donderdag 30 januari 2014

Erwtensoep

Deze erwtensoep maakte ik al een tijdje geleden zodat ik gelijk actueel zou zijn als de winter toe zou slaan. Maar ja, die winter kwam maar niet. Dus plaats ik het nu maar gewoon, want vandaag is het best koud en erwtensoep kan ook best als het geen 10 graden vriest. Bovendien vind ik het helemaal niet erg om de vrieskou over te slaan en gelijk de lente in te schieten. Daar hoop ik nu maar op.


Erwtensoep


Ingrediënten voor zo'n 8 borden

  • 500 gram groene spliterwten
  • 2 liter water
  • 3 schouderkarbonades
  • 200 gram spek aan 1 stuk
  • 1/2 knolselderij
  • 1 aardappel
  • 1 ui
  • 1 grote prei
  • 1 rookworst
  • peper en zout
  • evt 1 bouillonblokje

Spoel de erwten in een zeef of vergiet tot het bijna niet meer schuimt. Maak de groenten schoon en snijd ze in blokjes/stukjes. Breng het water samen met de groenten, het spek en de karbonades aan de kook. Laat de rookworst wellen in een aparte pan.
Laat de soep zachtjes koken tot de erwten uit elkaar vallen. Haal de karbonades en het spek uit de pan, verwijder botten en snijd zowel spek als karbonades in stukjes. Als je wat grovere soep wilt roer je de soep even goed door en voeg je daarna het vlees (inclusief de in stukjes gesneden rookworst) toe. Ik vind het lekkerder als de soep wat fijner is en zet er even de staafmixer in. Daarna doe ik het vlees erbij en maak ik de soep op smaak met peper en zout.
De soep is de volgende dag het lekkerst en is uitstekend in te vriezen.

dinsdag 28 januari 2014

Bakewell taart met kersen (foodblogswap)

Afgelopen september hebben Maarten en ik 3 weken gekampeerd in Engeland.
In september?
Was dat niet koud dan?
Ja, dat was koud!!
's Avonds zaten we gezellig met een fleecedekentje om ons heen te kleumen tot we besloten dat we in bed beter af waren. Maar goed; ik dwaal af. Ik moest er aan denken omdat de camping waar we de eerste paar dagen stonden in de buurt van Bakewell ligt. Daar komt de Bakewell taart vandaan die ik weer tegenkwam op het blog van Door van Dooreten. Dat kwam mooi uit, want ik mocht deze maand iets van haar blog maken voor de foodblogswap.
Door heeft een vrolijk, enthousiast en lekker gek blog met heerlijke recepten. Haar schrijfstijl is niet die van een doorsnee blog en dat maakt die van haar nou precies zo leuk. Samen met al die lekkere recepten dus. Ik kon niet zo goed kiezen tussen de Bakewell taart en de soto ajam. De soto ajam heb ik uiteindelijk ook gemaakt, maar die bleek ik al eerder voor een foodblogswap gemaakt te hebben, dus die viel af. Dat kwam mooi uit, want nu kon ik de Bakewell taart maken. Niet met frambozen, want die vind ik niet lekker. Ik gebruikte een blikje kersenvlaaivulling dat ik nog in de kast had staan en dat pakte goed uit. De taart was erg lekker en gaat hier vast in verschillende varianten terugkomen.Ik kan me voorstellen dat deze taart met appel of peer ook heerlijk is.



Bakewell taart met kersen


Ingrediënten


Bodem
240 gr bloem
100 gr witte of lichtbruine basterdsuiker
220 gr zachte boter
snuf zout
de schil van 1 citroen of limoen of 1/2 sinaasappel

Vulling
1 blikje kersenvlaaivulling (340 gram)
100 gr boter
3 eieren
125 gr suiker
150 gr amandelen of amandelmeel
sap van 1/2 citroen of limoen of 1/4 sinaasappel
geschaafde amandelen om te bestrooien

springvorm van 22 cm



Verhit de oven voor op 180 graden.Vet de bakvorm in met boter en klem een stuk bakpapier tussen de bodem en de rand zodat de taart er straks makkelijk uit komt. Alleen de bodem is dus bedekt. De uitsteeksels kun je afknippen.

Meng voor de bodem de bloem met de citroenrasp, suiker, zout en de boter en kneed alles tot een soepel maar plakkerig deeg. Druk het deeg op de bodem van de vorm tot een platte koek. Bak de bodem 20-25 goudbruin en laat afkoelen.

