Duizenden1dag: Aardappeltaart met courgette

zaterdag 12 april 2014

Aardappeltaart met courgette

Behalve deze kipnuggets en de chocolademousse met mint stond er ook aardappeltaart op tafel tijdens de familiebrunch voor de verjaardag van Maarten. Je kunt hem warm, lauw of koud eten en dat is bij dit soort gelegenheden erg handig. Ik heb het originele recept iets aangepast, want ik vond 1 ei wel erg weinig en ik wilde zeker zijn van een taart die in punten te snijden is. Alhoewel ik achteraf gezien plakken ook erg leuk had gevonden. Of minipuntjes. Dat is een kwestie van een andere vorm gebruiken en dus geen enkel probleem. Doe dan alleen wel bakpapier in de vorm anders heb je kans dat de taart uit elkaar valt tijdens het uit de vorm halen.
Ik maakte hem de dag van te voren en heb ontdekt dat je deze taart beter op de de dag dat je hem maakt kunt eten. Toen was ik namelijk vrij lyrisch over de smaak en op de dag zelf viel de taart me een beetje tegen.


Aardappeltaart met courgetteIngrediënten

  • 1 kilo ongeschilde aardappels
  • 1 courgette (ca 250 gram)
  • 125 gram magere spekreepjes
  • 3 eieren
  • 1 grote ui
  • 1 bekertje creme fraiche (125 ml)
  • versgemalen peper
  • boter om in te vetten
  • 1 eetlepel zout
  • springvorm 

Borstel de aardappels met water schoon. Kook ze met ruim water en een beetje zout in 10 minuten half gaar. Giet ze af. Laat ze afkoelen tot je je vingers er net niet meer aan brand en pel ze dan. Met een aardappelschilmesje kun je de schil een beetje loshalen en dan trek je de schil er zo af. Laat ze daarna helemaal afkoelen.
Was de courgette, snijd kop en kont eraf en rasp de courgette grof boven een zeef. Bestrooi met zout en laat dit 10 minuten intrekken. Het zout onttrekt vocht aan de courgette waardoor je taart niet zompig wordt. Knijp de courgette goed uit, bijv. in een schone theedoek.
Snipper de ui. Bak de spekjes zachtjes uit en voeg dan de ui toe. Bak ze een paar minuten mee tot ze zacht zijn.
Rasp de aardappels grof boven een kom en doe daar de courgette, spek en ui bij. Klop de eieren met de crème fraîche en  peper en zout los en doe ze bij het aardappelmengsel.
Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en smeer de randen in met wat boter. 
Doe het mengsel in de springvorm en strijk het glad.

Bak de taart in een oven van 200 graden tot hij goudbruin en gaar is.

Ik vond het vrij veel voor de springvorm van 22 cm en heb er ook nog een springvorm van 12 cm en een van 18 cm mee kunnen vullen. 

Bron: vergeten op te schrijven welk boek mij inspireerde; kom ik nog wel achter :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...