Duizenden1dag: Ovenschotel met aardappel, prei en kip (foodblogswap)

woensdag 26 maart 2014

Ovenschotel met aardappel, prei en kip (foodblogswap)

Deze maand mocht ik voor de foodblogswap iets uitzoeken bij Peggy van Peggy`s Pastime, een Belgische blogster met een indrukwekkend aantal recepten op haar blog. Het was dan ook best moeilijk om een keuze te maken. Aangezien ik gek ben op ovenschotels en net een paar gerookte kippenbouten had gekocht, besloot ik de ovenschotel met aardappel, prei en kip te maken en die een beetje naar mijn eigen hand te zetten.

Het was een erg lekkere maaltijd die de volgende dag nog lekkerder was. We konden er samen 2 keer ruim van eten. In het recept van Peggy zit ham; dat heb ik weggelaten omdat ik vond dat die niet echt iets zou toevoegen in combinatie met de gerookte kip.



Ovenschotel met aardappel, prei en kip


Ingrediƫnten voor zeker 4 personen


  • 3 hard gekookte eieren 
  • 3 gerookte kippenbouten (of neem 6 niet gerookte kippendijen) 
  • 1 grote, dikke prei 
  • 1/2 ui 
  • 300 ml sterke kippenbouillon (ik gebruikte 1 bouillonblokje) 
  • 2 eetlepels bloem 
  • 185 ml melk (vol) 
  • 4 grote aardappelen 
  • 3 eetlepels (grove) mosterd 
  • beetje boter 
  • scheutje room 
  • paprikapoeder 
  • versgemalen peper en zout 

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snipper de ui en snijd de prei in ringen. Bak eerst de ui even aan in wat boter en voeg daarna de prei toe, die je ook even bakt. Als de prei zacht is doe je er de bloem bij. Roer goed door en laat even een paar minuten garen. Giet er dan langzaam de bouillon en de melk bij en roer tot het goed gemengd is. Laat het dan zachtjes koken tot het dikker wordt. Roer regelmatig.
Haal het kippenvlees van de botten en snijd in stukjes. Als je kippendijen hebt snijd je die in kleine blokjes en bakt ze even aan in een koekenpan.
Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.

Roer de mosterd door de saus, voeg de kip toe en breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout.
Snijd de gekookte eieren in plakjes.
Schep de saus in een ovenschaal. Als de saus erg dik is kun je een scheutje room, bouillon of melk toevoegen, maar bij mij was de saus nadat hij uit de oven kwam heel dun, dus ik zou het gewoon zo laten als het is. 
Leg de plakjes ei op de saus en druk ze er een beetje in. Leg de schijfjes aardappel erop en bestrijk ze met de room. Bestrooi met nog wat peper en snipper wat flintertjes boter over de aardappelschijfjes.
Zet de ovenschotel zo´n 45 minuten in de oven tot de aardappels gaar en goudbruin zijn.

Voor deze foodblogswap maakten de kinderen van Miss Baksel/Eekma deze lekkere kroketbroodjes (of eigenlijk bitterbalbroodjes) van mijn blog.

  



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...