Duizenden1dag: Schapenijs uit Lutjebroek (zorgboerderij Schapenstreek)

donderdag 7 augustus 2014

Schapenijs uit Lutjebroek (zorgboerderij Schapenstreek)

Tijdens een van onze kampeerweekendjes stonden we op camping Veerhof in Oostwoud, een heerlijk rustige, landelijke camping.

Uiteraard bezochten we het bakkerijmuseum in Medemblik (meer over dat museum volgt denk ik volgende week); we gingen naar de vismarkt in Den Oever (viel een pietsje tegen wegens erg klein en wij wonen vlak bij IJmuiden, dus verse vis genoeg dicht bij huis); struinden door het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen (aanrader!) en ontdekten schapenijs. Schapenijs??? Ja, schapenijs!


Nadat Anita en Mark van Alderwegen in 1999 een boerderij met een paar honderd schapen overnamen gingen ze op zoek naar een manier om een maatschappelijke functie aan de boerderij te verbinden. Dat leidde tot zorgboerderij Schapenstreek waar o.a. overheerlijk schapenijs geproduceerd wordt. Op het wat rommelige erf zie je een bordje met een verwijzing naar de winkel en dan beland je bij een blokhut aan het water. In de blokhut wordt kaas, vlees en ijs van eigen boerderij verkocht. Het ijs smaakt heerlijk fris en heeft zeker niet het bijsmaakje dat je toch een beetje verwacht. Het leuke is dat er geen kunstmatige kleur-, geur en smaakstoffen aan het ijs toegevoegd worden en dat het van biologische schapenmelk gemaakt wordt. De schapen lopen rond in het natuurgebied de Weelen van Staatsbosbeheer en eten meer kruiden dan gras. Dat proef je terug in het ijsEr wordt geen room of melkpoeder toegevoegd aan het ijs en daardoor blijft het heel puur van smaak. Ik had alle smaken wel willen proeven, want het ijs is superlekker. Ze noemen het zelf skoftig lekker ois en het ijs wordt verkocht onder de naam Moois. Het ooi in Moois is een vrouwelijk schaap en ois is ijs in het Fries.

Je kunt de boerderij ook via het water bereiken en je stapt dan bij de blokhut uit. Op het grasveld bij het water of op de steiger met je ijsje in je hand kan het haast niet anders of je raakt volledig ontspannen...


Schapenstreek
De gouw 57 A
1614 MB Lutjebroek
De boerderijwinkel is oktober t/m maart voor op het erf en april t/m september in de blokhut, achter op het erf.


2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...