Duizenden1dag: Scones met aardbeien (foodblogswap)

woensdag 28 mei 2014

Scones met aardbeien (foodblogswap)

De foodblogswap van mei bracht mij naar het blog van Marijke kookt. Een bijzonder blog, want bijna al haar recepten zijn gemaakt met haar AGA oven. Als je niet weet wat een AGA oven is moet je daar vooral even op googelen. Na een tijdje twijfelen tussen meerdere lekkere dingen viel de keus op scones aangezien ik al heel lang scones op mijn foodbucketlist had staan. Bovendien had ik nog clotted cream in de vriezer en kon ik daar mooi mijn net gekochte aardbeien bij serveren.
Omdat Marijke ze in de Kitchen Aid gemaakt had en ik daar nog niet zo vaak deeg in gemaakt heb, besloot ik dat uit te proberen. Dat heb ik geweten, want ondanks het spatdeksel en het lage standje stoof er toch behoorlijk wat bloem uit. Daarna verliep het proces soepeltjes. De smaak was overigens ook prima in orde. Heerlijk brokkelige scones zoals ik ze me herinner uit Engeland. En de aardbeien waren er heerlijk bij. Ik haalde 7 scones uit het deeg en heb er 3 gebakken en 4 ingevroren om later te bakken.


SconesIngrediënten

  • 450 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 theelepels bakpoeder
  • snuifje zeezout
  • 75 g koude boter in blokjes
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 2,25 dl volle melk, plus extra voor het bestrijken

Zeef het bakmeel en meng het met het bakpoeder en het zout in de kom van de keukenmachine. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe. Meng met de platte menghaak kort tot een kruimelig deeg. Roer de suiker erdoor en voeg de melk, beetje bij beetje, toe en kneed snel tot een samenhangend deeg dat niet meer plakt. Uiteraard kun je dit deeg ook met de hand kneden. Niet te lang, want dan verandert de structuur van de scones.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ca 2,5cm dik. Steek er met een deeguitsteekvorm cirkels uit van 6 cm doorsnee en leg die op de bakplaat. Zet ze 20 min in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrijk de bovenkant van de scones met wat melk en bak 20 min op het rooster in de oven (oeps, zie nu pas dat ik ze vergeten ben met melk te bestrijken).

Neem ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Tip: serveer ze met clotted cream en jam (of eet ze net als wij met aardbeien). Als je niet aan clotted cream kunt komen kun je een variant maken door mascarpone te mengen met crème fraîche (in een verhouding 2:1, dus bijv. 50 gram crème fraîche en 100 gram mascarpone). Ook lemon curd is erg lekker bij scones.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...