Duizenden1dag: Broodje linzenburger met peterselieyoghurt

vrijdag 7 maart 2014

Broodje linzenburger met peterselieyoghurt

Deze vegetarische linzenburgers komen uit Smart cooking compleet van Julius Jaspers. Ik heb het recept een klein beetje aangepast. Er zit wat minder citroen in dan in het originele recept en de korianderyoghurt werd bij mij peterselieyoghurt omdat ik per ongeluk een bosje platte peterselie meenam ipv de koriander die ernaast stond. En dat terwijl ik nog uitgebreid aan de koriander had staan snuffelen omdat ik het zo lekker vind ruiken. Ook deed ik nog een teentje knoflook door het yoghurtsausje.

De hamburgerbroodjes zijn naar recept van Levine. Ik maakte ze al eerder en ze zijn absoluut de moeite van het maken waard. Ik maakte 4 broodjes linzenburger en gebruikte het restant van het linzenmengsel voor een lekkere hartige taart uit de koekenpan. Het recept van die linzentaart kun je hier vinden.

Broodje linzenburger met peterselieyoghurt



Broodje linzenburger met peterselieyoghurt


Ingredi├źnten voor 6 burgers


  • 1 gesnipperde ui
  • 3 tenen fijngesneden knoflook + evt 1 teentje knoflook voor de saus
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels Thaise groene currypasta (als je niet van pittig houdt is 1 eetlepel genoeg)
  • 125 gram ongekookte rijst
  • 300 ml groentebouillon
  • 100 gram amandelmeel
  • 400 gram gekookte linzen (vers of uit blik)
  • 15 ml citroensap
  • 1/2 bos peterselie
  • 175 ml Griekse yoghurt
  • 6 hamburgerbroodjes
  • zout en peper

Fruit de ui en de knoflook zachtjes aan in de olie. Voeg de currypasta en de rijst toe en laat een minuutje bakken. Doe de groentenbouillon erbij en laat zo'n 15 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is en de bouillon bijna volledig is opgenomen door de rijst. Let wel op dat het niet aanbakt.
Laat het mengsel afkoelen.
Bak het amandelmeel in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag even aan tot het iets bruint en doe het bij de rijst.
Pureer de linzen met het citroensap tot een smeuïge massa, meng het goed met de rijst voeg peper en zout naar smaak toe.Vorm platte burgers van het mengsel. Als je dit van te voren doet kun je de burgers prima in de koelkast bewaren tot je ze gaat gebruiken.
Maak de peterselie klein in de keukenmachine (of snijd het fijn) en meng de yoghurt erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Ik deed er nog een uitgeperst teentje knoflook door. 
Bak de burgers in een grillpan in ongeveer 8 minuten gaar. Serveer ze met een flinke klodder saus op een geroosterd broodje.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...