vrijdag 28 maart 2014

Voedzame mueslirepen

Als ik uit mijn werk kom heb ik altijd ontzettende trek in iets lekkers. En meestal duurt het dan nog best lang voordat we kunnen avondeten. Gevaarlijk momentje dus, want ik loop dan het risico dat ik van alles bij elkaar ga snaaien. Ik heb natuurlijk al diverse methoden geprobeerd om de tijd tussen 17.00 uur en 19.00 uur te overbruggen, maar het blijft lastig. Deze mueslirepen zorgen voor een langdurig voldaan gevoel, dus die gaan mee in de tas voor in de auto onderweg naar huis. Tegen de tijd dat ik thuis ben red ik het dan wel weer even.



De eetlepels die ik gebruik zijn 15 ml. Gebruik dus niet zomaar een willekeurige eetlepel, maar neem de eetlepel van een maatlepelsetje. Ze kosten maar een paar euro en je hebt er veel gemak van.


Voedzame mueslirepen


Ingrediënten voor ongeveer 8 repen

  • 125 gram havervlokken
  • 75 gram ontpitte dadels
  • 1 eetlepel kokos
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel gepeld hennepzaad
  • 4 eetlepels gemengde ongebrande noten
  • 1 eetlepel kaneel
  • 4 eetlepels palmsiroop
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels kokosolie 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle vaste ingrediënten in een keukenmachine en maal ze tot alles goed gemengd is. Zorg er wel voor dat je het niet al te fijn maalt. Het is lekker als je nog stukjes noot proeft in je mueslirepen.
Doe dan de vloeibare ingrediënten erbij en meng goed. Je kunt eventueel de vloeibare ingrediënten even een beetje verwarmen in een pannetje of de magnetron. Dan wordt het iets dunner en kun je het nog makkelijker mengen.
Bekleed een bakblik met bakpapier. Ik gebruikte een iets te groot brownieblik. Zorg dat het mengsel ongeveer een centimeter dik is. Het mengsel is zo stevig dat je het prima in een te groot bakblik kunt stoppen. Druk het wel even goed aan, anders heb je kans dat de repen te kruimelig worden.
Bak de massa 15-20 minuten in de oven. Het moet licht gebruind zijn en is nog redelijk zacht. Zodra het mengsel afkoelt wordt het harder. 
Laat het mengsel een beetje afkoelen, haal het dan voorzichtig uit het bakblik en snijd het in repen. Laat dan helemaal afkoelen. Als je te lang wacht kun je het niet goed meer snijden. Het zal dan gaan brokkelen en je krijgt geen mooie repen meer. Mocht je toch te laat zijn. Brokkel het dan maar helemaal af of maal het in de keukenmachine. Lekker voor door de yoghurt, kwark of havermout.

Je kunt naar hartenlust variëren met deze repen. Gebruik eens rozijnen ipv noten, neem een ander soort olie of gebruik honing ipv palmsiroop. 

Hoe zorg jij ervoor dat je niet alles bij elkaar snaait als je wat langer op je avondeten moet wachten?

woensdag 26 maart 2014

Ovenschotel met aardappel, prei en kip (foodblogswap)

Deze maand mocht ik voor de foodblogswap iets uitzoeken bij Peggy van Peggy`s Pastime, een Belgische blogster met een indrukwekkend aantal recepten op haar blog. Het was dan ook best moeilijk om een keuze te maken. Aangezien ik gek ben op ovenschotels en net een paar gerookte kippenbouten had gekocht, besloot ik de ovenschotel met aardappel, prei en kip te maken en die een beetje naar mijn eigen hand te zetten.

Het was een erg lekkere maaltijd die de volgende dag nog lekkerder was. We konden er samen 2 keer ruim van eten. In het recept van Peggy zit ham; dat heb ik weggelaten omdat ik vond dat die niet echt iets zou toevoegen in combinatie met de gerookte kip.



