dinsdag 31 december 2013

Appeltaart

Wat een leuk blogjaar was 2013! Ik heb dit jaar veel medebloggers ontmoet, mijn eerste persevents gehad, heerlijk gegeten, een spiegelreflexcamera gekocht, groeiende bezoekersaantallen gezien en super genoten van het bloggen. Op de valreep dan nog maar even een appeltaart om dit te vieren. Op naar 2014! Ik wens iedereen een gezellige jaarwisseling en een fantastisch 2014!

Appeltaart


Ingrediënten

  • 6 grote goudreinetten
  • 2 eetlepels fijne tafelsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • scheutje citroensap
  • 250 gram bloem
  • 30 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram koude boter
  • 2 eetlepels fijne tafelsuiker
  • 90 dl ijswater
  • 3 eetlepels custardpoeder
  • 2 eetlepels jam/marmelade (ik gebruikte mango/abrikoos)
  • 1/2 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel fijne tafelsuiker

Vet een lage taartvorm van 25 cm doorsnede in met wat boter.

Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snij ze in plakjes. Doe ze in een pan met dikke bodem samen met de suiker, het citroensap, de kaneel en 2 eetlepels water. Breng aan de kook met het deksel op de pan en schud de pan af en toe even om.Kook de appelschijfjes in ongeveer 8 minuten net zacht. Laat de appels afkoelen.
Doe de suiker in een kom en zeef bloem en bakpoeder boven dezelfde kom. Wrijf er daarna met je vingers de in stukjes gesneden boter door. Als het kruimelig is maak je een kuiltje in het midden en giet je er 80 ml van het ijswater in.Kneed het snel tot een deeg. Voeg nog wat ijswater toe als het deeg te droog is. Laat het deeg afgedekt met plastic 20 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de deegbal in een groter gedeelte voor de bodem en een wat kleiner gedeelte om af te dekken. Rol de grootste deegbal uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de bodem en de zijkant van de vorm te bedekken. Dit gaat het best tussen 2 vellen bakpapier. Als je dan het bovenste vel weghaalt kun je de deeglap over de vorm heen leggen en daarna voorzichtig het andere bakpapier verwijderen. Snijd het deeg dat over de rand hangt met een scherp mes recht af. Bestrijk de bodem van de taart met de jam/marmelade.
Meng de custard door de afgekoelde appels en schep goed om. Verdeel de vulling over de bodem van de taart.
Rol het andere stuk deeg uit om een deksel mee te maken, bestrijk de randen van de taart met een beetje water en leg de deksel op de taart. Van de overgebleven deegstukjes kun je nog wat figuurtjes maken voor op de taart. Prik wat gaatjes in de bovenkant zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken en bestrijk de taart met het losgeklopte ei. Strooi er de suiker over.
Bak de taart 20 minuten op 200 graden en daarna nog 20 minuten op 180 graden tot hij goudbruin is.



zaterdag 28 december 2013

Foodblogswap december: dadel-walnotenkoek

De laatste foodblogswap van het jaar. De foodblogswap is een initiatief vanuit de facebookgroep voor foodbloggers en houdt in dat iedereen die zich inschrijft een blog toegewezen krijgt. Je maakt dan een recept van dat blog en in de afgesproken week post je een verslag.
Deze keer mocht ik iets van Comfort Kitchen maken. Laura is in maart 2013 met haar blog begonnen en er staan al veel lekkere recepten op. Het was dus nog best lastig kiezen. Ik koos voor de dadel-walnotenkoek en dat bleek een goede keus.


Dadel-walnotenkoek


Ingrediënten voor ongeveer 12 stukken

  • 200 gram dadels (zonder pit)
  • 100 gram walnoten
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram havermoutvlokken
  • 25 gram sesamzaad
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel baking soda of bakpoeder
  • 75 gram ongezoete appelmoes
  • 1 ei
  • 50 gram kokosolie (of zonnebloemolie)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Beboter een bakblik van ongeveer 20×20 cm bekleed deze met bakpapier. Ik had een iets grotere vorm en heb een gedeelte met aluminiumfolie bekleed om de vorm kleiner te maken.


Doe de dadels, walnoten en basterdsuiker in de keukenmachine en maal kort, er moeten nog wel stukjes in zitten. Als je geen keukenmachine hebt kun je de dadels natuurlijk ook gewoon in kleine stukjes snijden en de walnoten fijnhakken.
Doe het dadelmengsel in een grote kom en voeg havermout, sesamzaad, kaneel, gember, zout, bakpoeder en bloem toe. Meng goed door elkaar.
Klop in een andere kom het ei met de olie, appelmoes en vanille-extract. Doe dit bij de droge ingrediënten en roer goed door met een stevige houten lepel of spatel.

