Duizenden1dag: Erwtensoep

donderdag 30 januari 2014

Erwtensoep

Deze erwtensoep maakte ik al een tijdje geleden zodat ik gelijk actueel zou zijn als de winter toe zou slaan. Maar ja, die winter kwam maar niet. Dus plaats ik het nu maar gewoon, want vandaag is het best koud en erwtensoep kan ook best als het geen 10 graden vriest. Bovendien vind ik het helemaal niet erg om de vrieskou over te slaan en gelijk de lente in te schieten. Daar hoop ik nu maar op.


Erwtensoep


Ingrediƫnten voor zo'n 8 borden

 • 500 gram groene spliterwten
 • 2 liter water
 • 3 schouderkarbonades
 • 200 gram spek aan 1 stuk
 • 1/2 knolselderij
 • 1 aardappel
 • 1 ui
 • 1 grote prei
 • 1 rookworst
 • peper en zout
 • evt 1 bouillonblokje

Spoel de erwten in een zeef of vergiet tot het bijna niet meer schuimt. Maak de groenten schoon en snijd ze in blokjes/stukjes. Breng het water samen met de groenten, het spek en de karbonades aan de kook. Laat de rookworst wellen in een aparte pan.
Laat de soep zachtjes koken tot de erwten uit elkaar vallen. Haal de karbonades en het spek uit de pan, verwijder botten en snijd zowel spek als karbonades in stukjes. Als je wat grovere soep wilt roer je de soep even goed door en voeg je daarna het vlees (inclusief de in stukjes gesneden rookworst) toe. Ik vind het lekkerder als de soep wat fijner is en zet er even de staafmixer in. Daarna doe ik het vlees erbij en maak ik de soep op smaak met peper en zout.
De soep is de volgende dag het lekkerst en is uitstekend in te vriezen.

1 opmerking:

 1. Ik krijg hem altijd van mijn moeder (die veel te veel maakt). Niet erg natuurlijk maar nu ga ik het toch ook eens zelf proberen. Deze lijkt me namelijk heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...