Duizenden1dag: Pasta met geflambeerde Parmezaanse kaas

zondag 5 januari 2014

Pasta met geflambeerde Parmezaanse kaas

Begin december aten we bij Taormina in Alkmaar waar ik heerlijke Pasta Parmigiano (lintpasta met champignons in een romige saus en geflambeerd in een grote Parmezaanse kaas) at. Dat wilde ik natuurlijk thuis ook maken. De eerste keer was ik te laat met het toevoegen van de Parmezaanse kaas en zat er te weinig smaak aan de saus. De tweede keer lukte het veel beter. De saus was beter op smaak en je proefde de whisky beter. Het grappige is dat de drank niet overheerst en dat je het waarschijnlijk dus ook lekker vindt als je niet van whisky houdt.


Pasta met geflambeerde Parmezaanse kaas


Ingrediƫnten voor 2 personen

  • 3 teentjes (gerookte) knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 250 gram verse tagliatelle
  • 100 ml  (slag)room
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 150 gram geraspte Parmezaanse kaas (evt beetje extra om te bestrooien)
  • 100 ml whisky (ik gebruikte Glenn Grant)
  • peper en zout
  • wat takjes verse tijm
  • evt 2 theelepels pistou
  • olijfolie

Zorg dat alle ingredienten klaar staan voor je daadwerkelijk met koken begint. Je moet nl vrij veel tegelijk doen. 
Snipper de knoflook en de sjalotjes. Bak ze een paar minuten in wat olijfolie. Veeg de champignons schoon met een stukje keukenrol en snijd ze in vieren. Doe ze bij de knoflook en sjalotjes en bak ze mee.
Kook de pasta volgens de beschrijving. Voeg intussen de room toe aan het champignonmengsel en breng op smaak met peper/zout en tijm. Je kunt nu ook de pistou erbij doen. Let op dat de pasta niet te sterk van smaak wordt anders voegt de whisky niet zoveel meer toe qua smaak.
Als de pasta klaar is giet je het af en doe je de pasta bij de champignons. Roer even goed door en houd warm op laag vuur. 
Nu is het tijd om te flamberen. Zorg dat de afzuigkap uit is en houd voor de zekerheid een pannendeksel bij de hand. Zo kun je de pan gelijk afdekken als het vuur toch te hoog zou worden.
Verwarm de whisky in een koekenpan. Als de damp eraf komt steek je het aan. Ik gebruik daar een lange aansteker voor. 

Laat het even branden en doe er dan voorzichtig de geraspte kaas bij. Roer even door zodat de kaas smelt. Het vuur zal nu uitgaan. Meng de pasta erdoor, roer even goed en dien direct op.


Bestrooi evt nog met wat extra geraspte kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...