woensdag 30 oktober 2013

Halloweentaart (workshop taart bekleden met marsepein)

UPDATE: TAARTIESIE IS INMIDDELS GESLOTEN

Zaterdag deed ik een  basis taart workshop bij TaarTiesie in Haarlem. Ik heb al een hele tijd marsepein in de kast liggen met het idee eens een taart van biscuitdeeg te versieren, maar zag altijd op tegen het bekleden van de taart. Toen er een aanbieding langskwam via Social deal voor een workshop bij mij om de hoek heb ik dan ook direct gereserveerd.

TaarTiesie is een winkel met een ruime sortering taartmaterialen, van uitstekers, kleurstoffen en marsepein tot rollers, taartkartons en vormpjes. Achter de winkel is de workshopruimte waar ruimte is voor workshops t/m 8 personen.


Zaterdag waren we met 4 mensen, 3 cursisten en Patricia, de cursusleidster en eigenaresse van Taartiesie.

Patricia had de taarten op basis van een biscuitmix al gebakken en de botercreme maakte ze ter plekke. Als eerste sneden we met een taartzaag de taart in 3 stukken.


De onderste laag smeerden we in met botercreme (evenveel boter en poedersuiker mixen tot het romig is) en de bovenste laag met jam.


Om de lagen weer mooi op elkaar te krijgen gaf Patricia de tip om de zijkant in te kerven met een mesje zodat je kan zien hoe ze op elkaar moeten. Ook de buitenkant smeerden we met een paletmes in met botercreme.


De taarten konden nu even aan de kant en we gingen verder met de marsepein (een verhouding 1:3 werkt volgens Patricia het lekkerst). Eerst kleurden we de blanke marsepein. We deden een paar druppels van de gewenste kleurstof in een kuiltje in de marsepein en kneedden tot de kleur mooi egaal was. Thuis zou ik het liefst natuurlijke kleurstof in poedervorm gebruiken, maar daar is nogal moeilijk aan te komen tegenwoordig.


Daarna vetten we onze mat in met crisco (plantaardig vet, o.a. te koop bij Taartiesie en toko's) zodat de marsepein bij het uitrollen niet aan de mat zou plakken.

De verdere instructies waren als volgt. De plak marsepein moet zo groot zijn als de diameter van de taart plus 2 keer de hoogte van de taart. Daarna rol je de lap over je roller en laat hem over de taart heen zakken.


Dan veeg je met je hand de plooien naar beneden glad en snij je de marsepein af langs de bodem van de taart. Dat klinkt heel simpel en dat was het ook eigenlijk wel, maar we vonden het allemaal best spannend of de marsepein niet zou scheuren, of het wel mooi glad werd en of we het wel netjes afgesneden kregen. Natuurlijk waren er beginnersfoutjes zichtbaar, maar ik was toch best tevreden over hoe het eruit zag.


Het versieren van de taart werd vergemakkelijkt door de vele uitstekers en mallen die we tot onze beschikking hadden. Ik dacht altijd dat je vreselijk handig moet zijn om dit soort taarten te maken en dat is ook wel een beetje zo, maar er zijn wel heel veel hulpmiddelen om mooie versieringen te maken zonder al te veel gepruts. Met siliconen vormen kun je bijv. heel mooie 3 dimensionale vormen en randen maken.


Tijdens het versieren werden we steeds stiller, want iedereen was geconcentreerd aan het werk. Voordat we het wisten was de tijd om. Gelukkig was Patricia erg soepel in het hanteren van de tijd en mochten we gerust nog even iets afmaken als we dat wilden.

De workshop was gezellig en leerzaam. Mijn taart was klaar toen ik naar huis ging, de andere 2 cursisten hebben nog even doorgewerkt.

