Duizenden1dag: Spanakopita

vrijdag 12 december 2014

Spanakopita

Los van de pita gyros van de Kleine Griek in Dordrecht heb ik (nog) niet zoveel met Grieks eten. Ook niet met Griekenland trouwens, al wil ik er nog wel eens heen om daar waarschijnlijk te ontdekken dat mijn vooroordelen niet kloppen. Maar spanakopita stond al wel een tijd op mijn lijstje om eens te maken. Ik ben gek op de combinatie feta en spinazie en als die combinatie dan ook nog eens in een paar lagen filodeeg verpakt zit eet je daar vast je vingers bij op; zo was de gedachte voor ik het ging maken. En dat was ook zo. De knapperige buitenkant in combinatie met de romige vulling is fantastisch.


Spanakopita


Ingredi├źnten voor 4 personen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 gehakte knoflooktenen
  • 350 gram verse spinazie
  • 200 gram verkruimelde feta
  • peper, nootmuskaat en evt beetje zout
  • evt wat spekblokjes (ik had nog een restje liggen)
  • 50 gram gesmolten boter of olijfolie (om filodeeg en vorm mee in te vetten)
  • 16 vellen filodeeg (die van mij waren vierkant en pasten precies in de kleine vormen)

Verwarm de oven voor op 230 graden. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien en gebruik het het liefst als het net ontdooid is.
Snipper de ui en bak het samen met de knoflook even zachtjes in een braadpan aan. Als de ui zacht is zet je het vuur iets hoger en doe je de spekjes erbij. Doe er na een paar minuten de spinazie bij en schep op middelhoog vuur om tot het geslonken is. Giet het vocht uit de pan en meng het spinaziemengsel met de verkruimelde feta. Breng op smaak met peper en nootmuskaat en voeg indien nodig een beetje zout toe. Mijn feta was niet zo erg zout, maar in combinatie met de spekjes was zout niet meer nodig.
Vet de vorm(en) in met olijfolie. Pak het filodeeg uit en leg het tussen een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen. Neem een plakje deeg en leg het in de vorm. Smeer het met een kwastje in met de gesmolten boter (of olijfolie). Leg er kruislings nog een plakje op en kwast dit ook weer in. Dat doe je tot je 4 lagen hebt. Als het nodig is giet je nog wat vocht van het spinazie-fetamengsel af. Verdeel dan de helft van het mengsel over de bodem van de vorm. Vouw de zijkantjes deeg naar binnen en leg er een plakje filodeeg bovenop. Dit mag lekker frommelig, want dat ziet er leuk uit als het gebakken is. Bestrijk het plakje weer met de boter en leg er een plakje deeg op. Dat doe je tot je weer 4 lagen hebt. Ook het laatste plakje bestrijk je met boter en dan vul je de volgende vorm op dezelfde manier. Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin.


Ik maakte 2 kleine spanakopita's, maar je kunt ook prima een grote maken in een springvorm. Ik kreeg als tip om dan  voor het bakken voorzichtig de rand van de springvorm te verwijderen en de spanakopita op de bodem van de vorm te bakken. In de kleine vormen werden de zijkanten ook lekker knapperig, dus of het echt nodig is weet ik niet.

Je kunt de spanakopita voor het bakken invriezen, maar je kunt hem ook prima de dag erna opeten. Ik vind het warm het lekkerst, maar je kunt het ook koud serveren.

Je kunt de vulling ook op een velletje filodeeg leggen en er dan driehoekjes van vouwen. Zo krijg je heerlijke borrelhapjes.

Ik had een pakje filodeeg waarin 2 pakjes van 8 vierkante velletjes zaten. Je hebt ook verpakkingen waarin 10 vellen zitten en die dan in drie├źn gevouwen zijn. Dat werkt wat lastiger omdat filodeeg snel scheurt. 

Je kan met de lange vellen ook gewoon een spanakopitastrudel maken. Erg handig voor een buffet. Dan leg je vellen filodeeg steeds met boter besmeerd op elkaar. Verdeel de vulling erover en vouw dicht. Houd een plakje deeg apart om evt scheurtjes mee te dichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...