zondag 30 november 2014

Tosti met ossenworst

Een tijdje geleden at ik in een lunchroom een tosti met mosterd, ossenworst, kaas en ui. Hoewel het me een vreemde combinatie leek, was de tosti verrassend lekker. Gisteren maakte ik het thuis en smaakte het me weer erg goed. Een blijvertje dus. De tosti is vrij machtig, dus kleine boterhammetjes zijn prima in dit geval.

Tosti met ossenworst


Ingrediënten voor 1 tosti

  • 2 boterhammen
  • ossenworst (zelfgesneden, dus wat dikker)
  • kaas
  • een gesnipperd sjalotje
  • mosterd
  • wat boter als je de tosti in de pan bakt

Beleg het brood met de ingredienten en bak de dubbele boterham in het tosti-ijzer of in een koekenpan.

Wat is jouw lievelingstosti?

zondag 23 november 2014

Banaan wafels met kaneel

Ineens had ik zin in wafels met banaan. Maar ik had geen bananen in huis. Tot ik verzon dat er nog bananen in de vriezer lagen. Dat maakte de situatie ineens een stuk beter. Ik ontdooide 2 (erg rijpe) bananen en verzon een recept. Om de smaak te testen bakte ik een beetje beslag in de koekenpan. Dat ging prima, dus als je geen wafelijzer hebt kun je ook pannenkoekjes van het beslag maken.

Banaan wafels met kaneel


Ingrediënten voor 6 wafels

  • 2 rijpe bananen (liefst al een beetje bruin)
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 200 gram speltbloem (of tarwebloem)
  • 2 eetlepels maple syrup (of honing)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel vanille-extract (of wat vanillesuiker)
  • evt wat melk
  • wafelijzer

Meng bananen, eieren, zout, maple syrup, kaneel en vanille-extract door elkaar in een keukenmachine of prak de bananen en meng de ingrediënten erdoor met een vork. Zeef er dan bloem en bakpoeder boven en meng goed. Het beslag moet de dikte hebben van dikke yoghurt. Meng er evt nog een beetje melk door als het te dik is. Bak de wafels in een wafelijzer op de heetste stand, anders worden ze niet knapperig.

Je kunt de kaneel ook vervangen door speculaaskruiden. 

zondag 16 november 2014

Sultan Gözleme op de Bazaar in Beverwijk


Je kunt mij in het weekend regelmatig op de Oosterse markt van De Bazaar in Beverwijk vinden. Ik koop daar graag noten, groenten, Turks brood en fruit. Het Oosterse sfeertje met de marktproducten, de eettentjes, de muziek en het lawaai van de marktkoopmannen zorgt voor een acuut vakantiegevoel.
Heel af en toe loop ik ook even over het andere gedeelte van de bazaar. De laatste paar keer vond ik het niet zo geweldig. Half lege hallen zagen er wat mistroostig uit. Vandaag ging ik toch weer eens naar binnen en ik moet zeggen dat er een positieve verandering heeft plaatsgevonden. Zeker het gedeelte van Chinatown is weer een stuk leuker om te bezoeken nu niet meer het grootste gedeelte van de winkeltjes leeg is. Een nog wat kaal, maar veelbelovend stukje hal zit aan de zijkant van Chinatown, tegen de uitgang naar de Oosterse markt. Het lijkt erop dat het de bedoeling is de hal te vullen met foodwinkeltjes. Er is al een kruidenzaakje, een winkeltje met bonbons en buitenlandse zoetwaren en een slager.
Maar mijn oog werd toch vooral toegetrokken naar de 2 dames die op de grond bezig zijn met het uitrollen en vullen van ronde lappen deeg.


Het bleek te gaan om Turkse gözleme, een dunne broodpannenkoek met vulling. Ik kreeg een stukje gevuld met spinazie om te proeven en dat was zo lekker dat ik later terug ben gelopen om er te lunchen met zo'n spinaziegözleme. Het was wat drukker en ik moest best lang wachten (de verkoop zou nog wat efficienter kunnen), maar de smaak van de gözleme was het meer dan waard. De spinazie is gemengd met ui, lekker gekruid en er zit een klein beetje pit in zonder dat het overheerst. Het deeg is lekker mals met een klein beetje knapperigheid aan de zijkanten. Uiteraard wil ik binnenkort graag eens een poging doen om dit thuis ook te maken. Ben benieuwd of ik het deeg dan ook zo mooi dun kan uitrollen.


Uiteindelijk vond ik het zo lekker dat ik nog een keer terug ben gegaan om er nog een paar mee te nemen voor het avondeten. Omdat er wat problemen waren met de elektriciteit ging het wederom niet zo snel, maar intussen kon ik even uitrusten van een paar uur slenteren in de drukte en uiteindelijk kreeg ik nog een extra gözleme voor het wachten. Leuk, want zo kon ik alle smaken proeven: spinazie, witte kaas met selderij, aardappel en gehakt. Ze waren opgewarmd nog steeds lekker, maar kon de knetterversie toch niet verslaan. Ik vond de gözleme met spinazie zelf het lekkerst.
Per gözleme betaal je € 2,00 en voor € 5,00 krijg je 3 stuks.

zondag 2 november 2014

Sandwich met kip, zongedroogde tomaat en pesto-mayonaise


Een sandwich is een prima manier om restjes te verwerken. Voor de lunch maakte ik dan ook deze sappige kipsandwich met de ingrediënten die ik nog had liggen. De pesto-mayonaise maakt hem net een tikkeltje anders dan anders. Je kunt ook gewoon plakjes kipfilet of gerookte kip gebruiken als je geen restje kip hebt liggen.

Sandwich met kip, zongedroogde tomaat en pesto-mayonaise


Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 boterhammen
  • een restje gare kip van een bout (zoveel als je lekker vind)
  • wat plakjes komkommer
  • een beetje (veld)sla
  • wat zongedroogde tomaatjes
  • een eetlepel goede pesto (liefst vers)
  • een eetlepel mayonaise
  • versgemalen peper

Rooster de boterhammen licht in de broodrooster. Laat ze even afkoelen. Roer intussen de mayonaise en de pesto goed door elkaar. Snijd de zongedroogde tomaat in reepjes. Besmeer 2 boterhammen met de pesto-mayonaise. Beleg met de sla, kip, en de tomaatjes, wat peper en de plakjes komkommer. Als het nodig is kun je er nog een beetje zout overheen doen, maar vaak is de pesto al zout genoeg.
Leg de tweede boterham er bovenop en snijd diagonaal door.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...