Duizenden1dag: juni 2014

vrijdag 27 juni 2014

Risotto met doperwten en garnalen

Als ik ergens blij van word is het wel van verse aardappels, doperwten en kapucijners uit eigen (werk)moestuin. De aardappels (Nicola) zijn dit jaar weer overheerlijk en at ik vorige week al 2 keer met kapucijners met een zelfgemaakt worstje of een door Maarten gevangen visje erbij. Dat voelt zo lekker zelfvoorzienend.

Met de doperwten had ik een ander plan. Ik had nog wat zeevruchten in de vriezer liggen en besloot die met de doperwten te combineren in een smeuïge risotto. Die risotto was zo lekker dat we ongemerkt de hele pan leeg aten zonder een foto te maken. Mmm, dan moest ik het gerecht nog maar een keer maken. De zeevruchten waren inmiddels op en die verving ik door Hollandse garnalen. Ook goed, maar gemengde zeevruchten of bijv. gepelde gamba's vind ik nog beter door deze risotto.

Risotto met doperwten en garnalen


Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram risottorijst
  • 500 gram ongedopte doperwten (of 200 gram gedopte erwten)
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • ongeveer 800 ml visbouillon
  • 125 ml droge witte wijn
  • 100 gram garnalen
  • klontje boter
  • scheutje olie
  • handje geraspte Parmezaanse kaas
  • versgemalen peper
  • evt eetlepel rucolapesto*

Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem en bak de ui en knoflook een paar minuten. Doe er dan de rijst bij en roerbak tot de korrels er een beetje glazig (minder wit en wat doorzichtig) uitzien. Doe er dan de witte wijn bij en roer even door. Laat de rijst zachtjes koken en roer zeer regelmatig. Zodra de wijn bijna opgenomen is door de rijst ga je soeplepels bouillon toevoegen. Telkens als de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst voeg je nieuwe bouillon toe. Hier ga je mee door tot de rijst gaar is. Let op, want het bakt snel aan. Blijf dus regelmatig roeren en ga niet bij de pan weg.
Dop intussen de erwten en kook ze in een minuut of 10 gaar. Als de risotto gaar is roer je er een klontje boter door en laat je de risotto met het deksel op de pan even staan (vuur uit). Roer dan de erwten en garnalen erdoor en breng op smaak met peper en evt rucolapesto*. Strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas overheen.


Je kunt in plaats van zeevruchten of garnalen ook prima stukjes gebakken kip of gerookte zalm gebruiken. Ook noten doen het goed in risotto.

* Rucolapesto maak je door rucola te malen met wat walnoten, Parmezaanse kaas en olijfolie. Hoeveelheden naar smaak.

maandag 23 juni 2014

Glutenvrije brownies (foodblogswap)

De foodblogswap van juni bracht mij bij het blog van Hapjesprinces uit Belgie. Een lekker positief blog met recepten, achtergrondinformatie, reviews, hardlopen enz. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan gezondheid en het woord healthy komt dan ook regelmatig voorbij. Omdat er bij mij best nog iets meer healthy in mijn voedingspatroon zou passen blijf ik haar maar eens even volgen.

Voor de swap koos ik voor de glutenvrije brownies. Hapjesprinces noemt ze ook suikervrij. Zo ver wil ik zelf niet gaan, want ook al is de keuze voor palmsuiker of kokosbloemsuiker wellicht beter (en lekkerder); het blijven toch toegevoegde suikers. Overigens heb ik tijdens mijn poging de palmsuiker fijn te malen mijn geliefde moulinette vermoord. Hij bleek de harde suiker niet aan te kunnen en gaf de geest. Toen heb ik de suiker maar op mijn IKEA raspje geraspt. Had ik beter gelijk kunnen doen, want die gebruik ik daar normaal ook altijd voor.

Ik was een beetje sceptisch over deze brownies en vroeg me van te voren af of ik niet te maken zou krijgen met een veredelde chocolade omelet. Zonder bloem of amandelmeel kon dat toch nooit iets worden? Bovendien heb ik qua hoeveelheden een beetje gegokt; 5 dadels was bij mij maar 70 gram en 2 eetlepels kokosolie was maar 30 gram ipv 60. Ik besloot de hoeveelheden in grammen aan te houden en dat pakte goed uit. Het bleken prima brownies te worden die ik zeker aan glutenvrije bezoekers zou kunnen serveren. En ook Maarten, die altijd roept dat hij er "kotsmisselijk" van wordt als ik hem iets brownie- of chocoladetaartachtigs laat proeven was zeer enthousiast. Hier werd hij niet misselijk van. Ze smaken natuurlijk niet hetzelfde als deze brownies, maar ze zijn uitstekend geschikt als gezonder alternatief. Op vallend vond ik de uitgesproken chocoladesmaak terwijl er maar 30 gram chocola in zit.


