Duizenden1dag: IJs met whiskey (maar whisky kan ook)

zondag 23 februari 2014

IJs met whiskey (maar whisky kan ook)

Begin deze maand kwamen er vrienden logeren die erg van whisky houden. Vaak spelen we dan na het eten een spelletje Kolonisten van Catan, komen de flessen op tafel en wordt er uitgebreid geproefd. Ik doe daar bijna nooit aan mee, want ik ben niet zo gek op whisky.
Ik vind het natuurlijk wel leuk een bijdrage aan deze hobby te leveren en toen ik in mijn nieuwe ijsboek IJS van Elisabeth Johansson een recept voor whiskey-ijs tegenkwam (ik schrijf nu whiskey, want ik gebruikte een Ierse whiskey; als het om Schotse of Amerikaanse gaat schrijf je whisky) besloot ik direct om het dat weekend uit te proberen. Het bleek heerlijk ijs met een prima structuur en een lekkere whiskeysmaak.
                                             

IJs met whiskey


Ingrediƫnten

 • 1 vanillestokje
 • 400 ml volle melk    
 • 300 ml slagroom
 • 6 eidooiers
 • 170 gram rietsuiker
 • 4 eetlepels whiskey (ik gebruikte Connemara)
 • evt 100 gram gehakte macadamianoten
 • een kookthermometer 
 • IJsmachineSnijd het vanillestokje doormidden en schraap met een mesje het merg uit de binnenkant van het stokje. Doe de melk, slagroom, vanillestokje en merg in een een roestvrijstalen pan (vrij ruim; straks komen de eidooiers en suiker er nog bij) en breng het mengsel aan de kook. Als het kookt neem je de pan van het vuur.
Klop intussen de eidooiers met de suiker schuimig. Giet de warme roommelk al kloppend in een gelijkmatige straal bij het eidooier-suiker mengsel. Giet het geheel terug in de pan.
Verwarm het mengsel al kloppend tot 85 graden of tot het dikker wordt (laat het niet koken).Neem de pan van het vuur.

Giet het mengsel in een kom en laat het afkoelen. Je kunt het het best een nachtje in de koelkast zetten. De volgende dag zeef je het mengsel, voeg je de whiskey toe en laat je de ijsmachine draaien tot het ijs klaar is. Zet het nog zo'n 1-2 uur in de vriezer voor het serveren.

De kookthermometer bleek wel echt nodig, want ik vond het moment van "dikker worden" lastig te bepalen. Gelukkig kon ik nu gewoon aflezen wanneer het mengsel de juiste temperatuur had om van het vuur gehaald te worden..


2 opmerkingen:

 1. Gevonden! :) Ik ga 'm snel een keer proberen!

  Liefs,
  Lisette

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...