Duizenden1dag: Review: 100% Chef Aladin instant smoker

maandag 14 april 2014

Review: 100% Chef Aladin instant smoker

Kookpunt in Rotterdam is een enorme winkel waar je zo ongeveer alles kunt vinden op kookgebied. Ik vind het altijd heerlijk om er door de bakspullen en de kookboeken te snuffelen, maar je vindt er bijv. ook keukenmachines, keukenhulpjes, gasfornuizen en pannensets

Maarten rookt af en toe makreel in zijn rookton en ook ons tafelmodel rookoventje doet zijn werk uitstekend. Nadat we vorig jaar iemand een smokegun zagen gebruiken om daarmee warme chocolademelk en pompoensoep van een licht rooksmaakje te voorzien, liet de gedachte aan het bezitten van zo'n ding mij niet meer los.
De prijs (€ 79,75) had me tot nu toe tegengehouden, maar toen Kookpunt aanbood een bijdrage in de kosten te leveren was ik om. Deze versie is wat simpeler dan die ik eerder gezien heb, maar je hebt dezelfde mogelijkheden. Ik bestelde de 100% Chef Aladin instant smoker en heb hem getest. 


Bron: KookpuntBij ontvangst van de smoker was ik in eerste instantie een beetje teleurgesteld. Voor dat bedrag verwachtte ik geen goedkoop uitziend plastic gevalletje waarvan het batterijklepje al direct wat moeilijk dicht leek te gaan. Maar toen het eenmaal in elkaar zat en we hem even uitprobeerden bleek het allemaal toch uiterst efficient te werken. So far, so good.

Nu nog even iets roken, foto's maken en dan kon mijn post online. Dat was iets te vroeg gejuicht. Dat roken bleek nog wel te gaan, maar mijn fotocapaciteiten schoten danig tekort. Er gingen dus wat weken overheen voordat ik besloot dat er vandaag doorgezet ging worden. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar er is gerookt en er zijn foto's gemaakt. 


De werking van het apparaatje is simpel. Je zet de losse onderdelen in elkaar en stopt een beetje vochtig gemaakte rookmot in het bovenste bakje. Dan dek je het te roken product af met plastic waarbij je zorgt dat het pijpje van de smoker de rook onder het plastic kan blazen. Er ontsnapte bij mij nog wel rook, maar er kwam ook genoeg onder het plastic, dus daar heb ik me maar niet te druk over gemaakt. Er zijn ook speciale stolpjes in de handel waarbij de rook niet ontsnapt, maar het plastic voldeed goed.

Vervolgens zet je de smoker aan en houd je een vlammetje bij de rookmot. Er ontstaat nu rook die door het pijpje op het product geblazen wordt en het product een rooksmaak geeft. Je rookt koud, dus het voedsel wordt niet gegaard door dit proces.

Ik begon met popcorn: Toen de rook goed onder het plastic zat heb ik de smoker uitgedaan en de popcorn nog een paar minuten laten staan. Daarna haalde ik het plastic eraf zodat de rook kon ontsnappen. Ik bestrooide de popcorn met wat zeezout en proefde. De rooksmaak was uitstekend in de popcorn getrokken. Ik vond zelfs dat het nog wel wat minder rokerig had gemogen. 

Daarna probeerde ik een gekookt ei, omdat eieren ook makkelijk smaakjes opnemen. Voor de zekerheid prikte ik van te voren wat gaatjes in het ei.


Poging 1 leverde een ei met een zeer lichte rooksmaak op. Poging 2 was beter. Ik liet het ei  5 minuten langer in de rook liggen en dat resulteerde in een lekker eitje voor bijv. door een groene salade.


Tenslotte bakte ik een stukje kip en liet die een minuut of 10 in de rook liggen. De kip werd verrassend lekker. Eigenlijk was de smaak al net zo als wanneer je hem in een tafelmodel rookoven rookt. Weliswaar is de structuur anders, maar de smaak was lekker rokerig. Hier ga ik nog verder mee experimenteren.


Conclusie: ik ben erg blij met dit appaaraatje. Het is klein, dus heel makkelijk mee te nemen en je hebt geen stroom nodig. De smoker blijkt steviger dan ik in eerste instantie dacht en ik denk dat ik hier nog veel smakelijke hapjes mee ga maken.

Cijfer: 8

De volgende merken zijn ook bij Kookpunt te koop: 
La GermaniaJoseph bezzera; BertazzoniSimplehumanDemeyere .

Dit artikel is deels gesponsord door Kookpunt.  
         
               


2 opmerkingen:

  1. Wat ziet het er makkelijk uit om zelf te doen! Kende al wel die rookoventjes. En ga je nu ook knoflook roken ;-). Dat klinkt eigenlijk ook wel erg vreemd.. knoflook roken... haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is inderdaad erg makkelijk en snel. Knoflook heeft wat langer nodig. Al denk ik dat je met gepofte knoflook wel een eind komt.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...