Duizenden1dag: Review: Over rook - meneer Wateetons

zondag 20 juli 2014

Review: Over rook - meneer Wateetons

Hier in huis (of eigenlijk meer buitenshuis) wordt regelmatig gerookt. Maarten rookt makreel in zijn rookton en ik experimenteer met het tafelmodel rookoven en sinds kort met de Aladin smoker. We rookten o.a. vis, kip, eieren, popcorn, boter en zout met wisselend resultaat. Zeker in het tafelmodel rookoven is het altijd afwachten hoe het resultaat is.

Ik was dan ook blij verrast toen ik hoorde dat meneer Wateetons na zijn boek over worst een boek over roken aan het maken was. Over worst heeft me enorm geholpen bij het zelf worst maken, dus de verwachtingen over het nieuwe boek waren vrij hoog. Gelukkig werden mijn verwachtingen waargemaakt.


Het boek heeft een fijn compact formaat met een harde kaft en 2 bladwijzerlintjes. De titels van de hoofdstukken zijn in een plank gebrand. Naarmate de hoofdstukken vorderen is de plank steeds verder opgebrand. Origineel idee en mooi uitgevoerd. Ook de foto's zien er aantrekkelijk uit.


Meneer Wateetons legt op heldere wijze uit wat er allemaal bij het roken van levensmiddelen komt kijken. Er staat duidelijk in het boek beschreven wat je nodig hebt, wat je zelf kunt maken en hoe het roken in zijn werk gaat. Gelukkig is de nogal overheersende  "lollige" toon uit over worst dit keer achterwege gelaten. Leest wel zo lekker.
Nadat je de basis voor het roken geleerd hebt kun je door naar de recepten. De recepten zijn misschien niet voor iedereen heel toegankelijk. Je hebt vaak veel ingrediƫnten nodig en het is toch allemaal ietsje bewerkelijker dan zomaar een stukje vis in de rookoven leggen. De foto's maken wel dat je direct zin krijgt om je rookoven tevoorschijn te halen. De gerookte oesters klinken fantastisch en ik ga in elk geval een van de rubs (kruidenmengsel om bijv. je vlees mee in te wrijven) maken. Wij pekelen of zouten eigenlijk steeds alleen met zout, maar je kunt er natuurlijk nog allerlei kruiden en specerijen ed aan toevoegen.
In het laatste hoofdstuk vind je tenslotte nog tips en aanwijzingen voor als het niet zo gaat als je gehoopt had.

Dit is een boek waar ik nog vele malen in zal bladeren en ik ben weer helemaal geinspireerd om verder te gaan met roken.In de praktijk zal ik dan natuurlijk pas echt gaan ontdekken wat dit boek voor mijn rooktechnieken doet, maar ik denk dat ik daarin niet teleurgesteld zal worden.

Aanschaffen dus dat boek!!

Boek
Over rook
Auteur
Meneer Wateetons
Uitgeverij
Good Cook
Prijs:
€ 24,95

Bestel dit boek bij Bol.com:*Ik heb dit boek toegestuurd gekregen van uitgeverij Good Cook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...