Duizenden1dag: september 2013

zaterdag 28 september 2013

Risotto met geroosterde paprika en sticky spek

Er stond nog een pot geroosterde paprika's in de kast en ik wilde al een hele tijd een recept met sticky spek nog eens maken. Ik heb dat nl al een keer eerder geprobeerd, maar toen is het verbrand omdat ik even niet op stond te letten. Dat zou deze keer natuurlijk niet gebeuren.
Ik besloot het spek en de paprika's te combineren in een risotto. Achteraf had ik ook prima overgebleven pompoen uit de koelkast kunnen gebruiken, maar dat bedacht ik pas toen we al aan tafel zaten.
Omdat de smaak van het spek al best uitgesproken is heb ik de risotto heel eenvoudig gehouden.


Risotto met geroosterde paprika en sticky spek


Ingrediënten voor het spek

  • 2 speklappen
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel olie


Ingredienten voor de risotto

  • risottorijst voor 2 personen (ik schud altijd op het oog rijst uit het pak, maar het zal zo'n 250 gram zijn)
  • 500 ml bouillon (ik nam een pot runderfond van 350 ml en nog wat water)
  • 1/2 pot geroosterde paprika's 
  • 1 teen knoflook
  • 2 sjalotjes
  • beetje geraspte Parmezaanse kaas
  • versgemalen zwarte peper
  • Scheut olie om in te bakken

Snijd de speklappen in reepjes van ong 1 cm. Roer de ketjap, gembersiroop en olie door elkaar en doe ze samen met de reepjes speklap in een diepvrieszak (of in een kom). Laat de marinade even intrekken.

Bak de speklapjes in een koekenpan op middelmatig vuur lekker bruin en voeg een eetlepel water toe. Laat het even inkoken tot het spek lekker plakkerig is. Blijf goed roeren, want het bakt snel aan.

Doe de olie in de pan en bak de ui en knoflook op middelmatig voer tot ze zacht worden. Voeg dan de rijst toe en blijf goed roeren. Als de rijst glazig is (beetje doorschijnend) doe je er beetje bij beetje de bouillon bij. Blijf steeds roeren tot de bouillon opgenomen is door de rijst voor je er nieuwe bouillon bij doet. Dit hele proces duurt gerust een half uur tot 3 kwartier en je moet zeer regelmatig roeren om te voorkomen dat het aanbakt. Het is klaar als de rijst gaar is, je nog mooie korrels hebt en het een smeuïg geheel is. 
Doe er dan de geroosterde paprika en het spek bij, voeg peper naar smaak toe en roer alles goed door elkaar. 
Serveer de risotto en geef de geraspte kaas er apart bij.

Het spek smaakt ook erg goed in gebakken rijst.


woensdag 25 september 2013

Foodblogswap: zalmbonbon

Deze maand mocht ik voor de foodblogswap iets maken van Huis van Belle. Huis van Belle is een virtueel inloophuis voor meiden van 12 t/m 17 jaar. De website is opgericht door Eline en Ruth en geeft informatie op gebieden als beauty, zelfbeeld, koken enz. Het ziet er allemaal aantrekkelijk uit en als ik tot de doelgroep behoorde zou ik er zeker regelmatig komen.
Het was even zoeken naar een geschikt recept, maar toen ik de zalmbonbon van Madelon zag, was ik direct verkocht. Als ik uit eten ga en er staat een zalmbonbon op de kaart zal ik hem bestellen en hij stond al een tijd op mijn verlanglijstje om eens zelf te maken. Bovendien had ik net best veel aantrekkelijk geprijsde gerookte zalm ingeslagen, dus dat kwam ook mooi uit.Als extra vulling deed ik er rivierkreeftjes door.
Ik weet niet voor hoeveel personen het recept bedoeld is en hoeveel bonbons ervan gemaakt worden. De vulling was erg veel en ik maakte vrij kleine bonbons zodat ze als voorgerechtje konden dienen. Ik had nog veel vulling over, maar met wat extra zalm was dat nog lekker op een stokbroodje.


Zalmbonbon


Ingrediënten

  • 9 plakken gerookte zalm (ik gebruikte 200 gram kleine plakken)
  • 1 bekertje creme fraiche
  • 1 bakje kruidenroomkaas
  • 3 middelgrote augurken
  • 1/2 zoete appels (bijv. fuji)
  • 1 pakje rivierkreeftjes
  • rucola, veldsla of andere sla 
  • versgemalen peper
  • wat geroosterd brood
  • huishoudfolie