Glutenvrije brownies



Ingrediënten voor 1 bakblik

  • 120 gram dadels, ontpit en een uurtje geweekt in warm water
  • 75 gram noten naar keuze, gehakt: bv. walnoten, amandelnoten en hazelnoten
  • 75 gram (lichte) palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)
  • 60 gram kokosolie (ongeveer 60 gram)
  • 30 gram cacaopoeder
  • 30 gram pure chocolade (min. 70% cacao)
  • 2 eetlepels amandelmelk
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 eieren
afwerking: paar stukjes witte chocolade (of gehakte pure chocola) en wat amandelsnippers

Verwarm de oven voor op 180°C. 
Mix de dadels met een beetje van het weekvocht tot een gladde massa.
Doe de gemixte dadels in een mengkom samen met het cacaopoeder, de kokosolie, de palmsuiker,  zout, bakpoeder, amandelmelk en 3 eieren en klop alles tot een gladde massa.
Hak de noten en chocolade in grove stukjes en roer ze door het chocolademengsel.
Doe wat bakpapier in een brownieblik en doe het beslag erin. Stop eventueel nog wat kleine stukjes chocolade in het beslag.
Werk af met wat grofgehakte noten en amandelschilfers (je kan ook een beetje amandelschilfers aan het beslag toevoegen).
Bak de brownies in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C in ongeveer 30 à 35 minuten gaar. Laat de brownie afkoelen op een rooster. Bewaar in de koelkast.

Amandelmelk had ik niet in huis en heb ik vervangen door kokosmelk die ik nog had liggen uit de foodiebox van Kroon op het werk

zondag 8 juni 2014

Nom nom nom tag

Van het nom nom nom zeggen als je iets lekkers eet begrijp ik dus helemaal niets. Normaal gesproken zou ik dus zo over een nom nom nom tag heen gelezen hebben (als je getagged bent beantwoord je een aantal vragen die je vervolgens weer door kunt geven). Maar als Marleen van Eten uit de volkstuin mijn blog zomaar in het zonnetje zet denk ik daar natuurlijk iets langer over na.
Conclusie: nom nom nom vind ik een stomme uitdrukking, maar de tag vind ik eigenlijk gewoon wel heel leuk. Ik heb hem inmiddels al een paar keer voorbij zien komen en hier vind je mijn antwoorden op de vragen uit de tag.

Wat kook je het liefst (en veel te vaak)?
Ik heb periodes dat ik bijv heel vaak risotto maak, of gebakken rijst, of hartige taart of bananenpannenkoekjes, maar die periodes verschillen steeds en zijn ook weer ineens voorbij, dus ik vind het moeilijk om daar een antwoord op te geven. 

Wat vind jij lekker, dat verder iedereen vies vindt (en andersom)?
Op mijn enthousiasme over slakken wordt nog wel eens met enige weerstand gereageerd. Ik vind het wel leuk om dingen te proberen waar mensen moeite mee hebben, slakken, insecten, testikels enz. In Thailand aten we grote sprinkhanen en op Java plozen we een kippenkop uit (sorry voor de vegetariers die dit lezen).

Wat iedereen lekker schijnt te vinden en ik dus echt heel vies vind: havermoutpap of overnight oats. Bah!!!!! Ik heb het zowel warm als koud geprobeerd, maar ik vind de structuur heel smerig.



In welk restaurant zou je het liefst elke dag eten?
Ik zou het liefst elke dag streetfood eten van foodtrucks zoals bij de Rollende keukens of van stalletjes op een markt in bijv Bangkok of Londen. Het sfeertje tussen al die eettentjes vind ik zo gezellig en vaak eet je er lekkerder dan in een restaurant.



Als er een broodje naar je vernoemd zou worden, wat zou er dan op zitten en hoe zou het heten?

Vroeger was ik stapelgek op de "bakken bo", een tostie met kaas uit de koekenpan. Dikke pret als mijn zusje en ik tegen mijn vader zeiden dat we kauwgum tussen ons brood hadden gekregen ipv kaas en daar grote draden van konden trekken bij elke hap. En nog steeds ben ik gek op tosties, dus het zou een tostieversie worden. Een tostie met geitenkaas en pesto is op dit moment favoriet, maar ik kan er nog veel meer bedenken.
Het broodje humus en avocado is ook een van mijn favorieten (of toch een broodje kippenlever met spek?) Maar een broodje falafel zou het ook goed kunnen winnen.



Deel een handige kooktip
Als je iets wilt marineren of aardappelblokjes wilt kruiden ofzo kun je daar prima een diepvrieszak voor gebruiken. Alle ingrediënten erin, even beetje schudden en klaar. In het geval van marineren kun je de zak ook prima in de koelkast bewaren. Zo'n zipzak is daar erg handig voor, maar een knoop in een diepvrieszakje doet het ook prima.

