Duizenden1dag: Broodpudding van kaneelbroodjes (of restjes paasbrood)

zaterdag 19 april 2014

Broodpudding van kaneelbroodjes (of restjes paasbrood)

Als je na de paasbrunch restjes paasbrood, witte broodjes of krentenbroodjes over hebt is dat geen enkel probleem. Dan maak je gewoon deze fantastische broodpudding. Daar heb je namelijk oud brood voor nodig. Brood van een paar dagen oud is prima (maar met verser brood gaat het ook best). Zorg er wel voor dat je het zonder verpakking bewaart, anders gaat het schimmelen en dat is niet de bedoeling. Het brood wordt erg hard, dus je kan het het beste in stukjes breken als het nog zacht is. Als dat niet gelukt is kun je het altijd nog in stukjes zagen met een broodmes.
Je kunt de broodpudding als dessert serveren, maar hij smaakt ook prima bij een kopje thee of koffie.


Broodpudding van kaneelbroodjes (of restjes paasbrood)


Ingrediënten

  • 300 gram oudbakken kaneelbroodjes in stukjes (of oudbakken witte broodjes)
  • 150 gram bruine suiker
  • 300 ml halfvolle melk
  • 2 bananen in stukjes
  • 30 gram kokos
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 20 gram boter
  • flinke snuf kaneel (lekker veel als je alleen wit brood gebruikt)
  • boter en bloem om in te vetten

Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Doe de melk, de boter en de suiker in een pannetje en laat op zacht vuur de suiker in de melk oplossen en de boter smelten. Giet dit bij de stukjes brood en laat weken tot de stukjes brood helemaal doordrenkt zijn. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed even goed door.
Vet een vorm (ik gebruikte een cakevorm, maar een springvorm of andere vorm kan ook) in met boter en bestrooi met wat bloem. Doe het broodmengsel in de vorm, druk een beetje aan en bak de broodpudding in ongeveer 45 minuten gaar.
Serveer lauw of koud evt met wat ijs of slagroom.

Je kunt zien dat ik het brood net niet lang genoeg heb laten weten of niet helemaal goed doorgekneed hebt. Er zitten nog witte stukjes in. Die zijn niet helemaal goed doordrenkt geraakt. Dit doet niets af aan de smaak en ziet er eigenlijk ook nog wel leuk uit.
Er zijn allerlei variaties mogelijk. De banaan kun je bijv. ook prima vervangen door bijv. appel; je kunt restjes koek/croissants gebruiken en in rum gewelde rozijnen zijn ook lekker. 



2 opmerkingen:

  1. Lekker hoor, dit gaat op mijn to-bake-lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg lekker, ga er vandaag nog één maken!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...