Duizenden1dag: Kardemomcake met Griekse yoghurt voor de swap zonder naam

woensdag 16 juli 2014

Kardemomcake met Griekse yoghurt voor de swap zonder naam

Foodbloggers hebben onderling via social media veel contact. Daaruit ontstond de foodblogswap, waarbij iedere foodblogger die zich aanmeldt een blog toegewezen krijgt. Je maakt een (aangepast naar eigen voorkeur) recept van dat blog en post dat in de afgesproken week. Superleuk en ik heb tot nu toe elke maand meegedaan.
Sinds deze maand is daar een nieuw initiatief bijgekomen. Esmée plaatste een post in de facebookgroep waaronder je je kunt aanmelden. Je maakt dan iets van het blog van degene die zich voor jou aanmeldde. Daarmee beloof je ook dat je binnen 2 weken het resultaat op je blog post (als je dat niet doet ben je een "flaker" en moet je naar de virtuele koekjesgevangenis ha ha ha). De swap heeft nog geen naam, vandaar de titel van deze post. Suggesties voor een naam zijn welkom.

Ik meldde me aan om iets van het blog van Sophie te maken. Zij bakte vorig jaar voor de foodblogswap deze chocolade-bietentaart van mijn blog, dus ik vond het heel leuk om deze keer haar blog uit te pluizen. Al snel vond ik kaasburgers, kerriesoep en kardemomcake, die ik allemaal wel wilde proberen. De keuze viel uiteindelijk op de kardemomcake. De reden daarvoor was dat ik wist dat ik nog een bakje kardemompeulen in de kast had liggen die ik niet zo vaak gebruik. Dit was een mooie gelegenheid. Bovendien was ik heel benieuwd naar cake, gemaakt met Griekse yoghurt en wilde ik graag de variant met ei proberen om de cake zo iets luchtiger te maken (zie hier). Uiteindelijk was ik de kardemompeulen op het moment suprême kwijt en heb ik poeder gebruikt. Die stond waarschijnlijk al een tijdje in het kruidenkastje, want ik proefde er niet zo veel van terug. Uiteraard vond ik het bakje peulen terug terwijl ik de cake in de oven schoof. Er staat al weken een stapeltje kruidendoosjes naast de kookplaat (paste niet meer in het kruidenkastje :-) ) en het doosje kardemompeulen stond bovenop. Nou ja, dan maar snel nog eens iets maken met kardemom.

Kardemomcake met Griekse yoghurt


Ingrediënten voor een brownievorm

 • fijngevijzelde pitjes van 15-20 kardamompeulen of een kleine theelepel gemalen kardamom
 • 250 gram bloem
 • 200 gram rietsuiker
 • 100 gram boter
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1/2 theelepels baking soda
 • snufje zout
 • snuf kaneel
 • scheutje vanille-extract
 • 200 milliliter volvette Griekse yoghurt (10%)
 • 2 eieren
 • evt 3 eetlepels hennepzaad.

Vet de bakvorm in en bestuif met bloem. Ik gebruikte een brownievorm, maar een rondevorm van ca 20 cm voldoet ook prima. Verwarm de oven voor op 170 graden. (Het recept schrijft een bakvorm van 20 cm voor maar ik heb hier een vorm van 24 cm gebruikt.)

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, au bain marie of in de magnetron. Laat de boter niet te warm worden. Net gesmolten is prima.

Zeef bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel en kardamompoeder in een kom.

Klop de suiker door de boter in een grote kom. Doe er dan de eieren door en klop nog even tot het goed gemengd is. Roer er dan de yoghurt en het vanille-extract door. Als het een geheel is spatel je er in delen het gezeefde bloemmengsel en als laatste de hennepzaadjes door. Het wordt een vrij stevig mengsel, dik cakebeslag. Stop met roeren zodra het geheel goed gemengd is.
Vul de bakvorm met deeg/beslag en strijk de bovenkant netjes glad. Bak in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Ik zag pas bij het typen van dit stukje dat de oven op 170 graden hetelucht had gemoeten. Ik gebruikte boven- en onderwarmte. Bij 170 graden was de cake al in 30 minuten klaar ipv de 40-50 minuten uit het oorspronkelijke recept. Geen idee hoe dat kan, maar het pakte dus goed uit.

De cake is met de eieren minder compact van structuur dan wanneer je alleen Griekse yoghurt gebruikt. De yoghurt maakt de cake lekker licht van smaak. Een volgende keer ga ik de cake eens met fruit erdoor maken, maar ook met noten zal hij erg goed worden denk ik.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...