Duizenden1dag: Chocolademousse met mint

zondag 6 april 2014

Chocolademousse met mint

Er zijn vorige week al 2 recepten langsgekomen op Duizenden1dag die ik gebruikt heb bij de jaarlijkse familiebrunch voor de verjaardag van Maarten (taartje van filodeeg met zalm en venkel en de gekruide kipnuggets). Dit is er weer één. 

Ik maakte voor de brunch als nagerecht minipavlova's met aardbeien (recept volgt nog), tobleronemousse en mintchocolademousse. De mousse maakte ik in kleine plastic bakjes die ik ooit eens gekocht had. Eigenlijk wist ik niet meer dat ik ze had, maar ze kwamen goed van pas.
De mousse bleek luchtig met een intense mintchocoladesmaak. De nootjes had ik op de tobleronemousse willen doen, maar dat verzon ik pas toen ze al op deze mousse zaten. Muntblaadje erbij en niemand die dat wist. Chocolademousse met mintIngrediënten voor zeker 8 porties

 • 200 gram pure mintchocola (gewoon puur of een andere smaak kan ook)
 • 2 eiwitten
 • 200 ml slagroom
 • 70 gram (fijne) kristalsuiker
 • snufje (zee) zout 
 • evt garnering als blaadje munt, nootjes, after eight, stukjes chocola


Breek de chocolade in stukjes en smelt ze au bain marie of in de magnetron. Ik smelt chocolade zelf vaak gewoon in een steelpannetje op inductie en dat gaat prima. Wel heel lage stand gebruiken en goed opletten dat het niet te hard gaat. Blijf roeren tot het gesmolten is.
Scheid een ei en doe het eiwit in een vetvrije bak. Als er een spoortje vet of water (of een spoortje eidooier) in de bak zit wordt het eiwit niet stijf weet ik uit ervaring, dus hierop letten is geen overbodige luxe.
Klop het eiwit met een mixer op een hoge stand heel stijf. Er blijven dan pieken in staan. Zet de mixer wat lager en doe er dan het zout en heel langzaam de suiker schepje voor schepje bij. De mousse zal zo steviger blijven omdat de suiker goed oplost. Als laatste klop je het mengsel nog even goed door met de mixer op een hoge stand.

Klop de slagroom stijf. Schep de slagroom bij het eiwit en roer voorzichtig met een lepel of spatel tot het goed gemengd is. Doe dit voorzichtig anders raak je de stevigheid van de mousse kwijt. Voeg dan de chocola toe en spatel die er ook voorzichtig doorheen tot het goed gemengd is.
Verdeel de mousse met een lepel of spuitzak over bakjes of glazen en laat ze ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. Garneer eventueel met wat nootjes en een blaadje munt.

Omdat ik geen plaats had in de koelkast heb ik de mousse in een spuitzak gedaan en pas na het opstijven in kleine plastic bakjes gespoten. Ik haalde er zo'n 16 miniporties uit.

Eiwitten scheiden doe ik eigenlijk altijd met de hand. ik breek het ei, laat het eiwit in een kopje glijden en verplaats de dooier tussen de helften eischaal tot het eiwit weg is. Dit klinkt heel ingewikkeld en is niet zonder risico, maar het gaat eigenlijk (bijna) altijd goed. 

Je kunt ook een eischeider gebruiken.


Het volgende trucje werkt ook:1 opmerking:

 1. Ziet er weer heerlijk uit.
  Ik ben een appeltaart aan het bakken
  om straks mee te nemen naar mijn schoonmoeder.
  Mijn god, wat knelt mijn nieuwe tijgertango en zit ook mijn broek nog helemaal onder het beslag.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...