Duizenden1dag: september 2014

dinsdag 30 september 2014

Mallorca 3: Mojito-ijs van Iceberg


Tijdens een slentertocht door Palma liepen we tegen ijssalon Iceberg aan. Het zaakje zou me nooit opgevallen zijn als er geen mojito-ijs in de vitrine had gelegen en toen ik dat gezien had was er geen houden meer aan. Dat moest ik proeven! Ik kocht een bakje met 2 bollen en dat was mijn lekkerste ijsje ever. Heerlijk fris ijs met een goede limoensmaak.
Iceberg is opgestart door 2 Duitsers die tijdens een flesje wijn in Portugal besloten dat ze voortaan ijs wilden gaan maken. In Spanje startten ze met Iceberg, waar alleen met verse producten en natuurlijke smaakstoffen wordt gewerkt.Naast de meer traditionele smaken wordt er ook volop geëxperimenteerd met soorten als citroen-basilicumijs, toffee-ijs met pretzels en proscecco-ijs.
Je vindt Iceberg in Palau achter de kathedraal, een eindje na de koetsen, vlak voor het Place Cort.

Iceberg
Calle Palau Reial 3
Palma de Mallorca
Tel.: 971 720 650

Meer over onze vakantie op Mallorca kun je lezen in ons reisverslag 

maandag 29 september 2014

Mallorca 2: Paella in Palma de Mallorca


Na een week  Mallorca hadden we nog steeds geen paella gegeten en dit heerlijke rijstgerecht stond toch hoog op ons lijstje. In Palma wist ik een adresje en dat bleek ook nog eens in de buurt van het huisje waarin we verbleven. Onze eerste missie in Palma werd dus bij Sa Cranca het eten van paella.Sa Cranca is het type restaurant waar we niet zo snel uit onszelf naar binnen zouden zijn gegaan. Je kunt er niet naar binnen kijken en binnen zag het er wat verlopen uit. Er zat ook nog bijna niemand. Gelukkig kregen we een plaatsje aan het raam waar je over de haven uit kunt kijken en stroomde in een half uurtje de zaak vrijwel vol. Dat zit toch gezelliger.



De tafels waren keurig gedekt, maar de lampjes op de tafels zaten vol vlekken en de bijzettafeltjes hadden erg lelijke kleedjes (vond ik). De bijzettafeltjes bleken later voor de paella te zijn. We wisten al dat we paella zouden bestellen, maar er bleek nog vrij veel keus. Je kan kiezen uit paella met alleen groente, met vlees en schelpdieren, met vis, alleen met groenten, met vlees of schelpdieren, maar dan bot- en schelploos, met inktvis inclusief inkt enz. Wij kozen voor de mixed paella Valencia en dat bleek een prima keuze. De beleefde ober bracht ons een flinke pan paella en maakte een mooi bord voor ons op, ruim bedeeld met vlees en schelpdieren. Het was de beste paella die we ooit gegeten hebben. Het was kruidig, met een van smaak doordrongen rijstkorrel, vlees dat van de botjes valt en schelpdieren die nog bite hebben. Hij was zo lekker dat we bijna heel de pan leegaten en tonnetje rond naar buiten gingen. 



Een absolute aanrader, dit restaurant!

Restaurant Sa Cranca
Gabriel Roca, 13 (Paseo Marítimo)
07014 Palma de Mallorca, Mallorca
+34 971737447


Meer over onze vakantie op Mallorca kun je lezen in ons reisverslag 


zondag 28 september 2014

Mallorca 1: dompers op eetgebied

De afgelopen 4 weken was het rustig op mijn blog omdat we 2,5 week lekker op vakantie naar Mallorca waren. We hebben via Airbnb op 4 plaatsen een huisje gehuurd en hebben met onze huurauto veel van het eiland gezien. We snorkelden, bekeken 2 oude landhuizen, snuffelden rond in Palma, luierden, lazen, slenterden over markten, genoten van de zon en reden over heel veel smalle bergweggetjes. Hier kun je meer lezen over onze vakantie (verslag is nog in ontwikkeling).
Uiteraard verschijnen er op Duizenden1dag de komende weken diverse posts over wat we aten op Mallorca. Want we hebben over het algemeen ontzettend lekker gegeten. Maar ook een foodie op vakantie heeft zo af en toe een domper op eetgebied te verwerken .Daar zal ik jullie vandaag een beetje van laten "meegenieten". Gedeelde smart is halve smart tenslotte.

