Duizenden1dag: Review: Baked Louie's en oma's notencake

zaterdag 10 mei 2014

Review: Baked Louie's en oma's notencake

In maart vorig jaar gaf ik de Liebster award aan Louis van het blog Baked Louie's, omdat ik zijn blog zo origineel vind. Zijn manier van schrijven spreekt me aan en zijn baksels zien er altijd watertandend lekker uit.

En nu heeft hij dan zijn eigen bakboek gemaakt: Alles wat in de oven past.


Toen chef-kok Wim Ballieu het blog van Louis spotte en een twitterberichtje plaatste leverde dat veel belangstelling op voor het blog van Louis en zo kon het gebeuren dat hij op 17 jarige leeftijd al een prachtig bakboek publiceerde.

De vormgeving van het boek is niet al te strak. Er wordt gevarieerd met de grootte en de plaats van de foto's en de foto's zijn lekker speels. Bovendien zien de producten er stuk voor stuk smakelijk en uitnodigend uit. Als je ze ziet wil je het liefst direct beginnen met bakken.

Het boek is onderverdeeld in de volgende categorieën

  • taarten
  • cakes
  • cupcakes & muffins
  • hartig
  • koekjes
  • me time
  • smooth & sexy 
  • all American style.

In het hoofdstuk Smooth & sexy vind je diverse smeersels voor op brood die ik zeker nog eens ga maken. Wat te denken van bijv. witte chocopasta met gecaramelliseerde bosbessen, homemade marshmellow fluff of cookie dough op de boterham?

De bangelijke halloweenvingers publiceerde hij eerder op zijn blog en vind ik echt fantastisch. Naar de mattentaart in het boek ben ik enorm nieuwsgierig, want die lijkt me heerlijk.
Verwacht over het algemeen geen enorm ingewikkelde bakrecepten in dit boek. De recepten zijn heel toegankelijk en je hoeft voor de meeste baksels niet heel lang in de keuken te staan. En als ze allemaal zo lekker zijn als deze notencake zit het met de smaak wel goed.


Oma's notencake


Ingrediënten


Voor de cake

  • 4 eieren
  • 230 gram kristalsuiker
  • 250 gram gesmolten boter (afgekoeld)
  • paar druppels vanille-extract
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • een snufje zout
  • 100 gram fijngemalen gemengde noten (bijv. cashewnoten, hazelnoten, walnoten, amandelen)

Voor de chocoladeganache
  • 100 gram slagroom
  • 100 gram pure chocolade
  • 1 theelepel boter
  • een snufje zout
  • wat noten om te garneren

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in met boter en bestuif met bloem.
Klop de eieren met de suiker romig en licht. Voeg de boter en de vanille-extract toe en meng goed. Zeef  het zelfrijzend bakmeel met het zout boven de kom en meng tot een smeuïg beslag. Meng tenslotte de fijngemalen noten erdoor.
Stort het beslag in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin. Laat volledig afkoelen in de vorm.
Maak dan de ganache. Breng de room op een zacht vuurtje aan de kook en snijd ondertussen de chocola in fijne stukjes. Zet het vuur uit en voeg de chocolade en het zout toe aan de warme room. Laat het geheel even staan om de chocolade te laten smelten en meng tot een gladde saus. Roer als laatste de boter erdoor, zodat de ganache bij het afkoelen mooi gaat glanzen.
Haal de cake uit de vorm, zet hem op een rooster en giet de ganache erover. Garneer met wat noten en zet de cake minstens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Tijdens een vergadering op het werk zette ik deze cake op tafel en na 2 uur was er niet veel meer van de cake over. Dat zegt genoeg. 
Ik gebruikte een scheut vanille-extract ipv een paar druppels en ik nam (per ongeluk) pure chocolade van 85 %. Dat is wel erg puur en daar moet je van houden. Ik gebruikte ik een ronde springvorm ipv een cakevorm, maar heb de cake wel in plakken geserveerd (bleek lekkerder). Een volgende keer zou ik dus een cakevorm gebruiken.

Boek
Baked Louie's
Auteur
Louie Van Nieuwenborgh
Uitgeverij
Davidsfonds
Prijs:
€ 24,95


*Ik heb dit boek toegestuurd gekregen van Davidsfonds uitgeverij.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...