geoogst en op dit moment hebben we volop sperziebonen, snijbonen, courgettes, koolrabies, komkommers sla, wortels, aardappels en natuurlijk bietjes. Alles smaakt en ruikt zo lekker vers.


    Vandaag gebruikte ik aardappels en bietjes uit de tuin. Een eenvoudig stapeltaartje moest het worden.


    Stapeltaartje met aardappel, gepofte biet en geitenkaas


    Ingrediënten voor 2 personen

    • 3 middelgrote aardappels
    • 3 middelmaat bietjes
    • 100 gram geitenkaas (ik gebruikte een rolletje van chevroux, maar bijv de zachte kaas van president is ook erg lekker en iets minder sterk van smaak)
    • wat verse of gedroogde tijm
    • peper en zout
    • 2 kookringen (die van mij zijn 11 cm)

    Boen de aardappels en bietjes schoon, prik er wat gaatjes in en verpak ze losjes in aluminiumfolie. Leg ze in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat ze in 3 kwartier tot een uur gaar worden. Snijd ze dan in dunne plakjes. 
    Leg een kookring op een bord en maak laagjes van achtereenvolgens: aardappel, biet, geitenkaas, aardappel en biet. Bestrooi de laagjes naar smaak  met wat peper, zout en tijm. Duw de massa voorzichtig wat een met de onderkant van een glas zodat het wat steviger wordt en verwijder de ring voorzichtig. Lauwwarm opdienen.

    Als je ze in een kleine ring maakt kun je er 4 voorgerechtjes van maken.

    zaterdag 3 augustus 2013

    Zalmtartaar

    Dit recept is via het blog van Nick en het blog van Caroline bij mij terecht gekomen. Omdat ik toevallig alle ingrediënten in huis had toen ik deze zalmtartaar zag heb ik het maar direct gemaakt. En het smaakte uitstekend, dus dit ga ik zeker vaker serveren. Omdat ik niet zo van een zuurtje in mijn eten houd heb ik er iets minder limoen in gedaan. Ik had er ook voor kunnen kiezen een partje limoen op het bord te leggen zodat ieder naar smaak limoen toe kan voegen.




    Zalmtartaar



    Ingrediënten voor 2 personen

    • 100 g gerookte zalm
    • 1 rijpe avocado
    •  1½ lente ui
    • ½ rode peper, zonder zaadjes
    • zout en versgemalen, zwarte peper
    • scheutje limoensap
    • evt 2 garneerringen

    Snijd de zalm in kleine stukjes. Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit. Snijd de avocado in kleine stukjes en doe er een beetje limoensap over. Behalve dat dit smaak toevoegt zorgt het sap er ook voor dat de avocado niet bruin wordt. Snijd de rode peper en de lente ui  in dunne ringetjes.Meng alles in een kommetje en voeg naar smaak peper en zout toe.
    Verdeel het mengsel in tweeën en leg iedere helft op een bord. Mooier is om een garneerring te gebruiken. Dek af met plasticfolie en zet 10 minuten in de koelkast.
    Als je de borden uit de koelkast haalt verwijder je de ring en laat je de tartaareven staan zodat de kou eraf gaat. Je kunt de tartaar nog garneren met ringetjes lente ui en rode peper 
    Bron: Written by Nick en Carolines blog

    donderdag 1 augustus 2013

    Brownies van Jamie Oliver

    Deze brownies van Jamie Oliver zijn superlekker!

    Brownies van Jamie Oliver


    Ingrediënten

    • 250 gram boter
    • 200 gram goede kwaliteit chocola (minstens 70% cacao)
    • 150 gram gehakte walnoten
    • 80 gram gezeefde cacao
    • 65 gram gezeefde bloem
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 300 gram kristalsuiker
    • 4 grote eieren

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een rechthoekig blik van 30 cm met bakpapier. Smelt de boter en chocola in een pannetje op heel laag vuur tot ze gesmolten zijn (of doe dat au bain marie; in een grote kom op een pan heet water). Roer er daarna de walnoten door.
    Meng in een kom de cacao, bloem, bakpoeder en suiker. Roer het gesmolten mengsel erdoor (ik deed dat met de mixer). Klop de eieren een beetje los met een vork en meng ze door het beslag. Als je een mooi glad beslag hebt giet je het in de bakvorm. Bak ongeveer 25 minuten. Pas op dat de brownie niet te gaar wordt. De bovenkant moet droog zijn, maar de binnenkant moet wat kleverig blijven. Een sateprikker moet er net niet helemaal droog uitkomen als je er in prikt. Laat de brownie in de vorm afkoelen. Het geheel zal dan nog iets opstijven. Snijd de brownie in vierkante blokjes. 

    Bij mij moest de brownie zeker 40 minuten in de oven voordat hij goed was.
    Het originele recept voegt nog gedroogde zure kersen toe (150 gram) en gebruikt meer suiker (350 gram) Ik gebruikte 325 gram suiker en dat had nog best minder gekund.

    Met een bolletje ijs of wat slagroom is dit een heerlijk dessert.


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...