Duizenden1dag: februari 2014

zondag 23 februari 2014

IJs met whiskey (maar whisky kan ook)

Begin deze maand kwamen er vrienden logeren die erg van whisky houden. Vaak spelen we dan na het eten een spelletje Kolonisten van Catan, komen de flessen op tafel en wordt er uitgebreid geproefd. Ik doe daar bijna nooit aan mee, want ik ben niet zo gek op whisky.
Ik vind het natuurlijk wel leuk een bijdrage aan deze hobby te leveren en toen ik in mijn nieuwe ijsboek IJS van Elisabeth Johansson een recept voor whiskey-ijs tegenkwam (ik schrijf nu whiskey, want ik gebruikte een Ierse whiskey; als het om Schotse of Amerikaanse gaat schrijf je whisky) besloot ik direct om het dat weekend uit te proberen. Het bleek heerlijk ijs met een prima structuur en een lekkere whiskeysmaak.




                                             

IJs met whiskey


Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 400 ml volle melk    
  • 300 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 170 gram rietsuiker
  • 4 eetlepels whiskey (ik gebruikte Connemara)
  • evt 100 gram gehakte macadamianoten
  • een kookthermometer 
  • IJsmachine



Snijd het vanillestokje doormidden en schraap met een mesje het merg uit de binnenkant van het stokje. Doe de melk, slagroom, vanillestokje en merg in een een roestvrijstalen pan (vrij ruim; straks komen de eidooiers en suiker er nog bij) en breng het mengsel aan de kook. Als het kookt neem je de pan van het vuur.
Klop intussen de eidooiers met de suiker schuimig. Giet de warme roommelk al kloppend in een gelijkmatige straal bij het eidooier-suiker mengsel. Giet het geheel terug in de pan.
Verwarm het mengsel al kloppend tot 85 graden of tot het dikker wordt (laat het niet koken).Neem de pan van het vuur.

Giet het mengsel in een kom en laat het afkoelen. Je kunt het het best een nachtje in de koelkast zetten. De volgende dag zeef je het mengsel, voeg je de whiskey toe en laat je de ijsmachine draaien tot het ijs klaar is. Zet het nog zo'n 1-2 uur in de vriezer voor het serveren.

De kookthermometer bleek wel echt nodig, want ik vond het moment van "dikker worden" lastig te bepalen. Gelukkig kon ik nu gewoon aflezen wanneer het mengsel de juiste temperatuur had om van het vuur gehaald te worden..


dinsdag 4 februari 2014

Pasta met paddenstoelen en kip

Dit pastagerecht ontstond doordat de vriezer een nacht op een kier had gestaan. De inhoud bleek nog te redden, maar de vriezer moest wel snel ontdooid. Op zo'n moment blijkt maar weer eens hoeveel er eigenlijk ongemerkt toch weer in de vriezer ligt waarvan je geen weet meer hebt en blijkt zo'n tegenslagje toch best nuttig. Bovendien is de vriezer nu weer lekker schoon en gesorteerd. In een van de lades vond ik een zakje met kippendij. Gecombineerd met het restje Danish Blue dat ik overhield na het maken van deze hartige taart en een restje rauwe ham werd dat onderdelen van deze pastaschotel. Gaat hier zeker vaker op tafel komen.

Pasta met paddenstoelen en kip


Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gram verse pasta (uit koelvak)
  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram Danish blue
  • 25 gram gesnipperde rauwe ham (of ontbijtspek) 
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 dl slagroom
  • 200 gram kippendij
  • handje geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 eetlepel gehakte tijm (vers)
  • 1 eetlepel gehakte rozemarijn (vers)
  • (versgemalen) peper en zout

Snipper de sjalotjes en de knoflook fijn en bak ze een paar minuten in wat olie. Snijd de paddenstoelen in stukken en bak ze samen met de ham en de kruiden mee tot de paddenstoelen bijna gaar zijn. Roer de bouillon en de slagroom erdoor en laat 10 minuten heel zachtjes koken. Kook intussen de pasta gaar.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de in stukjes gesneden kippendij gaar in wat olie en doe ze bij de saus. Verkruimel de Danish blue en roer de stukjes door de saus.
Vet een ovenschaal in met wat boter en de de pasta en de saus in de schaal. Strooi de Parmezaanse kaas erover en zet de ovenschaal 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.



zaterdag 1 februari 2014

Hartige taart met champignons, prei en pompoen

Tijdens het uitzoeken van receptenknipsels kwam ik een recept van een hartige taart tegen die ik jaren geleden al eens gemaakt heb. Ik paste hem een beetje (erg) aan en verwerkte er allerlei restjes in. De Danish blue die ik overhield na dit recept deed ik een paar dagen later in een heerlijk pastagerecht. Dat recept komt later deze week online.


Hartige taart met champignons, prei en pompoen


Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 prei
  • stukje oranje pompoen (was restje, ik denk 50 gram, komt niet zo nauw)
  • 100 gram in stukjes gesneden rauwe ham (of uitgebakken gerookte spekblokjes) 
  • 1 blikje croissantdeeg uit de koeling
  • 50 gram Danish blue
  • 75 gram geraspte belegen kaas
  • 4 eetlepels room
  • 1 theelepel oregano
  • zout en peper
  • 1 eetlepel bloem
  • 5 eieren
  • 3 eetlepels paneermeel
  • scheutje olie om in te bakken

Snipper de ui. Veeg de champignons schoon met een stukje keukenpapier en snijd ze in plakjes. Snij de prei in aan de groene kant zodat je een soort kwast krijgt en spoel goed af onder de kraan (haal het donkergroene stugge gedeelte er eerst af).Snij de prei dan in dunne reepjes en ringetjes.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui een paar minuten op laag vuur. Voeg de prei en de champignons toe en bak alles tot het vocht grotendeels uit de champignons verdwenen is. De kleur wordt dan donkerder. Doe de ham of het spek erbij en laat afkoelen. 
Verkruimel de Danish blue boven een kom en klop room , eieren, oregano, peper en zout erdoor.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een springvorm van ca 24 cm in met wat boter. Bestrooi deegroller en werkblad met bloem en rol het croissantdeeg uit tot een ronde lap die groter is dan de springvorm. Bekleed hiermee de vorm. Strooi het paneermeel over de bodem en verdeel het groentenmengsel erover. Strooi de geraspte kaas erover en verdeel het eimengsel gelijkmatig over de taart. Vouw eventuele flapjes deeg een beetje over naar het midden van de taart. Dat ziet er straks leuk uit.
Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Let wel op, want bij mij was het deeg al na 10 minuten bijna te donker. Dek de taart dan af met aluminiumfolie.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...