Smelt, terwijl de bodem in de oven bakt, de boter in een steelpannetje en laat iets afkoelen. Doe de amandelen in een keukenmachine en maal ze tot een fijn meel. Doe de suiker, eieren en citroensap erbij en mix het tot een luchtige massa. Giet de boter erbij en meng het nog even goed door. Dit mengsel heet frangipane.

Bedek de taartbodem met de vlaaivulling. Schep de frangipane over de kersenvulling en strijk het voorzichtig glad.
Bestrooi met de geschaafde amandelen en bak de taart in 30-40 minuten goudbruin. Laat de taart afkoelen op een rooster en serveer hem lauw of op kamertemperatuur met de eerder genoemde room.



zaterdag 25 januari 2014

Aardappeltortilla met makreel en geroosterde paprika



Op 9 januari 2014 organiseerde PR buro De kroon op het werk een nieuwjaarsbijeenkomst voor foodblogers. Er waren lezingen, hapjes en drankjes en vooral ook de kans om kennis te maken met collega-foodbloggers. Het was druk, gezellig en leerzaam en als kers op de taart kregen we ook nog een enorme goodiebox mee naar huis. Loodzwaar en vol met producten om uit te proberen.


Een aantal producten hebben we inmiddels getest. De toastjes met tomatentapenade vond Maarten geweldig en ik heb de worst zo ongeveer achter elkaar opgegeten.
Pas op: erg pittig!
  
Er zaten ook een gerookte makreel en en een zakje geschilde aardappels in de doos. Die makreel bleek fantastisch. Lekker vet en zeer smaakvol. De aardappels waren ook lekker en had ik met hetzelfde gemak zelf even geschild. Maar als je om wat voor reden dan ook geen aardappels kan schillen komt zo'n zakje waarschijnlijk goed van pas. Ik gebruikte ook de peperolie uit de box in dit recept. Het bleek een prima toevoeging, maar pas op, de olie is erg heet. Ik deed er echt maar een klein scheutje in en de tortilla was (voor ons) op het randje van te pittig.



Aardappeltortilla met makreel en geroosterde paprika



Ingrediënten

  • 500 gram geschilde aardappels 
  • 1/2 gerookte makreel in plukjes
  • 2 geroosterde paprika's (in dit geval uit pot)
  • 1 ui
  • 3 eieren
  • 75 ml olijfolie (+ klein scheutje peperolie)
  • peper, zout, gerookt paprikapoeder 

Snijd de aardappels in dunne plakjes en de ui in ringen. Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak daarin de aardappels en ui zo'n 20 minuten zachtjes gaar. Zorg dat ze alleen garen, niet bruin worden. Na 20 minuten schep je de aardappels en ui uit de pan en doe je ze in een kom.
Kluts 3 eieren en doe er peper, zout en een snufje gerookt paprikapoeder bij. Giet dit mengsel bij de aardappels en ui en roer even door. Terwijl de eieren een beetje in de aardappels trekken, snij je de paprika's in stukjes. Meng ze samen met de makreel losjes door het eimengsel.
Verhit de overgebleven olie in de pan en doe het mengsel er bij. Druk met een spatel even aan, want je wilt een dikke koek krijgen en geen losse stukjes. Leg een deksel op de pan en laat het ei rustig stollen. Als het ei gestold is draai je de tortilla om. Dat doe je als volgt: laat de tortilla op een bord glijden; leg er een ander bord op; keer om en laat weer in de pan glijden. Als je handig bent (of geen afwasmachine hebt) kun je ook een bord op de pan leggen en hem zo omdraaien. Laat nog heel even bakken tot ook de onderkant goudbruin gebakken is. 
Serveer hem warm of lauwwarm.



De volgende dag is deze tortilla bijna nog lekkerder. Ook prima mee te nemen voor een picknick of als buffet- of borrelhapje. Je hoeft hem niet op te warmen. Op kamertemperatuur is hij ook heerlijk.

zondag 19 januari 2014

Flammkuchen en foodbloggers naar de Auchan

Het is alweer even geleden, maar ik wil jullie toch graag nog even meenemen naar mijn uitje naar de Auchan. Binnen de foodbloggersgroep op facebook ontstond een gesprek over het bezoeken van grote supermarkten op vakantie. Daar worden wij foodies natuurlijk enthousiast van. De gezinsleden delen dat enthousiasme vaak niet zo, dus worden er dan afspraken gemaakt over hoe lang er gewinkeld mag worden en hoe laat er dan weer verzameld moet worden bij de koffiedrinkende man en zich vervelende kinderen.
Het zou natuurlijk fantastisch zijn, zo verzonnen we, om eens ongestoord te winkelen in een enorme supermarkt.