In Porto Christo aten we deze tapas. De inktvisringen waren lekker, verder zat er kraak noch smaak aan. Domper dus.


In Palma aten we nog een keer tapas. Ook deze keer viel het tegen. De kroketjes waren melig, de inktvisringen smakeloos en ook aan de pa am oli (brood met olie en tomaat) met tonijn zat kraak nog smaak. De aardappelsalade met aioli bleek aioli met een beetje aardappel Weer een domper.



Nog een domper van formaat hadden we in Palma, in de buurt van het huisje waar we verbleven. We aten bij een Thai crispy duck, fried rice en pad thai. Deze maaltijd was de slechtste Thaise maaltijd die we ooit aten. Ook hier ontbrak de smaak aan het eten. De mango met sticky rice was nog wel aardig, maar we snappen niet waar al die positieve recensies op internet vandaan komen.




En tenslotte de kroketjes (die heel groot bleken) en de inktvisringen die we op onze laatste dag bestelden. De waren vet en vies. De inktvisringen hebben we nog opgegeten; de kroketten heeft Maarten op een vol terras in een servetje weten te moffelen en die is hij weg gaan gooien. In het Spaans uitleggen wat er mis aan was was ons nooit gelukt en ze moesten onze paella nog klaarmaken. Die was overigens wel lekker, al viel het in het niet bij de fantastische paella die we in Palma aten (post volgt nog).


Zo, genoeg ellende. De komende posts kan ik denk ik niet schrijven zonder weer trek te krijgen in wat we aten. Zo hadden we heerlijk lamsvlees boven op een berg, fantastisch varken van het spit in een groot leeg restaurant, de beste paella ever in Palma en mojito-ijs waar ik mijn vingers bij aflikte.

Hoe kiezen jullie je eetadresjes op vakantie? En pakt dat ook wel eens helemaal verkeerd uit?

Meer over onze vakantie op Mallorca kun je lezen in ons reisverslag 

dinsdag 2 september 2014

Bosbessen-yoghurtijs

Het wordt deze week nog een paar dagen lekker warm Reden genoeg om dit heerlijke frisse yoghurtijs met bosbessen te maken. Ik gebruikte mijn ijsmachine, maar het schijnt zonder ook prima te gaan. Roer het dan een paar keer goed door als het in de vriezer staat.
Maarten is enorm fan van yoghurtijs en ik beloof al tijden dat ik het eens zou maken. Op dit moment zit hij met het bakje ijs van de foto op de bank en hoor ik af en toe ineens "mmmm". Hij vindt het het lekkerste ijs dat ik ooit gemaakt heb (samen met het whiskey-ijs) en roept nu vanuit de huiskamer dat hij dit in een ijszaak zeker zou bestellen. En het is snel en gemakkelijk te maken.



Bosbessen-yoghurtijs


Ingrediënten

  • 250 gram bosbessen (ik gebruikte een pakje bevroren bessen)
  • 450 gram Griekse yoghurt
  • 50 gram rietsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels water

Breng bosbessen, suiker, honing, citroensap en water in een steelpan op laag vuur langzaam aan de kook. Even zachtjes laten pruttelen tot de suiker gesmolten is. Zet het vuur uit en mix het mengsel met de staafmixer (of in een blender, keukenmachine) fijn. Laten afkoelen, mengen met de yoghurt en in de ijsmachine doen.

Je zou voor dit ijs ook ander fruit kunnen gebruiken. Denk dan aan mango, bramen, frambozen enz. Ik heb Maarten laten proeven of het mengsel zoet genoeg was voordat ik het in de ijsmachine deed. Zo kun je het nog een beetje aanpassen als het niet goed is naar je smaak. Minder suiker of minder suiker en meer honing kan ook.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...