Mijn Halloween taart (door slechte foto pietsje gek van kleur )-: )

De herfsttaart van kitty

De verjaardagstaart van Yvonne

maandag 28 oktober 2013

Foodblogswap: Surinaamse roti

De foodblogswap van oktober mij bij de blog van Puur eten van Rik. Er staan meerdere heerlijke recepten op zijn site en het was dan ook nog niet makkelijk kiezen. Uiteindelijk maakte ik eerst de Spaghetti Carbonara, want daar ben ik gek op en kreeg ik dus niet meer uit mijn hoofd. Die was heerlijk, maar voor de foodblogswap besloot ik te kiezen voor de Surinaamse roti. Ook die bleek uitstekend. De eerste keer dat we de roti (eigenlijk zijn dat alleen de "pannenkoeken" die je erbij eet, maar in de volksmond wordt het hele gerecht vaak roti genoemd) aten heb ik geen foto's gemaakt. Gelukkig was het geen straf om het snel daarna gewoon nog een keer te eten. De eerste keer heb ik gewone kerrie en sperziebonen gebruikt, de tweede keer Hindoestaanse massala en kousenband volgens het originele recept. Allebei de keren smaakte het prima, maar Maarten gaf de voorkeur aan de versie met de gewone kerrie, al moest die dan wel liever met kousenband.



Surinaamse roti


Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 rotivellen
  • 4 kippenpoten, kippendijen (evt zonder bot) of kippenbouten
  • 8 middelgrote aardappelen
  • 1 bosje kousenband (of 500 tot 750 gram sperziebonen)
  • 4 gekookte eieren
  • 1 grote ui
  • 3 knoflooktenen
  • Hindoestaanse massala
  • 2 maggiblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 Madame Jeanette (of een lepel sambal)
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • zout en peper

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak ui en knoflook even in wat zonnebloemolie en een klein beetje massala. Haal de ui en knoflook uit de pan. 
Doe indien nodig nog een beetje zonnebloemolie in de pan en bak de kip op hoog vuur met een eetlepel massala en flink peper en zout goudbruin.
Schil intussen de aardappelen en snij ze doormidden. 
Doe het uimengsel samen met de Madame Jeanette en de tomatenpuree bij de kip en roer goed door. Voeg de aardappelen toe en roer weer goed door Dan doe je water in de pan. Het water moet net de bovenste laag kip/aardappel raken maar het geheel moet zeker niet helemaal onder water staan. Voeg de maggiblokjes toe, roer goed en breng aan de kook.


Laat de Madame Jeanette heel als je het allemaal niet te pittig wilt maken. De saus zal pittiger worden naarmate de peper langer in de pan zit. Proef dus af en toe en zorg dat de peper niet kapot gaat. Dan wordt de saus namelijk ineens erg pittig.Als het pittig genoeg is haal je voorzichtig de peper uit de pan.

Laat alles minstens 90 minuten heel zachtjes sudderen. Om het kwartier even roeren en proeven. Je moet de kerrie goed proeven. Als dit niet zo is doe je er nog wat kerrie bij. Laat het laatste kwartier de gekookte eieren even mee sudderen in de saus. Als je met een vork wat gaatjes prikt in de eieren zullen ze de smaken van de saus nog beter opnemen.

Snijd de puntjes van de kousenband en snij ze in stukjes. Kook even beetgaar en bak ze daarna in een wok. Je kunt evt nog een uitje, knoflookje en beetje sambal meebakken voor extra smaak.
Als er olie op de saus drijft kun je dat weghalen door het eraf te scheppen met een soeplepel. Als de aardappels gaar zijn is het klaar.

Maak de roti's warm in de magnetron en serveer ze samen met de aardappels, kip en kousenband. Leg de roti op je bord en schep de kip, aardappelen met saus, kousenband en het ei op. Officieel scheur je een stukje van de roti af en eet je daarmee de rest op. Wij eten het gewoon met mes en vork.

Ik heb het recept een beetje aangepast. De eerste keer heb ik de gekookte eieren gebakken zoals in het oorspronkelijke recept. Ik vond dat de eieren daar niet perse beter van gingen smaken en vind ze even mee gesudderd lekkerder.
De eerste keer had ik geen Hindoestaanse massala in huis en heb ik kerrie gebruikt. Dit smaakte ook prima.
De hoeveelheid kip en aardappelen kun je naar smaak aanpassen. Ik zorg dat ik genoeg heb om er samen 2 keer van te kunnen eten. De volgende dag zijn de smaken goed ingetrokken en is het nog lekkerder.
Leuk detail is nog dat de Madame Jeanette uit de kas van mijn werk kwam. Ook de ui was eigen teelt.






