Duizenden1dag: Gefrituurde inktvisjes

maandag 26 mei 2014

Gefrituurde inktvisjes

Een paar jaar geleden bestelden we tijdens onze vakantie in Kroatie regelmatig gefrituurde inktvisjes. Ze waren iedere keer weer krokant en kruidig en we konden er geen genoeg van krijgen. Natuurlijk was ik van plan ze thuis ook eens te maken, maar dat gebeurde pas een paar jaar later. Namelijk afgelopen zondag. Ik kreeg van mijn moeder piri-piri zout uit Portugal en dat leek me een ideale combinatie met de inktvisjes. Je kunt dat eenvoudig vervangen door zeezout en bijv. chilipeper of szechuanpeper. Wij aten er wat knoflooksaus bij.


Gefrituurde inktvisjes


Ingrediƫnten

  • 400 gram schoongemaakte babyinktvisjes (ik kocht ze uit de diepvries)
  • 1,5 theelepel piri-pirizout (of 1 theelepel zout en 1/2 theelepel peper)
  • 1 theelepel knoflookpeper of versgemalen zwarte peper 
  • 1/4 theelepel vijfkruidenpoeder
  • 5 eetlepels maizena
  • zonnebloemolie om te frituren 

Snijd de tentakels los en de zakjes in ringen. Spoel ze even af met water en maak ze goed droog met keukenpapier. Vijzel de kruiden fijn als dat nodig is (als je grof zout gebruikt of hele peperkorrels) en meng ze met de overige kruiden en de maizena. Schud de inktvisjes door het maizena-mengsel.
Verhit de olie tot 180 graden en frituur de inktvisjes in porties in een minuutje krokant. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en houd ze eventueel warm in de oven.

De kwaliteit van mijn inktvisjes varieerde nogal. Er zaten erbij die toch rubberachtig waren doordat ze net iets te lang in de pan zaten of doordat de temperatuur te laag werd. Ik had wel een thermometer in de pan gezet, maar daar had ik iets vaker op moeten kijken, want nu schommelde de temperatuur nogal. Maar de kruidigheid was erg goed en ze werden ook prima krokant. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...