Een plan ontstond om met een groepje foodbloggers af te reizen naar de Auchan in Roncq (Frankrijk, in de buurt van Lille).
En zo kwam het dat Marleen van Eten uit de volkstuin, Emmelien van Zoet en roze, Cristien van Oesters en uien en ik op zaterdag 15 december naar Frankrijk afreisden, met nog lege tassen en heel veel zin. Na een voorspoedige reis besloten we eerst even te lunchen. We hadden gehoord dat je in Brasserie Les 3 brasseurs tegenover de Auchan erg goede Flammkuchen kan eten, dus dat wilden we natuurlijk proberen.


Emmelien en Marleen deelden samen La trois fromage (avec oignons, fromage de chèvre, bleu d’Auvergne, Maroilles) en ik at met Christien La gratinee (avec oignons, lardons, fromage râpé ). Superlekker!



Vervolgens hebben we heerlijk een uur of 4 door de supermarkt gedwaald, ieder in ons eigen tempo, af en toe in elkaars karretje snuffelend. Met een afgeladen auto vertrokken we weer richting Nederland, terugkijkend op een zeer geslaagd uitje. Dat gaan we vaker doen.

Mijn buit

Moe, maar zeer voldaan

Die heerlijke Flammkuchen wilde ik natuurlijk thuis ook zelf maken. Ik maakte er vandaag 2, maar wij hadden er als lunch aan eentje genoeg. De andere gaat dus de vriezer in. Het deeg zelf kun je overigens ook prima invriezen. Het mengsel van creme fraiche met de kruidenkaas bleek een gouden greep. Verrassend goed smeerseltje om groentje in te dippen, bij een gepofte aardappel en ik denk dat ik nog veel meer toepassingen ga verzinnen.


Flammkuchen


Ingrediënten 


voor het deeg
  • 300 gram bloem
  • 180 ml lauwwarm water
  • 9 gram gedroogde gist (met de 7 gram in 1 zakje zal het ook wel lukken denk ik)
  • klein snufje suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje zout

Los de gist op in het water. Zeef de bloem boven een kom. Meng zout en suiker losjes door de bloem. Maak een kuiltje in de bloem en voeg het water met de gist toe. Kneed het bloem er vanuit de randen doorheen en kneed net zo lang op een werkblad tot er een soepele bal is ontstaan. Als het te droog is voeg je nog een scheutje water toe. 
Leg na het kneden de bal in de kom en dek af met plasticfolie. Laat het een uurtje rijzen. Ik maak het deeg zelf in de broodbakmachine en dan kost het deeg maken in totaal 1,5 uur. Het is dan een kwestie van de ingrediënten in de broodvorm doen en de machine het werk laten doen.
Verdeel het deeg in 2 stukken en rol heel dun uit. Beleg de lappen dan met de topping.

voor de topping
  • ongeveer 4 eetlepels crème fraîche of demi-crème fraîche
  • ongeveer 4 eetlepels kruidenkaas
  • handje geraspte kaas
  • gerookte smalle spekreepjes
  • 1 ui

Meng de crème fraîche met de roomkaas en besmeer het deeg ermee. Snijd de ui in halve ringen en leg ze op het deeg. Strooi spekjes en kaas erover.
Bak in een voorverwarmde oven op 250 graden (liefst met pizzasteen, anders op hete bakplaat) in ongeveer 8 minuten net knapperig aan de randjes. Als het goed is, zijn de spekjes en ui dan lekker gaar en is de kaas gesmolten zonder hard te worden. De Flammkuchen hoort in het midden nog een beetje zacht te zijn. 





zaterdag 11 januari 2014

Pitabroodjes

Voorverpakte pitabroodjes uit de supermarkt zijn vaak wat droog. Dan eet ik liever een vers Turks broodje of een wrap. Ik heb ze ook wel eens zelfgemaakt, maar toen werden het keiharde schijven. Ook niet echt aanbevelenswaardig.
Dit recept levert een krakend vers, luchtig, mals broodje op dat ook een paar dagen later geroosterd met bijv. wat kaas nog een traktatie is.