zondag 13 oktober 2013

Geen woorden maar zaden bibliotheek


Vrijdag was liep ik tijdens het World Food Festival de kas van de GEEN WOORDEN MAAR ZADEN-bibliotheek  binnen. Er hingen allemaal gedroogde planten aan de zijkant van de kas en er hingen zakjes zaden op een bord. Het bleek te gaan om een Rotterdams initiatief die als doel heeft een zadencollectie op te bouwen. Het werkt eigenlijk heel simpel. Je wordt lid voor € 5,- per jaar en mag dan 2 zakjes zaden van het bord mee naar huis nemen. Als je ook zaden inlevert kost het lidmaatschap je zelfs maar €2,50. De zaden kweek je op en een gedeelte van de planten laat je doorschieten om de zaden van op te vangen. Die kun je dan weer ruilen voor andere zaden. De Zadenbibliotheek was van 18 september t/m vandaag te vinden in het Museumpark en zal daarna als pop-up bibliotheek door Rotterdam trekken.
Op de facebookpagina vind je nog iets meer informatie.

vrijdag 11 oktober 2013

Broodje hummus met avocado


Vorige week at ik bij Anne & Max in Alkmaar een heerlijk broodje met hummus en avocado. De combinatie at ik nog niet eerder, maar het broodje viel erg in de smaak. Ik heb het dus dezelfde week thuis ook gemaakt. 

Het broodje van Anne & Max

Broodje hummus met avocado


Ingrediënten voor 4 broodjes

  • 4 stukken Turks brood 
  • 1 avocado
  • hummus (zie onderstaand recept)
  • gemengde pitten en zaden (ik nam lijnzaad en zonnepitten)
  • evt wat sla/komkommer

Snijd het brood open en toast het licht in de broodrooster, op een grillplaat of in de oven. Smeer ruim hummus op het brood. Pel de avocado, haal de pit eruit en snijd in plakjes. Beleg het brood met de avocado en evt met de sla/komkommer. Strooi de zaden en pitten over de avocado. 

Je kunt natuurlijk ook broodjes gebruiken ipv Turks brood. De zaden en pitten worden nog lekkerder als je ze even roostert in een droge koekenpan. Sesamzaadjes zijn er ook erg lekker door.


Het broodje van mezelf

Ingrediënten voor de hummus


  • 240 gram kikkererwten uit blik
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta, te koop bij Turk of toko)
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 0,5 limoen
  • scheut olijfolie
  • evt wat vocht uit blik kikkererwten
  • 1 klein snufje gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • mespunt cayennepeper
  • snufje zout

Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op. Doe de kikkererwten in keukenmachine. Doe er de tahin, knoflook, limoensap en de olijfolie bij en laat de keukenmachine draaien tot de massa een smeuige puree is. Voeg evt nog wat olijfolie en/of vocht van de kikkererwten toe en breng op smaak met de paprikapoeder, komijn, cayennepeper en zout. 

Je kunt de hummus een paar dagen bewaren in de koelkast.

woensdag 9 oktober 2013

Vakantie Engeland: eten van een keten

Zonder dat we er direct erg in hadden hebben we dit jaar tijdens onze vakantie regelmatig bij een restaurant gegeten dat onderdeel bleek te zijn van een keten. Op zich is daar niets mis mee natuurlijk, zolang ze lekker eten serveren en de sfeer en bediening goed zijn. Dat was bij de ketens waar we aten wel in orde.
In Oxford lunchten we bij Bella Italia. We aten allebei een heerlijke pasta en onze borden werden aan tafel vers bepeperd en bekaasd. Ook in Londen aten we bij Bella Italia. Het was daar behoorlijk druk, maar de bediening was prima en het eten heerlijk.

     




In Stratford upon Avon aten we bij Carluccio's Maarten was wildenthousiast over zijn panzanella (de lekkerste ever) en ik had spaghetti alle vongole in bianco, die ook lekker was, maar van mij nog iets warmer had gemogen.





