Duizenden1dag: Citroenijs (foodblogswap)

vrijdag 25 april 2014

Citroenijs (foodblogswap)

Er staan veel lekkere recepten op het blog van Foodiemoods en voor de foodblogswap mocht ik daar een keuze uit maken. Telkens betrapte ik mezelf erop dat ik mezelf verloor in lekker lezen, maar vergat dat ik ook nog iets moest uitzoeken. Uiteindelijk koos ik voor dit lekkere citroensorbetijs. Het is lekker fris en licht ijs doordat er geen room in verwerkt is. Het maken ervan ging volgens plan en ik gebruikte mijn ijsmachine, maar het resultaat was denk ik niet helemaal zoals het zou moeten zijn. De structuur was nl niet geweldig. De smaak was prima, maar ik vond het wat te compact. Het smolt ook heel snel aan de buitenkant terwijl de binnenkant nog heel hard was. Ik kreeg er dan ook geen mooie bolletjes van geschept. Geen idee waar dat aan lag, maar ik ga dit ijs zeker nog eens maken.


Citroenijs


Ingrediƫnten

  • 175 ml citroensap (ik nam sap van 2 grote citroenen en 1 kleine limoen)
  • 165 gram (fijne) suiker 
  • mespuntje zout
  • 600 ml melk (in ieder geval halfvolle, maar volle kan ook)
  • 1 el heel milde olijfolie

Verwarm het sap van de citroen op laag vuur met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Als de suiker is opgelost giet je er de melk bij. De melk zal wat gaan stremmen en het gaat er wat raar uitzien. Volgens Miss Foodie wordt het ijs juist hierdoor zo lekker van structuur.

Proef even of de smaak goed is, laat het mengsel afkoelen en maak er dan ijs van. Dat kan in een ijsmachine of gewoon in een bak in de vriezer. In de machine laat je het mengsel gewoon tot ijs draaien. Als het ijs dikker begint te worden giet je er de olijfolie bij.

Als je het ijs in de vriezer maakt, roer het ijs dan in het begin ieder uur even goed los met een vork. Als het ijs wat dikker wordt, voeg je de olijfolie toe en roer je ieder half uur goed tot het ijs op sorbetijs lijkt.

Citroensorbetijs is zeer geschikt om een coupe kolonel mee te maken. Giet dan vlak voor het serveren een lekkere scheut wodka over de bolletjes ijs. Je zou ook een scheutje wodka door het ijs kunnen doen na het toevoegen van de olijfolie.

1 opmerking:

  1. O, wat leuk! Deze was ik zelf al bijna weer vergeten ;-) Goed idee met dit weer!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...