Duizenden1dag: Flammkuchen en foodbloggers naar de Auchan

zondag 19 januari 2014

Flammkuchen en foodbloggers naar de Auchan

Het is alweer even geleden, maar ik wil jullie toch graag nog even meenemen naar mijn uitje naar de Auchan. Binnen de foodbloggersgroep op facebook ontstond een gesprek over het bezoeken van grote supermarkten op vakantie. Daar worden wij foodies natuurlijk enthousiast van. De gezinsleden delen dat enthousiasme vaak niet zo, dus worden er dan afspraken gemaakt over hoe lang er gewinkeld mag worden en hoe laat er dan weer verzameld moet worden bij de koffiedrinkende man en zich vervelende kinderen.
Het zou natuurlijk fantastisch zijn, zo verzonnen we, om eens ongestoord te winkelen in een enorme supermarkt.

Een plan ontstond om met een groepje foodbloggers af te reizen naar de Auchan in Roncq (Frankrijk, in de buurt van Lille).
En zo kwam het dat Marleen van Eten uit de volkstuin, Emmelien van Zoet en roze, Cristien van Oesters en uien en ik op zaterdag 15 december naar Frankrijk afreisden, met nog lege tassen en heel veel zin. Na een voorspoedige reis besloten we eerst even te lunchen. We hadden gehoord dat je in Brasserie Les 3 brasseurs tegenover de Auchan erg goede Flammkuchen kan eten, dus dat wilden we natuurlijk proberen.


Emmelien en Marleen deelden samen La trois fromage (avec oignons, fromage de chèvre, bleu d’Auvergne, Maroilles) en ik at met Christien La gratinee (avec oignons, lardons, fromage râpé ). Superlekker!



Vervolgens hebben we heerlijk een uur of 4 door de supermarkt gedwaald, ieder in ons eigen tempo, af en toe in elkaars karretje snuffelend. Met een afgeladen auto vertrokken we weer richting Nederland, terugkijkend op een zeer geslaagd uitje. Dat gaan we vaker doen.

Mijn buit

Moe, maar zeer voldaan

Die heerlijke Flammkuchen wilde ik natuurlijk thuis ook zelf maken. Ik maakte er vandaag 2, maar wij hadden er als lunch aan eentje genoeg. De andere gaat dus de vriezer in. Het deeg zelf kun je overigens ook prima invriezen. Het mengsel van creme fraiche met de kruidenkaas bleek een gouden greep. Verrassend goed smeerseltje om groentje in te dippen, bij een gepofte aardappel en ik denk dat ik nog veel meer toepassingen ga verzinnen.


Flammkuchen


Ingrediënten 


voor het deeg
  • 300 gram bloem
  • 180 ml lauwwarm water
  • 9 gram gedroogde gist (met de 7 gram in 1 zakje zal het ook wel lukken denk ik)
  • klein snufje suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje zout

Los de gist op in het water. Zeef de bloem boven een kom. Meng zout en suiker losjes door de bloem. Maak een kuiltje in de bloem en voeg het water met de gist toe. Kneed het bloem er vanuit de randen doorheen en kneed net zo lang op een werkblad tot er een soepele bal is ontstaan. Als het te droog is voeg je nog een scheutje water toe. 
Leg na het kneden de bal in de kom en dek af met plasticfolie. Laat het een uurtje rijzen. Ik maak het deeg zelf in de broodbakmachine en dan kost het deeg maken in totaal 1,5 uur. Het is dan een kwestie van de ingrediënten in de broodvorm doen en de machine het werk laten doen.
Verdeel het deeg in 2 stukken en rol heel dun uit. Beleg de lappen dan met de topping.

voor de topping
  • ongeveer 4 eetlepels crème fraîche of demi-crème fraîche
  • ongeveer 4 eetlepels kruidenkaas
  • handje geraspte kaas
  • gerookte smalle spekreepjes
  • 1 ui

Meng de crème fraîche met de roomkaas en besmeer het deeg ermee. Snijd de ui in halve ringen en leg ze op het deeg. Strooi spekjes en kaas erover.
Bak in een voorverwarmde oven op 250 graden (liefst met pizzasteen, anders op hete bakplaat) in ongeveer 8 minuten net knapperig aan de randjes. Als het goed is, zijn de spekjes en ui dan lekker gaar en is de kaas gesmolten zonder hard te worden. De Flammkuchen hoort in het midden nog een beetje zacht te zijn. 





7 opmerkingen:

  1. Heerlijk herkenbaar! Ik rij zelf minimaal 1 keer per jaar op en neer naar die Auchan. Bedankt voor de tip over de flamkuchen die ga ik de volgende keer zeker uitproberen. Lille zelf is trouwens ook zeer de moeite waard om te bezoeken, al was het alleen al voor de macarons van Patrick Hermand ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoorde ook al dat er een leuke markt is. Dan mogen wel wel heel erg vroeg vertrekken als we dat allemaal willen zien. Gaat er vast nog eens van komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sorry PSbyDila.com. Heb per ongeluk je reactie verwijderd. Ik wilde antwoord geven en drukte op verwijderen in mijn dashboard. Lekker stom.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je je vast wilt verlekkeren aan de macarons en taartjes; ze staan inmiddels op mijn blog ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey Martine! Ik kook deze maand iets van je blog voor de foodblogswap. :)
    Dit word de eerste keer dat ik hieraan meedoe, maar ik heb er zin in, wat heb je er lekkere recepten tussen staan zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Rozemarijn, superleuk dat je iets van mijn blog gaat maken. Ben nu al helemaal nieuwsgierig.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...