Duizenden1dag: Borrelhapje voor oud en nieuw: kaasbroodjes

zondag 28 december 2014

Borrelhapje voor oud en nieuw: kaasbroodjes

Jaren geleden kocht ik ze regelmatig, maar tegenwoordig eet ik ze bijna nooit meer. Lekker zijn ze wel: kaasbroodjes!
Aangezien oudejaarsavond vaak samengaat met het eten van borrelhapjes besloot ik ze maar eens op mijn blog te zetten. Wel in een snackvariant, want er wordt op zo'n avond al genoeg gegeten.  Ze zijn heel makkelijk te maken en je kunt ze prima al een dag van te voren maken en met oudejaarsavond in de oven opwarmen. De vulling heeft even tijd nodig om op te stijven, maar veel werk heb je er niet aan. Dit recept is voor 10 grote of 40 mini kaasbroodjes.


Kaasbroodjes


Ingrediƫnten

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 300 ml bouillon
  • 100 gram geraspte kaas ( ik nam 30 gram Parmezaanse en 70 gram extra belegen Beemster)
  • wat extra geraspte kaas om te bestrooien
  • 1 losgeklopt ei
  • pakje bladerdeeg (10 velletjes)

Smelt de boter in een steelpan (liefst met dikke bodem). Voeg de bloem toe en roer even goed door. Laat de bloem op heel laag vuur een paar minuten garen. Roer af en toe door om te voorkomen dat het aanbakt. Doe er dan beetje bij beetje de bouillon bij. Roer steeds goed door tot de bouillon is opgenomen en doe er dan weer een scheutje bij. Als je een mooie gladde saus hebt meng je de kaas erdoor en kan het vuur uit. Giet de saus in een ovenschaal of bakblik en laat het opstijven. Dit kan in de koelkast, maar op kamertemperatuur gaat het ook goed. Dek het wel af zodat er geen vel opkomt.
Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Snijd steeds een plakje in vieren en leg er een stukje kaasvulling op. Vouw het vierkantje dubbel en druk de randjes stevig vast met een vork. Als het niet goed plakt kun je de randjes een beetje nat maken met wat water.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Bestrijk de kaasbroodjes met het losgeklopt ei en strooi de kaas erover.
Bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.

De kant van het bladerdeeg waar het plasticje op zit is de plakkerige kant. Die plakt het best dus leg daar de vulling op. Let erop dat je het bladerdeeg niet te lang laat liggen. Het wordt dan zacht en vrij onhandelbaar. Net ontdooid is het best om mee te werken.
Je kunt de gebakken kaasbroodjes invriezen als je ze later wilt gebruiken.
Als je grote kaasbroodjes wilt maken gebruik je gewoon een heel plakje bladerdeeg per broodje.
Bij de snackversie houd je waarschijnlijk vulling over. Geen probleem. Als je de vulling opwarmt en een beetje verdunt met wat bouillon of melk heb je een heerlijk groentensausje. Ik maak ook regelmatig een tosti met wat overgebleven vulling en een handje geraspte kaas. Een absolute aanrader.



2 opmerkingen:

  1. Deze heb je ons laatst ook gegeven. Ze zijn erg lekker en als ik het zo lees ook makkelijk te maken, zelfs voor een gemiddelde kok... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker! Zeker een leuk hapje om mee te nemen of op tafel te zetten voor oud & nieuw - je kunt bijna niet missen met borrelhapjes met kaas. Erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...