Duizenden1dag: Bloemkoolstamppot en hartige taart van bloemkoolstamppot

donderdag 21 augustus 2014

Bloemkoolstamppot en hartige taart van bloemkoolstamppot

Jaren geleden at ik regelmatig bloemkool. Zo regelmatig dat ik daarna nooit meer bloemkool klaargemaakt heb. Toch kreeg ik een soort van zin in bloemkool toen ik naast een aanbiedingsbloemkooltje stond. Ook Maarten had door mij al jaren geen bloemkool meer gegeten en toen ook hij trek in bloemkool kreeg hebben we er maar een gekocht.
Daarna had ik spijt, want ik moest me toch even over mijn aversie tegen bloemkool  heenzetten. Ik besloot de bloemkool een beetje te verdoezelen door er een stamppot van te maken en dan niet, zoals vroeger met gehakt, maar met een stukje morbier (kaas). Helaas schoot ik wat uit met de melk en werd de stamppot meer een soort dikke soep; wel lekker, maar niet helemaal volgens de planning.
Na het eten bedacht ik dat ik er wat eieren doorheen zou kunnen roeren met wat chorizo en dat het dan best een lekker hartig taartje zou kunnen worden. En dat bleek verrassend goed uit te pakken. We hebben er heerlijk van gegeten en de volgende dag aten we het gewoon nog een keer.


Wij aten hier met 2 personen 3 keer van; de eerste keer stamppot en daarna nog 2 keer hartige taart. De stamppot alleen is dus evt ook genoeg voor 4 personen (of voor nog een portie in de vriezer)


Bloemkoolstamppot


Ingrediënten

  • 750 gram aardappels
  • een middelmatige bloemkool
  • 100 gram morbier (of andere kaas in blokjes)
  • 25 gram boter
  • 150 ml melk
  • 2 eetlepels mosterd
  • peper en zout

Kook de aardappels en de in roosjes verdeelde bloemkool met een snufje zout in 15-20 minuten gaar. Verwarm intussen de melk met de boter tot de boter gesmolten is. Giet de aardappels en de bloemkool af en stamp ze goed door elkaar. Voeg de blokjes kaas toe en roer er dan een gedeelte van de melk door. Blijf melk toevoegen tot de stamppot de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout. Als je van plan bent de hartige taart te maken, meng dan na het eten nog wat warme melk door de stamppot zodat die erg smeuïg wordt (de dikte van dikke yoghurt).

Wij aten er een laatste, in de vriezer opgedoken, zelfgemaakt worstje bij, maar zonder vlees kan ook prima. Evt voeg je nog wat extra kaas toe of strooi er wat geroosterde cashewnoten over.

Hartige taart van bloemkoolstamppot


Ingrediënten

  • een restant stamppot (hoeveelheid komt niet zo nauw)
  • 5 eieren
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • stuk chorizoworst (100 gram)
  • peper en zout
  • snuf gerookt paprikapoeder
  • boter om in te vetten
  • 3 eetlepels paneermeel
  • quichevorm met losse bodem van 28 mm (andere vorm kan ook prima)

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kluts de eieren met wat peper, zout en het paprikapoeder. Voeg de in stukjes gesneden worst toe. Meng dan beetje bij beetje de stamppot erdoor. Als het in de koelkast heeft gestaan is de stamppot misschien wat dikker geworden. Dan kun je het evt een beetje opwarmen zodat het weer iets dunner wordt (het mengt dan iets beter, maar is niet noodzakelij). Meng de stamppot beetje bij beetje goed door het eimengsel. 
Vet de vorm in met wat boter en bekleed met de plakjes bladerdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en strooi het paneermeel erover. Giet er dan het eimengsel in. Strooi evt nog wat geraspte kaas over de bovenkant. Als je nog wat bladerdeeg over hebt kun je wat stukjes over de taart verdelen. 
Bak de taart in ongeveer 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Bij deze taart kun je  prima variëren met de hoeveelheden. Meer of minder worst is bijv. naar smaak. Je kunt ook kleine taartjes maken en als je alleen een kleinere vorm of een springvorm hebt doe je gewoon meer of minder bladerdeeg en pas je de hoeveelheid eieren een beetje aan. Het zal niet zo snel mislukken. Ik denk dat deze taart ook heel lekker is met bijv. zuurkoolstamppot en stukjes rookworst/spek of andijviestamppot met wat gehakt. Je kunt deze taart uitstekend vegetarisch maken door vlees te vervangen door nog wat kaas, een vleesvervanger of wat noten.


6 opmerkingen:

  1. Grappig zeg!
    Ik maakte eens van een restje hutspot een frittata (of tortilla) voor de lunch. Was ook zo lekker!
    http://www.eediete.nl/keuken/?p=617

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker zeg! Wij houden van bloemkool en van chorizo en zijn gek op hartige taart :-) Bingo! Leuk hoe een recept een verrassende wending kan hebben. Ik sla deze zeker op!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hahahah Dat heb je dan wel eens he? Heel creatief en goed uitgepakt! (y)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, soms komen uit mislukkingen de leukste recepten.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...