Wat staat er nog op je food baking bucket list?
Te veel om op te noemen, maar ik wil in elk geval nog eens een Miserable bakken. Het ultieme worstenbroodje is ook een van mijn missies. Ik wil me gaan verdiepen in wat gezondere baksels zonder suikers en zou ook nog veel vaker willen experimenteren met brood.

Zelf koken/eten bestellen/buiten de deur eten
Op vakantie vind ik uit eten gaan erg leuk. Op een liefst bijzondere plek nieuwe gerechten proberen. Thuis eten we af en toe buiten de deur. 
Eten afhalen doen we eigenlijk zelden, hooguit eens een patatje.

Ben je ergens allergisch voor?
Nee, niet op eetgebied.

Wat is je food obsessie van de afgelopen tijd/weken/dagen?
Na mijn worstworkshop ben ik wel een beetje in de ban van verse worst, maar ik ben het niet heel veel meer gaan eten ofzo. En ik heb steeds zin om ijs te maken. Na het heerlijke whiskey-ijs heb ik nog citroenijs en zwarte sesamijs gemaakt, maar die laatste was nog niet helemaal naar mijn zin. En ik kan nog heel veel ijsjes meer verzinnen die ik wil maken. En broodjes met zalm of garnalen en avocado zijn de laatste tijd ook erg geliefd. Ik vind het ook steeds leuker om producten direct van de producent te kopen of helemaal zelf te maken. Dan weet je tenminste wat er in je eten zit. 



In dit seizoen ben ik natuurlijk ook geobsedeerd door alles wat er uit de moestuin komt. Deze week komt het eindelijk echt op gang. De eerste aardappels zijn al geoogst, de peultjes zijn ook plukklaar en de capucijners en doperwten kom er ook aan. Daar word ik echt heel erg blij van.

Wat is je favoriete toetje?
IJs, maar ik ben wel erg kritisch. Een stukje goede taart of iets met chocola is ook prima, maar verder ben ik niet zo gek op toetjes.



woensdag 4 juni 2014

Rollende Keukens 2014


Sinds ik in 2012 voor het eerst naar de Rollende Keukens ging verheug ik me er ieder jaar op. Ik ben gek op streetfood, foodtrucks en de sfeer van markten, dus een enorme hoeveelheid foodtrucks bij elkaar is voor mij een groot feest. Er hangt ieder jaar een gezellige sfeer met lekkere muziekjes, heerlijke hapjes en relaxte mensen. Omdat we niet zo van enorme mensenmassa's houden zorgden we dat we er zondag al vroeg in de middag waren. En dat was maar goed ook. Toen we om half 4 naar huis gingen was het ontzettend druk en stonden er lange rijen voor de foodtrucks.
We aten pad thai, een broodje speknek van de mannen van Gastrovan, een fantastisch broodje pulled porc van Smokey Goodnes BBQ waar wel wat meer porc op had gemogen, een tegenvallende kroket met eend en truffel, een klein Koreaans hapje met groente en buikspek en het hoogtepunt van de dag was de Dutch Weed burger. Terwijl we naar de auto liepen aten we nog een ijsje van Eigen(w)ijs waarbij ons vooral het cookie ijs nog lang zal bijblijven. Topsmaak! We verdeelden alle aankopen in tweeën zodat we meer konden proeven, maar ondanks dat hoefden we 's avonds niet echt meer te eten.



zondag 1 juni 2014

Popcorn poffen op een houtvuur in het bos


Zoals ieder jaar kampeerden wij het afgelopen hemelvaartweekeinde in de bossen van Baarn waar wij met een groep vrienden kookten op houtvuur. En ieder jaar gaat ook mijn Istanbulse popcornmaker mee. Ik was in 2002 een weekje op vakantie in Istanbul en daar zagen we diverse karretjes waar ze popcorn verkochten die met deze poffer gemaakt werd. Het zag er zo leuk uit dat ik er perse 1 mee naar huis wilde nemen. Heel onhandig onderweg, maar ik heb er tijdens de kampeerweekeindjes met vrienden en hun kinderen al veel plezier van gehad. Het is een simpele constructie van gaas, blik en hout, maar heel handig in gebruik. Je doet de pofmais erin, schuift het klepje dicht en houdt het ding boven een klein vuurtje of boven hete houtskool. Vooral niet in de vlammen houden.


Schud de poffer een beetje heen en weer om de warmte gelijkmatig te verdelen en binnen enkele minuten gaat het poffen beginnen.


Als de mais gepoft is schuif je het klepje open en kun je de popcorn er zo uit schudden. Simpeler kan haast niet en het is natuurlijk ook nog enorm "healthy", "skinny", "gezond" enz. om maar eens wat modewoorden te gebruiken, want er komt geen vet aan te pas. Wij strooiden er wat gekruid zeezout overheen.


Tip: je kunt dit ook prima doen met een ouderwetse zeepklopper boven een barbecue. Kinderen vinden het fantastisch om de popcorn te zien poffen. Ze zijn o.a. te koop bij Dille & Kamille. 

foto: Dille & Kamille



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...