Duizenden1dag: Glutenvrije brownies (foodblogswap)

maandag 23 juni 2014

Glutenvrije brownies (foodblogswap)

De foodblogswap van juni bracht mij bij het blog van Hapjesprinces uit Belgie. Een lekker positief blog met recepten, achtergrondinformatie, reviews, hardlopen enz. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan gezondheid en het woord healthy komt dan ook regelmatig voorbij. Omdat er bij mij best nog iets meer healthy in mijn voedingspatroon zou passen blijf ik haar maar eens even volgen.

Voor de swap koos ik voor de glutenvrije brownies. Hapjesprinces noemt ze ook suikervrij. Zo ver wil ik zelf niet gaan, want ook al is de keuze voor palmsuiker of kokosbloemsuiker wellicht beter (en lekkerder); het blijven toch toegevoegde suikers. Overigens heb ik tijdens mijn poging de palmsuiker fijn te malen mijn geliefde moulinette vermoord. Hij bleek de harde suiker niet aan te kunnen en gaf de geest. Toen heb ik de suiker maar op mijn IKEA raspje geraspt. Had ik beter gelijk kunnen doen, want die gebruik ik daar normaal ook altijd voor.

Ik was een beetje sceptisch over deze brownies en vroeg me van te voren af of ik niet te maken zou krijgen met een veredelde chocolade omelet. Zonder bloem of amandelmeel kon dat toch nooit iets worden? Bovendien heb ik qua hoeveelheden een beetje gegokt; 5 dadels was bij mij maar 70 gram en 2 eetlepels kokosolie was maar 30 gram ipv 60. Ik besloot de hoeveelheden in grammen aan te houden en dat pakte goed uit. Het bleken prima brownies te worden die ik zeker aan glutenvrije bezoekers zou kunnen serveren. En ook Maarten, die altijd roept dat hij er "kotsmisselijk" van wordt als ik hem iets brownie- of chocoladetaartachtigs laat proeven was zeer enthousiast. Hier werd hij niet misselijk van. Ze smaken natuurlijk niet hetzelfde als deze brownies, maar ze zijn uitstekend geschikt als gezonder alternatief. Op vallend vond ik de uitgesproken chocoladesmaak terwijl er maar 30 gram chocola in zit.


Glutenvrije browniesIngrediƫnten voor 1 bakblik

 • 120 gram dadels, ontpit en een uurtje geweekt in warm water
 • 75 gram noten naar keuze, gehakt: bv. walnoten, amandelnoten en hazelnoten
 • 75 gram (lichte) palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)
 • 60 gram kokosolie (ongeveer 60 gram)
 • 30 gram cacaopoeder
 • 30 gram pure chocolade (min. 70% cacao)
 • 2 eetlepels amandelmelk
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 3 eieren
afwerking: paar stukjes witte chocolade (of gehakte pure chocola) en wat amandelsnippers

Verwarm de oven voor op 180°C. 
Mix de dadels met een beetje van het weekvocht tot een gladde massa.
Doe de gemixte dadels in een mengkom samen met het cacaopoeder, de kokosolie, de palmsuiker,  zout, bakpoeder, amandelmelk en 3 eieren en klop alles tot een gladde massa.
Hak de noten en chocolade in grove stukjes en roer ze door het chocolademengsel.
Doe wat bakpapier in een brownieblik en doe het beslag erin. Stop eventueel nog wat kleine stukjes chocolade in het beslag.
Werk af met wat grofgehakte noten en amandelschilfers (je kan ook een beetje amandelschilfers aan het beslag toevoegen).
Bak de brownies in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C in ongeveer 30 Ć  35 minuten gaar. Laat de brownie afkoelen op een rooster. Bewaar in de koelkast.

Amandelmelk had ik niet in huis en heb ik vervangen door kokosmelk die ik nog had liggen uit de foodiebox van Kroon op het werk

2 opmerkingen:

 1. Hoi Martine, ziet er goed uit! Ik heb zelf ook een recept verzonnen met dadelstroop, noten en chocolade. Noem ik een Marokkaanse chocoladetaart. Prima lekker!
  Kokosbloesemsuiker en palmsuiker kun je in de Natuurwinkel trouwens gewoon gemalen kopen, is misschien wel duurder.
  Gr, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt ook goed Gerry! Ik koop palmsuiker altijd bij de toko. Ik koop ook de gemalen versie wel, maar ik vind de lichte palmsuiker altijd zo lekker geschaafd over een bananenpannenkoek. Vandaar dat ik meestal de schijven heb, Groetjes, Martine

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...