Ovenschotel met aardappel, prei en kip


Ingrediënten voor zeker 4 personen


  • 3 hard gekookte eieren 
  • 3 gerookte kippenbouten (of neem 6 niet gerookte kippendijen) 
  • 1 grote, dikke prei 
  • 1/2 ui 
  • 300 ml sterke kippenbouillon (ik gebruikte 1 bouillonblokje) 
  • 2 eetlepels bloem 
  • 185 ml melk (vol) 
  • 4 grote aardappelen 
  • 3 eetlepels (grove) mosterd 
  • beetje boter 
  • scheutje room 
  • paprikapoeder 
  • versgemalen peper en zout 

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snipper de ui en snijd de prei in ringen. Bak eerst de ui even aan in wat boter en voeg daarna de prei toe, die je ook even bakt. Als de prei zacht is doe je er de bloem bij. Roer goed door en laat even een paar minuten garen. Giet er dan langzaam de bouillon en de melk bij en roer tot het goed gemengd is. Laat het dan zachtjes koken tot het dikker wordt. Roer regelmatig.
Haal het kippenvlees van de botten en snijd in stukjes. Als je kippendijen hebt snijd je die in kleine blokjes en bakt ze even aan in een koekenpan.
Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.

Roer de mosterd door de saus, voeg de kip toe en breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout.
Snijd de gekookte eieren in plakjes.
Schep de saus in een ovenschaal. Als de saus erg dik is kun je een scheutje room, bouillon of melk toevoegen, maar bij mij was de saus nadat hij uit de oven kwam heel dun, dus ik zou het gewoon zo laten als het is. 
Leg de plakjes ei op de saus en druk ze er een beetje in. Leg de schijfjes aardappel erop en bestrijk ze met de room. Bestrooi met nog wat peper en snipper wat flintertjes boter over de aardappelschijfjes.
Zet de ovenschotel zo´n 45 minuten in de oven tot de aardappels gaar en goudbruin zijn.

Voor deze foodblogswap maakten de kinderen van Miss Baksel/Eekma deze lekkere kroketbroodjes (of eigenlijk bitterbalbroodjes) van mijn blog.

  



zaterdag 22 maart 2014

Koekjes met hazelnoot



Koekjes met hazelnoot


Ingrediënten


  • 55 gram kristalsuiker
  • 55 gram maizena
  • 110 gram bloem
  • 1/3 theelepel zout
  • 80 gram gehakte hazelnoten

Klop de suiker, het zout en de koude boter met de mixer door elkaar. Als het goed gemengd is zeef je er de bloem en maizena boven en kneed je het snel door elkaar. Rol het deeg met je handen tot een rol van ca 4 cm doorsnee. Verpak de rol in huishoudfolie en leg minstens 2 uur in de koelkast.
Haal de rol uit de folie en sprenkel er een klein beetje water over zodat de stukjes hazelnoot beter blijven zitten. Rol het deeg door de hazelnoten en druk voorzichtig aan.
Snijd het deeg in plakjes van zo'n 5 mm dikte. Leg ze op een velletje bakpapier op een bakplaat (ze worden ietsje groter, dus houd wat ruimte tussen de koekjes) en bak ze in 15 minuten op 160 graden gaar en lichtbruin.

Deze koekjes zijn gevaarlijk lekker en waren hier heel snel op. 't Is maar even dat je het weet. Bij mij moesten ze wel wat langer in de oven voor ze goed waren.

Bron:Kookstudio - mini-patisserie

dinsdag 11 maart 2014

Hartige taart uit de koekenpan met linzen, rijst en vegetarische spekjes

Vorige week liep ik in Den Haag toevallig langs de Vegetarische slager. Dit was mijn kans om daar eindelijk eens iets te kopen en te proeven of de producten mij net zo enthousiast maken als de lyrische reacties die ik soms op Twitter voorbij zie komen. Ik kocht kipstukjes en spekjes, waarvan ik de kipstukjes de dag erna in een pastamaaltijd verwerkte. En die bleken inderdaad erg lekker. Het is wel een beetje bizar om de structuur (en ook wel de smaak) van kip te proeven terwijl je weet dat het iets anders is. Het enige dat ik er op aan kon merken is dat ik de stukjes vrij zout vond, maar daar kun je de rest van de maaltijd wel op aanpassen. Maar verder vind ik ze zeker de moeite waard. De spekjes bleken een perfecte combinatie met de linzen van vanavond.