Schil de appel en snijd de appel en de augurk in kleine stukjes. Snijd 1/3 van de zalm in kleine stukjes. Roer de creme fraiche en de roomkaas door elkaar en voeg de blokjes augurk en appel toe. Roer samen met de in stukjes gesneden rivierkreeftjes en de stukjes zalm door elkaar en voeg naar smaak peper toe.
Leg een ruim stuk huishoudfolie over een kommetje, kopje of vormpje en bekleed met zalm. Doe de vulling erin en draai dan het huishoudfolie strak zodat de zijkanten van de zalm naar elkaar toekomen en je er een soort bonbon van maakt (hier zie je foto's van dat proces).
Nu kun je de zalmbonbon in de koelkast bewaren om hem bijv. 's avonds of de volgende dag te eten. Ik vond het zelf een heerlijk lunchgerecht met wat geroosterd brood en veldsla, maar als je de bonbons niet te groot maakt kun je het ook heel goed als voorgerechtje of buffethapje serveren. Kortom; dit is een blijvertje!


zondag 22 september 2013

Pruimentaart


Deze pruimentaart heb ik ooit eens ergens in een boek gevonden en overgeschreven. Toen Mannin en ik toevallig afgelopen week op dezelfde dag deze taart bakten, ontdekte ik bij haar op het blog dat het recept uit het boek Twaalf van Tessa Kiros komt.


Pruimentaart


Ingrediënten

  • 700 gram (reine claude) pruimen 
  • 150 gram gesmolten boter (ongezouten) 
  • 120 ml melk 
  • 150 gram rietsuiker 
  • 3 eieren 
  • 1,5 theelepel bakpoeder 
  • 250 gram bloem 
  • het merg van een vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract 
  • wat poedersuiker om te bestrooien

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 170) en vet een springvorm van 20/ 22 cm in.
Smelt de boter. Klop de eieren met de suiker en de vanille tot een schuimig mengsel.
Zeef de bloem en het bakpoeder en schep dit voorzichtig (niet alles tegelijk) door het eiermengsel. Als alle bloem is opgenomen voeg je de boter en de melk toe. Roer rustig door tot het is opgenomen.
Snijd de gewassen pruimen doormidden en haal de pitten eruit.
Doe de helft van het deeg in de springvorm en verdeel de helft van de pruimen erover. Doe dan de rest van het beslag in de vorm en leg daar de rest van de pruimen op. Druk ze een klein beetje in het beslag.
Strooi een laagje poedersuiker op de taart en bak hem in ongeveer een uur gaar en lichtbruin.

Ik houd zelf niet zo erg van pruimen, maar het is wel een erg lekkere taart. Ik ga hem zeker ook eens maken met peer of appel. Snufje kaneel is dan ook erg lekker. Je kunt deze taart ook prima serveren met een bolletje vanilleijs of wat lobbig geklopte slagroom. 
Wij vonden de taart een dag later nog lekkerder.

zaterdag 21 september 2013

Pubfood

Tijdens onze vakantie wilden we zeker een paar keer in een pub eten. Een pub (public house) is een belangrijke ontmoetingsplaats voor vrienden, collega's en buurtgenoten. Sinds het wettelijk toegestaan is dat kinderen in een pub mogen komen zie je ook steeds meer gezinnen gezellig samen eten en drinken.
Hoewel de pubs er van buiten bijna allemaal fantastisch uitzien, mooi oud pand, prachtig uithangbord, gezellige uitstraling, kom je soms bedrogen uit als je naar binnen stapt. Je verwacht toch een soort ouderwetse herberg en als je dan een kantine-achtige inrichting treft is dat wat mij betreft een domper. Gelukkig hebben we een aantal zeer leuke pubs gevonden waar we lekker hebben kunnen eten en/of drinken. Maarten maakte er een sport van steeds een andere soort bier te proberen. Ik dacht ook leuk mee te doen door een Pimm's and lemonade te bestellen omdat dat overal op de kaart stond, maar iew, wat een smerig drankje zeg. Ik vond het nogal farmaceutisch naar een soort kruidige ijsthee smaken.


Ze serveren in een pub meestal eenvoudige typisch Engelse gerechten als aardappelpuree, worsten, pies, sunday roast enz., maar curry's zijn ook zeker geen uitzondering. Je bestelt vaak aan de bar en onze ervaring is dat we nooit lang hoefden te wachten tot het geserveerd werd.
De eerste pub waar we aten was The Bulls head en die lag vrijwel direct naast de eerste camping in Monyash. Volgens mij kwamen er vooral toeristen, maar de sfeer was er goed en het eten lekker. Naast de pub was ook nog een biertuin met een flinke speeltuin, waar het steeds een drukte van belang was.
Wat ik wel opvallend vond is dat er in de de meeste pubs geen muziek gedraaid werd. Het hoeft van mij zeker niet keihard, maar een muziekje op de achtergrond vind ik toch wel erg sfeerverhogend. Niet dat het er stil was, ha ha , er werden zeker in The Bulls head nogal wat lallende gesprekken gevoerd.
Maarten at er sunday roast en ik een gegrilde forel met amandelen. Er was geen spoortje van grillgebruik te bekennen, maar hij smaakte prima en ook de friet was goed. De sunday roast was iets minder van smaak en het nut van de toevoeging van de yorkshirepudding hebben we nog nooit begrepen.