Druk het mengsel uit in het bakblik. Dit kan nog lastig zijn omdat het zo kleverig is, maar het gaat goed als je het met de achterkant van een metalen lepel doet, die je af en toe nat maakt. Het mengsel moet uiteindelijk ongeveer 1-1,5 cm hoog zijn.


Bak de koek ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. Als jouw bakblik kleiner is en de koek dus dikker moet je het een paar minuten langer in de oven laten staan.
Laat 10 minuten afkoelen voor je de koek uit het bakblik haalt. Laat daarna verder afkoelen. Snij de koek in vierkanten/rechthoeken/elke vorm die je wilt.


Deze dadel-walnotenkoek was heerlijk en ga ik zeker vaker maken. Hij was iets te kruimelig, want hij viel makkelijk uit elkaar en dat eet toch wat onhandig. Misschien toch niet goed genoeg aangedrukt en ik denk dat de koek iets te dik was. Maar nogmaals: lekker was het zeker.




zaterdag 21 december 2013

Aardappel-koolrabipuree

Nog een lekker recept voor bij het kerstdiner. Aardappel-koolrabipuree is net even anders dan een gewoon pureetje en koorabi smaakt niet zo overheersend waardoor veel mensen het lekker vinden. Ook niet onbelangrijk als je je hele familie aan tafel hebt met kerst.


Aardappel-koolrabipuree


Ingrediënten voor 2 personen

  • 700 gram koolrabi
  • 750 gram kruimige aardappels (bijv.  Doré, Eigenheimer, Irene)
  • 100 ml melk
  • 25 gram boter
  • peper en zout

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Schil de koolrabi en let er daarbij op dat je alle schil weghaalt. Anders vind je draderige stukjes in de puree. Snijd de koolrabi in stukken. Doe koolrabi en aardappels in een pan met water en kook ze in zo'n 20 minuten gaar. Laat ze na het afgieten nog even droog worden in de afgesloten pan. Warm intussen de melk met de boter op. Knijp alles door een pureeknijper of gebruik een stamper. Roer er in beetjes de melk en de boter doorheen tot je het smeuïg genoeg vindt en maak op smaak met peper en zout.

Het is mij nog nooit gelukt om aardappelpuree echt glad te krijgen. Ik gebruik al een pureeknijper en zorg dat de melk en boter warm zijn. Op internet vind ik allerlei tips: eerst de boter, dan pas de melk; net zo lang met houten spatel roeren tot het glad is enz. Ga ik de volgende keer eens proberen. 
Hoe maken jullie gladde puree?

dinsdag 17 december 2013

Aardappel-courgettekoekjes

Deze koekjes smaken prima bij een lekker braadstuk. Met kerst wellicht een leuke afwisseling op de aardappelkroketjes of patat. Ze zijn simpel en snel te maken,. maar je moet wel een rasp in huis hebben. De kookringen die ik gebruik zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar bij bijv. Blokker , Action of in van die eurowinkels. Je koekjes worden er mooi rond door, maar er is natuurlijk niets mis met een minder rond koekje en je kunt ze dus ook uitstekend zonder de ringen maken.


Aardappel-courgettekoekjes


Ingrediënten voor ca 6 personen

  • 300 gram courgette
  • 400 gram aardappel
  • 1 grote ui (of 2 kleine uien)
  • 4 eieren
  • 1 bol mozzarella
  • 200 gram bloem
  • peper en zout
  • olie of boter om in te bakken
  • evt kookringen

Schil de aardappel en maak de ui en courgette schoon. Rasp aardappel, ui en courgette op een grove rasp en doe ze in een kom. Roer er de geklutste eieren doorheen en meng goed. Scheur de mozzarella in stukjes en roer ze door het mengsel. Breng op smaak met peper en zout en roer de bloem erdoor.
Verhit wat olie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur. 
Als je kookringen gebruikt vet je ze goed in en leg je ze in de pan. 
Doe er voorzichtig een schep van het mengsel in en druk goed aan zodat ze de vorm mooi aannemen.


Als ze stevig beginnen te worden kun je ze uit de kookring drukken (evt de onderkant van een glas gebruiken) en ze verder bakken zonder vorm. 


Zet evt het vuur wat lager als ze snel bruinen, maar nog niet gaar zijn.
Als je geen kookringen gebruikt vorm je koekjes van het mengsel met 2 lepels of met je handen.