Wij eten niet vegetarisch, maar onbewust (en ook wel bewust) maak ik regelmatig een vegetarische maaltijd. Vaak heb ik pas tijdens het eten door dat er geen vlees in de maaltijd zit. Het recept van vandaag is ook zonder vlees en bestond voornamelijk uit restjes. Na de linzenburgers van gisteren had ik nog voor zeker 4 burgers linzenmengsel en nog een half blikje linzen over. Bovendien moesten de vegetarische spekjes op en had ik per ongeluk rijst uit de vriezer gehaald. Het resultaat was een hartige taart uit de koekenpan (of noem je zoiets anders?) en die bleek zeer blogwaardig.


Hartige taart uit de koekenpan met linzen, rijst en vegetarische spekjes


Ingrediënten

  • restant linzenburgermengsel
  • flinke hand gare rijst
  • 150 gram vegetarische spekjes (of gewone spekblokjes)
  • klein blikje linzen 
  • 4 eieren
  • wat olie om in te bakken

Bak de vegetarische spekjes even in de koekenpan. Meng alle ingrediënten in een kom en roer even goed door. Verhit de olie in een koekenpan en bak het mengsel tot het een stevig geheel is. Druk het met een spatel even goed aan in de pan. Als het ei gestold is kun je de taart omdraaien met behulp van een groot bord. Dat bord leg je op de pan, waarna je de pan met het bord omdraait. Laat dan de taart van het bord in de pan glijden en bak de onderkant ook nog een paar minuten.
Serveer in punten met het yoghurtsausje dat ik bij de linzenburgers maakte. Dit gerecht kun je prima van te voren maken. De volgende dag hebben we nog een puntje opgewarmd als lunch en dat smaakte prima.


vrijdag 7 maart 2014

Broodje linzenburger met peterselieyoghurt

Deze vegetarische linzenburgers komen uit Smart cooking compleet van Julius Jaspers. Ik heb het recept een klein beetje aangepast. Er zit wat minder citroen in dan in het originele recept en de korianderyoghurt werd bij mij peterselieyoghurt omdat ik per ongeluk een bosje platte peterselie meenam ipv de koriander die ernaast stond. En dat terwijl ik nog uitgebreid aan de koriander had staan snuffelen omdat ik het zo lekker vind ruiken. Ook deed ik nog een teentje knoflook door het yoghurtsausje.

De hamburgerbroodjes zijn naar recept van Levine. Ik maakte ze al eerder en ze zijn absoluut de moeite van het maken waard. Ik maakte 4 broodjes linzenburger en gebruikte het restant van het linzenmengsel voor een lekkere hartige taart uit de koekenpan. Het recept van die linzentaart kun je hier vinden.

Broodje linzenburger met peterselieyoghurt



Broodje linzenburger met peterselieyoghurt


Ingrediënten voor 6 burgers


  • 1 gesnipperde ui
  • 3 tenen fijngesneden knoflook + evt 1 teentje knoflook voor de saus
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels Thaise groene currypasta (als je niet van pittig houdt is 1 eetlepel genoeg)
  • 125 gram ongekookte rijst
  • 300 ml groentebouillon
  • 100 gram amandelmeel
  • 400 gram gekookte linzen (vers of uit blik)
  • 15 ml citroensap
  • 1/2 bos peterselie
  • 175 ml Griekse yoghurt
  • 6 hamburgerbroodjes
  • zout en peper

