Duizenden1dag: Risotto met doperwten en garnalen

vrijdag 27 juni 2014

Risotto met doperwten en garnalen

Als ik ergens blij van word is het wel van verse aardappels, doperwten en kapucijners uit eigen (werk)moestuin. De aardappels (Nicola) zijn dit jaar weer overheerlijk en at ik vorige week al 2 keer met kapucijners met een zelfgemaakt worstje of een door Maarten gevangen visje erbij. Dat voelt zo lekker zelfvoorzienend.

Met de doperwten had ik een ander plan. Ik had nog wat zeevruchten in de vriezer liggen en besloot die met de doperwten te combineren in een smeuïge risotto. Die risotto was zo lekker dat we ongemerkt de hele pan leeg aten zonder een foto te maken. Mmm, dan moest ik het gerecht nog maar een keer maken. De zeevruchten waren inmiddels op en die verving ik door Hollandse garnalen. Ook goed, maar gemengde zeevruchten of bijv. gepelde gamba's vind ik nog beter door deze risotto.

Risotto met doperwten en garnalen


Ingredi├źnten voor 2 personen

  • 250 gram risottorijst
  • 500 gram ongedopte doperwten (of 200 gram gedopte erwten)
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • ongeveer 800 ml visbouillon
  • 125 ml droge witte wijn
  • 100 gram garnalen
  • klontje boter
  • scheutje olie
  • handje geraspte Parmezaanse kaas
  • versgemalen peper
  • evt eetlepel rucolapesto*

Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem en bak de ui en knoflook een paar minuten. Doe er dan de rijst bij en roerbak tot de korrels er een beetje glazig (minder wit en wat doorzichtig) uitzien. Doe er dan de witte wijn bij en roer even door. Laat de rijst zachtjes koken en roer zeer regelmatig. Zodra de wijn bijna opgenomen is door de rijst ga je soeplepels bouillon toevoegen. Telkens als de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst voeg je nieuwe bouillon toe. Hier ga je mee door tot de rijst gaar is. Let op, want het bakt snel aan. Blijf dus regelmatig roeren en ga niet bij de pan weg.
Dop intussen de erwten en kook ze in een minuut of 10 gaar. Als de risotto gaar is roer je er een klontje boter door en laat je de risotto met het deksel op de pan even staan (vuur uit). Roer dan de erwten en garnalen erdoor en breng op smaak met peper en evt rucolapesto*. Strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas overheen.


Je kunt in plaats van zeevruchten of garnalen ook prima stukjes gebakken kip of gerookte zalm gebruiken. Ook noten doen het goed in risotto.

* Rucolapesto maak je door rucola te malen met wat walnoten, Parmezaanse kaas en olijfolie. Hoeveelheden naar smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...