Bak ze tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.





zondag 8 december 2013

Italiaans restaurant Taormina in Alkmaar

Zaterdag gingen we naar theater de Vest in Alkmaar om daar de laatste voorstelling van Schudden te zien. Ga erheen als je nog niet geweest bent, want de mannen van Schudden zijn goed en grappig.

Vooraf gingen we eten bij Taormina, een Italiaans restaurant. Eenmaal binnen beland je in een binnentuin, met druivenranken boven je hoofd en een Italiaans sfeertje. Blikvanger is de grote houtoven waar de pizza's in gebakken worden.

Maarten bestelde vooraf de bruschettamix: 3 verschillende bruschetta's ; met tomaten, gesmolten mozzarella en met mediterrane groenten. Zonder het te vragen kregen we 2 bordjes, zodat ik ook mee kon proeven. De bruschetta met mozzarella was heerlijk, de bruschetta met tomaat heb ik niet geproefd en die met de groenten was lekker, maar de groenten waren erg koud. Die hadden iets meer op kamertemperatuur moeten zijn.


Ik zat me al helemaal te verheugen op mijn hoofdgerecht: Pasta Parmigiano (lintpasta met champignons in een romige saus en geflambeerd in de grote Parmezaanse kaas). En niet lang na het voorgerecht verscheen daar inderdaad een grote Parmezaanse kaas op een rijdende tafel. Er werd flink wat kaas van de bovenkant afgeschaafd en toen kon het spektakel beginnen.


De serveerster haalde een flink bord pasta een een lepel met brandende whisky. De brandende drank werd over de kaas uitgegoten en even goed verspreid.

video

Toen de kaas lekker gesmolten was werd de pasta op de kaas gelegd en even goed gehusseld.

                       

En daarna mocht ik dat hele grote bord pasta verorberen. En het bleek mijn lekkerste pasta ever. De champignons waren precies goed gaar, de pasta lekker al dente en de saus goddelijk.
Maarten kreeg de Tris di Pasta: een selectie van 3 pasta's. Alledrie erg lekker, maar we waren het er snel over eens dat de pasta Parmigiono de grote winnaar was.


We aten alle pasta op en hadden geen plek meer voor iets na. Jammer, want ik had hier graag een dessert willen proeven. We bewaren het voor een volgende keer, want we komen zeker terug.

donderdag 5 december 2013

Tip: gemakkelijk tomaten ontvellen


Tomaten ontvellen kan heel snel door ze even een minuutje in kokend heet water te leggen. Ik doe dat gewoon in de waterkoker, maar het kan natuurlijk ook in een pan of kom.
Vul de waterkoker tot de helft met water. Breng het water aan de kook en laat daarna een voor een de tomaten in het water weken (het water moet dan niet meer koken). Het hangt van de grootte van de tomaten (en de waterkoker) af of je er meer tegelijk kunt doen. Vis ze weer uit het water en trek met een mes het velletje er af. Dit gaat heel makkelijk. Op de foto kun je zien dat het velletje van de tomaat vanzelf al barst. De linker tomaat moet nog in het water, de onderste tomaat is al ontveld en de andere twee komen net uit het water.

dinsdag 3 december 2013

APARTT in Rotterdam

Afgelopen donderdag was ik uitgenodigd door restaurant APARTT in Rotterdam om samen met collega bloggers het nieuwe concept van APARTT te komen proeven.
Het eerste dat opvalt is de prettige sfeer. Er branden kaarsjes op de tafels, er hangen zwart-wit foto's aan de wanden en op een muur wordt heel groot een zwart-wit film vertoond. Ik vind tv schermen in een restaurant heel storend, maar deze beelden op de muur voegen iets toe aan de sfeer ipv dat ze er afbreuk aan doen. En bovenal werden we heel vriendelijk ontvangen.

We begonnen met een heerlijk voorgerecht dat bestond uit een proeverij van carpaccio, gerookte zalm, vitello tonato, zammouse, zalmtartaar, en eendenborstfilet. Daarbij werd een klein kopje uiensoep geserveerd. Ook werd er een plankje lekker brood met kruidenboter en olie op tafel gezet.
Helaas was het er vrij donker en ondanks dat het licht speciaal voor de foto's even wat hoger werd gezet, zijn al mijn foto's mislukt.