De volgende pub waar we kwamen was de Old swan inn. De pub is de oudste uit de omgeving en dateert uit de 12e eeuw. En wat een leuke pub! Gezellige sfeer, uitstekende bediening en heerlijk eten. We hebben er 3 keer gegeten en 2 keer een avond doorgebracht en het was elke keer goed. Alleen de desserts vonden we niet geweldig. Op de dag dat we op de camping in Llantwit major aankwamen miezerde het en we besloten onderweg te lunchen. Omdat de lunch die we er aten op weg naar de camping zo lekker was hebben we er 's avonds gewoon nog een keer gegeten, waarna we lekker zijn blijven hangen met een potje yahtzee en een flinke pot bier. De lunch bestond voor mij uit Wels rarebit (een soort kaassaus op brood) en Maarten nam camembert uit de oven met cranberrysaus. Allebei fantastisch.



's Avonds aten we er weer net zo lekker met een maatlijd die we halverwege wisselden. Fish and chips in perfecte uitvoering en een paar heerlijke lamskoteletjes met geroosterde groenten en heerlijk smeuige puree van zoete aardappel.



Op mijn verjaardag aten we er nog een keer en bestelden we karbonade met aardappelpuree en prei in roomcidersaus. Ook weer superlekker.


Verder hebben we nog wel een paar keer iets gedronken in een pub, maar eten is er niet meer van gekomen.

woensdag 18 september 2013

Dickinson & Morris

Onderweg naar onze eerste camping in Monyash (Peak District) wilde ik langs Dickinson & Morris in
Melton Mowbray. Ik had gelezen dat daar de beste pork pies van Engeland gemaakt en verkocht worden en dat moesten we natuurlijk zelf ondervinden.


Toen we een paar jaar geleden in Engeland op vakantie gingen aten we een fantastische pork pie bij een klein slagerijtje in Thirsk en daarna heb ik nooit meer een echt lekkere gegeten. Steeds vond ik ze te vet en/of te zout. Dit was dus een goede kans op weer een heel lekkere.
De winkel ligt midden in het dorp en verkoopt naast pies o.a. ook quiches, brood en streekproducten.En alle producten zagen er erg goed uit. 






We kochten een grote pie om mee te nemen en een kleintje met een toplaagje van kaas om direct te proeven. De smaak was zeker goed, maar ook deze vond ik veel te zout. We vonden allebei een klein puntje meer dan genoeg. 


Ook de andere pie hebben we de volgende dag niet helemaal opgegeten. Die was iets minder zout, maar nog steeds veel te zout naar onze smaak. Jammer.


Maar dan de sausageshop naast de pasteiwinkel. Wat een prachtige worsten lagen daar. 


We besloten direct om dezelfde avond een barbecue te doen en diverse worsten mee te nemen. En dat bleek een goede beslissing. Deze worsten waren de lekkerste ever! Vooral de Rutland sausage met stilton en mosterzaad was fantastisch. Eerst proefde je worst met kruiden, dan een soort kaasexplosie en daarna een subtiele smaak van de mosterdzaadjes. Echt heerlijk. Later hebben we nog een worst met stilton gegeten, maar die haalde het bij lange na niet bij deze topworst. 


Hoe kan het toch dat ik in Engeland de worsten vaak heerlijk vind, terwijl ik ze thuis vaak helemaal niet lekker vind. Niet qua smaak, maar ook niet qua structuur. Het staat inmiddels hoog op mijn lijstje om eens zelf worst te maken, zeker nu ik tijdens de vakantie weer al die verschillende smaken geproefd heb.
Update: inmiddels heb ik een workshop worst maken gevolgd en maak ik regelmatig worst.

Vakantie Engeland

De afgelopen 3 weken hebben Maarten en ik gekampeerd in Engeland. We begonnen in Monyash in Peak District; een paar dagen later gingen we naar Pencili in Wales, toen door naar Cardiff in Wales; daarna bijna een week in Charlbury bij Oxford en tenslotte nog 5 dagen Londen. Het was een lekkere vakantie, waarbij we op eetgebied zeker niets te kort zijn gekomen. Als we de barbecue niet aandeden gingen we ergens eten, allemaal vrij eenvoudig ivm de kosten die op zo'n manier best oplopen, maar wel heel vaak superlekker.
De komende weken verschijnen hier ongetwijfeld posts die te maken hebben met onze vakantie, maar hier is vast een voorproefje:








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...