Duizenden1dag: Pitabroodjes

zaterdag 11 januari 2014

Pitabroodjes

Voorverpakte pitabroodjes uit de supermarkt zijn vaak wat droog. Dan eet ik liever een vers Turks broodje of een wrap. Ik heb ze ook wel eens zelfgemaakt, maar toen werden het keiharde schijven. Ook niet echt aanbevelenswaardig.
Dit recept levert een krakend vers, luchtig, mals broodje op dat ook een paar dagen later geroosterd met bijv. wat kaas nog een traktatie is.



Pitabroodjes


Ingrediƫnten

  • 375 gram patentbloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel poedersuiker
  • 1,5 theelepel gedroogde gist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2,5 dl lauwwarm water

Met de broodbakmachine
Doe het water en de olie in het bakblik. Voeg de bloem toe. Leg de suiker en het zout in de hoekjes van het blik en maak dan een kuiltje in het midden van de bloem. Strooi daar de gist in. Zet het programma van de broodbakmachine op de deegstand.

Met de hand
Doe bloem, zout, suiker en gist in een kom. Roer even door en voeg dan de olie en het water toe.Kneed het deeg op een licht ingevet of bestoven werkblad tot het zacht en soepel is. Doe het deeg terug in de kom en dek het af met plasticfolie. Laat het in ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Als het deeg gerezen is verdeel je het in 8 gelijke stukken (ik weeg het af) en rol je de balletjes uit tot  ronde plakken van ongeveer 15 cm. Als je je werkblak en je handen licht invet met wat olie blijft het niet plakken. Bestuiven met bloem kan ook prima.
Leg de broodjes op een vel bakpapier of ingevet plasticfolie en dek af met bakpapier en een theedoek of wat ingevet plasticfolie. Laat ze ongeveer 15 minuten rijzen.
Bak de broodjes in een op 220 graden voorverwarmde oven. Dat kan op een pizzasteen, maar ook prima op een bakplaat.
Bak ze in 6-8 minuten tot ze beginnen te bruinen en wat opgebold zijn. Serveer ze direct of hou ze warm in een theedoek.
Je kunt ze later opwarmen in een broodrooster of even roosteren onder een hete grill.

Als ik brood bak maak ik het deeg in de broodbakmachine en dan bak ik het af in de oven. In dit geval heb ik een pizzasteen gebruikt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt het deeg ook prima met de hand kneden.

1 opmerking:

  1. Hoi Martine,
    Dit recept heb ik opgeslagen, nog nooit gedaan en zal vast veel lekkerder zijn dan voorverpakt! Goed idee voor bij de falafel!
    groetjes Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...