Na het voorgerecht vertelde de eigenaar van APARTT (Roy Wynia) dat hij ieder jaar met een clubje vrienden gaat golven in Portugal en dat ze daar dan zo lekker eten. Vooral de steaks in het lokale restaurant vinden gretig aftrek. Ze worden nl op een bijzondere manier gepresenteerd. Op een houten plank, waarin een gloeiend hete lavasteen ligt, kun je het  nog rauwe vlees zelf naar eigen smaak garen. Het is lekker mager doordat er geen olie of boter aan te pas komt. Er wordt alleen wat zout op de steen gestrooid. Dat concept heeft Roy naar Nederland gehaald en presenteerde hij donderdag aan ons. Ik vond het leuk om te zien hoe trots Roy op de kwaliteit van zijn vlees is. Hij zei bijv.niet dat hij hoopte dat het ons zou smaken, maar meldde dat we een fantastisch stuk vlees voor ons neus zouden krijgen. Het vlees zou de bijbehorende sausjes beslist niet nodig hebben. Hij ging er gewoon vanuit dat iedereen net zo enthousiast zou zijn als hij.

APARTT.e TASTE ON A STONE
foto is van de website van APPART
En daar bleek hij helemaal gelijk in te hebben. We kregen een flink stuk Aberdeen Angus biefstuk (250 gram) op de steen gepresenteerd en het vlees was inderdaad fantastisch van smaak. Heerlijk mals en zo lekker van zichzelf dat een beetje peper (zout zat al op de steen) meer dan genoeg is. De bijbehorende sausjes, frites, gebakken aardappels en koolsalade waren ook uitstekend van smaak. Je moet wel oppassen tijdens het eten, want de steen is 400 graden en daar moet je je dus niet aan branden. Ook om mij heen was iedereen enthousiast over het eten. Opvallend vond ik ook dat iedereen het hele stuk vlees opgegeten heeft. En het was toch best veel. Daarnaast was het ook gewoon ontzettend gezellig om te kletsen met mensen die allemaal dezelfde hobby hebben: eten en bloggen (Marieke van Brouwertje, Jocelina van Pink Chocolate Break en Janinke van Chickslovefood)

Hier kun je het stonefood menu zien.

Het restaurant ligt naast station Blaak en is dus erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik heb het in het donker niet kunnen zien, maar in de zomer kun je op het terras aan het water zitten.

APARTT.
Eten & Drinken

Blaak 4
3011 TA Rotterdam
T. 010 845 05 19
info@apartt.nl

                               


zondag 1 december 2013

Broodwrap met guacamole en vegetarische preiballetjes

Een vegetarisch gerecht dat ik zeker vaker ga maken. De volgende keer maak ik burgertjes ipv balletjes, want ze zijn moeilijk rond te krijgen en dan bakken ze zo lastig.


Broodwrap met guacamole en vegetarische preiballetjes


Ingrediënten


Guacamole
  • 1 avocado
  • 1 teentje knoflook (of een halve)
  • 1/2 theelepel sambal(saus) of een gehakt pepertje
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 klein sjalotje
  • 1 cherrytomaatje
Doe alle  in een hakmolentje en maal ze fijn. Je kunt de ingredienten ook in kleine stukjes snijden en ze met de fijngeprakte avocado mengen.

  • Preiballetjes
  • 3 el olijfolie
  • 200 g prei, gewassen en in dunne ringen
  • 40 g ongezouten cashewnoten
  • 1 blik linzen (400 g), uitgelekt
  • 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 ei
  • 75 gram paneermeel
  1. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de prei op laag vuur in 10 min. zacht en gaar. Laat de prei afkoelen. Hak tijdens het bakken van de prei de cashewnoten in grove stukken. Spoel de linzen af en doe ze in een kom. Druk de helft van de linzen plat met de bolle kant van een lepel. Meng de noten, kaas, het ei en paneermeel door de linzen. Voeg de prei toe en roer het mengsel even door. Zet de kom 25 min. afgedekt in de koelkast.
  2. Vorm met vochtige handen balletjes. Doe de rest van de olie in de koekenpan en bak de balletjes in 15 minuten rondom bruin en gaar. Keer regelmatig. 
  3. Volgens de Allerhande is dit een recept voor 4 personen. In deze combinatie hadden we aan de helft genoeg gehad.

  4. bron preiballetjes: Allerhande

Wraps
  • broodwraps van de Turkse toko
  • guacamole
  • preiballetjes
  • sla
Beleg de wraps met een laag guacamole, sla en de preiballetjes. Opgerold het makkelijkst te eten.

Het was veel meer dan we nodig hadden dus er was nog een halve kom van het preimengsel over. Daar heb ik de volgende dag 2 geklutste eitjes doorgeroerd en ik heb het mengsel daarna gebakken in de koekenpan, Het resultaat was een lekker hartig taartje dat koud ook nog prima bleek te smaken. Ook makkelijk mee te nemen dus zeer geschikt voor een picknick.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...