Fruit de ui en de knoflook zachtjes aan in de olie. Voeg de currypasta en de rijst toe en laat een minuutje bakken. Doe de groentenbouillon erbij en laat zo'n 15 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is en de bouillon bijna volledig is opgenomen door de rijst. Let wel op dat het niet aanbakt.
Laat het mengsel afkoelen.
Bak het amandelmeel in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag even aan tot het iets bruint en doe het bij de rijst.
Pureer de linzen met het citroensap tot een smeuïge massa, meng het goed met de rijst voeg peper en zout naar smaak toe.Vorm platte burgers van het mengsel. Als je dit van te voren doet kun je de burgers prima in de koelkast bewaren tot je ze gaat gebruiken.
Maak de peterselie klein in de keukenmachine (of snijd het fijn) en meng de yoghurt erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Ik deed er nog een uitgeperst teentje knoflook door. 
Bak de burgers in een grillpan in ongeveer 8 minuten gaar. Serveer ze met een flinke klodder saus op een geroosterd broodje.




zaterdag 1 maart 2014

Broodje met gegrilde halloumi en avocado (foodblogswap)

Deze maand deed ik voor de twaalfde keer met met de foodblogswap. We zijn dus al een heel jaar bezig en in dat jaar heb ik door de foodblogswap heel veel nieuwe en leuke blogs ontdekt. Deze maand kreeg ik Yellow lemon tree van Maura toegewezen. Een blog met een mooie lay-out, heerlijke recepten en prachtige foto's. Ga er zeker eens een kijkje nemen als je Yellow lemon tree nog niet kent.

Ik besloot het deze keer iets anders dan normaal aan te pakken en heb aan mijn vriend gevraagd of hij iets wilde uitzoeken op de blog van Yellow lemon tree.. De keus viel op de gegrilde halloumiburger met avocado en daar kon ik mij geheel in vinden. Ik ben gek op avocado en had nog nooit halloumi gegeten. Halloumi stond al wel een tijd op mijn lijstje om eens te proberen, dus dat kwam goed uit. Bovendien dacht ik een potje gecarameliseerde uien met bacon in de kast te hebben staan die ik afgelopen vakantie in Engeland gekocht had. In dat potje bleek uiteindelijk baconjam te zitten maar dat paste er uitstekend bij.



Broodje met gegrilde halloumi en avocado


Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gram halloumi kaas (te koop bij Turkse winkels, natuurvoedingswinkels en sommige supermarkten)
  • 2 broodjes
  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel crème fraiche (of kwark)
  • 2 eetlepels bacon jam (of gekarameliseerde ui)
  • handje rucola
  • handje alfafa
  • een paar plakjes komkommer

Snijd de halloumi in twee dikke plakken. Verhit een grillpan of grill. Grill de halloumi samen met het brood tot er mooie grillstrepen op staan.
Lepel de avocado uit de schil. Pureer de avocado samen met een lepel kwark of crème fraiche. Breng de avocadopuree op smaak met peper en zout.
Verdeel de avocadopuree over de broodjes. Leg hier de rucola en de komkommer op. De gegrilde halloumi leg je daar weer op. Smeer de baconjam op de kaas of verdeel de uien over de kaas. Je kan ook zelf uien karameliseren door een flinke ui in halve ringen te snijden, even aan te bakken op hoog vuur en vervolgens met een schepje suiker of scheutje ahornsiroop en wat water in te laten koken.
Bestrooi de burger met de alfafa en evt nog wat extra rucola. 

Deze baconjam heb ik dus in Engeland gekocht. Ik ontdekte thuis dat het gemaakt wordt door Eat 17, een eetcafe in Londen. De jam was zo succesvol op de burgers die ze serveerden, dat ze het in potjes zijn gaan verkopen. En het moet gezegd, lekker is het zeker!





We vonden dit broodje erg lekker. De halloumi is nog voor verbetering vatbaar denk ik. Ik heb nu een pakje bij de Turk gekocht, maar zag het gisteren ook vers bij Ekoplaza liggen. Een volgende keer zal ik die proberen, omdat ik vermoed dat de smaak nog wel beter kan.
Deze maand maakte Marion van Marions kitchen stories een variant van de hartige taart met gehakt courgette en geitenkaas van Duizenden1dag.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...