In Londen belandden we per ongeluk bij Bill's. We hadden nogal wat gelopen en wilden even ergens wat drinken. Billy's zag er gezellig uit, dus daar gingen we naar binnen. De bediening bleek uiterst vriendelijk en muziek en inrichting heel gezellig, dus toen we een avond later daar in de buurt wilden eten gingen we er nog een keer naartoe. Ik bestelde heerlijke mosselen met prima patat. De portie was wat aan de kleine kant, maar de smaak was prima. Lekker grote, sappige mosselen in een prima roomsaus en knapperige patat. Maarten bestelde de vispie en kreeg een ovenschotel met vis en aardappelpuree die ook zeer de moeite waard was. Omdat het eten zo lekker was bestelden we ook allebei een dessert: een brownie met ijs en pecan pie, ook weer superlekker. Enige domper was dat we tussendoor erg lang moesten wachten en toen dan na ook erg lang wachten de rekening kwam ontdekten we dat ze er zelf al even 12,5 procent fooi op gezet hadden. Daar houd ik nooit zo van.








We aten Thais bij Busaba Eathai.Er stond al een rij in de gang, maar we waren vrij snel aan de buurt. De akoestiek is er niet geweldig en er passen veel mensen in de zaak. Het was er dan ook nogal een kippenhok.De bediening was snel en efficient. We hadden in de wachtrij al een menukaart gekregen en wisten al dat we allebei Pad thai gingen bestellen, dus dat ging ook snel. De zaak staat vol met grote vierkante tafels waar 12 mensen aan kunnen zitten. Wij zaten samen op een hoek en dat was prima. De Pad thai was zoals we die uit Thailand herinnerden, dus uitstekend. De grote ruimte in combinatie met de snelheid maakte wel dat het geheel een beetje fabriekerig voelde, maar na een dag door Londen sjouwen wilden we snel een hapje eten, dus dit was prima zo.


Verder aten we nog Indiaas bij Masala zone, best lekker, maar niet bijzonder.


Bij Covent Garden aten we een verrassend lekkere hamburger met friet bij het net geopende Shake shack. Je krijgt daar een apparaatje mee waarvan de lichtjes gaan branden als je je bestelling op kunt halen. Heel handig. Erg vriendelijke bediening.



En tenslotte hebben we fantastisch geluncht in Stow on the Wold bij Huffkins. Het eten daar zag er zo lekker uit dat we er direct naar binnen stapten. We bestelden sandwiches en omdat we daar al een paar dagen trek in hadden scones als toetje. Met als gevolg dat we als 2 gevulde kalkoenen weer naar buiten gingen. Het was te lekker om te stoppen met eten, maar echt veel te veel. We hebben geen scone meer gegeten de rest van de vakantie.



zondag 6 oktober 2013

ZiZo in Utrecht

Vorige week was ik in Utrecht om een dagje te winkelen met mijn beste vriendin N. Dit doen we de laatste 2 jaar als kadootje voor onze verjaardagen. We struinen dan heerlijk langs alle kringloopwinkeltjes aan de gracht en kletsen aan een stuk door. Tussendoor moet er natuurlijk gegeten en gedronken worden en onze eerste stop was bij ZiZo aan de Oudegracht 281-283.
ZiZo heeft een lunchcafe, atelier en winkel, gerund door mensen met een beperking. In het atelier worden prachtige dingen gemaakt die in de winkel verkocht worden zoals, kaarten, beschilderd servies, lekker zachte babyknuffels, zeep en nog veel meer. Als ik in Utrecht ben loop ik altijd wel even binnen.

In het lunchcafe kun je heerlijk eten, zo hebben wij ontdekt. Vriendin N, had nog niet ontbeten en bestelde de tosti met cashewnoten en honing. Onderstaande foto laat zien wat ze kreeg. Een zeer ruim belegde tosti die ook nog eens heel erg lekker was. De bediening is natuurlijk ook net even anders dan anders en dat maakt het nog leuker. Ik werk zelf in de zorg met een vergelijkbare doelgroep, dus ik ben misschien wat sneller enthousiast over dit soort dingen, maar wat een leuk initiatief!  Het is zo goed om te zien hoeveel plezier er door deze mensen gehaald word uit serieuze dagbesteding. Het is mij overigens een raadsel hoe het bonnetje met de pictogrammen en de kleurtjes werkt, maar de bestelling kwam helemaal goed.







ZiZo, winkel, lunchcafé en atelier
Oudegracht 281-283, 3511 PA Utrecht.
Tel: 030 - 230 04 63
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...