Pitabroodjes


Ingrediënten

  • 375 gram patentbloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel poedersuiker
  • 1,5 theelepel gedroogde gist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2,5 dl lauwwarm water

Met de broodbakmachine
Doe het water en de olie in het bakblik. Voeg de bloem toe. Leg de suiker en het zout in de hoekjes van het blik en maak dan een kuiltje in het midden van de bloem. Strooi daar de gist in. Zet het programma van de broodbakmachine op de deegstand.

Met de hand
Doe bloem, zout, suiker en gist in een kom. Roer even door en voeg dan de olie en het water toe.Kneed het deeg op een licht ingevet of bestoven werkblad tot het zacht en soepel is. Doe het deeg terug in de kom en dek het af met plasticfolie. Laat het in ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Als het deeg gerezen is verdeel je het in 8 gelijke stukken (ik weeg het af) en rol je de balletjes uit tot  ronde plakken van ongeveer 15 cm. Als je je werkblak en je handen licht invet met wat olie blijft het niet plakken. Bestuiven met bloem kan ook prima.
Leg de broodjes op een vel bakpapier of ingevet plasticfolie en dek af met bakpapier en een theedoek of wat ingevet plasticfolie. Laat ze ongeveer 15 minuten rijzen.
Bak de broodjes in een op 220 graden voorverwarmde oven. Dat kan op een pizzasteen, maar ook prima op een bakplaat.
Bak ze in 6-8 minuten tot ze beginnen te bruinen en wat opgebold zijn. Serveer ze direct of hou ze warm in een theedoek.
Je kunt ze later opwarmen in een broodrooster of even roosteren onder een hete grill.

Als ik brood bak maak ik het deeg in de broodbakmachine en dan bak ik het af in de oven. In dit geval heb ik een pizzasteen gebruikt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt het deeg ook prima met de hand kneden.

zondag 5 januari 2014

Pasta met geflambeerde Parmezaanse kaas

Begin december aten we bij Taormina in Alkmaar waar ik heerlijke Pasta Parmigiano (lintpasta met champignons in een romige saus en geflambeerd in een grote Parmezaanse kaas) at. Dat wilde ik natuurlijk thuis ook maken. De eerste keer was ik te laat met het toevoegen van de Parmezaanse kaas en zat er te weinig smaak aan de saus. De tweede keer lukte het veel beter. De saus was beter op smaak en je proefde de whisky beter. Het grappige is dat de drank niet overheerst en dat je het waarschijnlijk dus ook lekker vindt als je niet van whisky houdt.


Pasta met geflambeerde Parmezaanse kaas


Ingrediënten voor 2 personen

  • 3 teentjes (gerookte) knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 250 gram verse tagliatelle
  • 100 ml  (slag)room
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 150 gram geraspte Parmezaanse kaas (evt beetje extra om te bestrooien)
  • 100 ml whisky (ik gebruikte Glenn Grant)
  • peper en zout
  • wat takjes verse tijm
  • evt 2 theelepels pistou
  • olijfolie

Zorg dat alle ingredienten klaar staan voor je daadwerkelijk met koken begint. Je moet nl vrij veel tegelijk doen. 
Snipper de knoflook en de sjalotjes. Bak ze een paar minuten in wat olijfolie. Veeg de champignons schoon met een stukje keukenrol en snijd ze in vieren. Doe ze bij de knoflook en sjalotjes en bak ze mee.
Kook de pasta volgens de beschrijving. Voeg intussen de room toe aan het champignonmengsel en breng op smaak met peper/zout en tijm. Je kunt nu ook de pistou erbij doen. Let op dat de pasta niet te sterk van smaak wordt anders voegt de whisky niet zoveel meer toe qua smaak.
Als de pasta klaar is giet je het af en doe je de pasta bij de champignons. Roer even goed door en houd warm op laag vuur. 
Nu is het tijd om te flamberen. Zorg dat de afzuigkap uit is en houd voor de zekerheid een pannendeksel bij de hand. Zo kun je de pan gelijk afdekken als het vuur toch te hoog zou worden.
Verwarm de whisky in een koekenpan. Als de damp eraf komt steek je het aan. Ik gebruik daar een lange aansteker voor. 

Laat het even branden en doe er dan voorzichtig de geraspte kaas bij. Roer even door zodat de kaas smelt. Het vuur zal nu uitgaan. Meng de pasta erdoor, roer even goed en dien direct op.


Bestrooi evt nog met wat extra geraspte kaas.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...