zondag 28 december 2014

Borrelhapje voor oud en nieuw: kaasbroodjes

Jaren geleden kocht ik ze regelmatig, maar tegenwoordig eet ik ze bijna nooit meer. Lekker zijn ze wel: kaasbroodjes!
Aangezien oudejaarsavond vaak samengaat met het eten van borrelhapjes besloot ik ze maar eens op mijn blog te zetten. Wel in een snackvariant, want er wordt op zo'n avond al genoeg gegeten.  Ze zijn heel makkelijk te maken en je kunt ze prima al een dag van te voren maken en met oudejaarsavond in de oven opwarmen. De vulling heeft even tijd nodig om op te stijven, maar veel werk heb je er niet aan. Dit recept is voor 10 grote of 40 mini kaasbroodjes.


Kaasbroodjes


Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 300 ml bouillon
  • 100 gram geraspte kaas ( ik nam 30 gram Parmezaanse en 70 gram extra belegen Beemster)
  • wat extra geraspte kaas om te bestrooien
  • 1 losgeklopt ei
  • pakje bladerdeeg (10 velletjes)

Smelt de boter in een steelpan (liefst met dikke bodem). Voeg de bloem toe en roer even goed door. Laat de bloem op heel laag vuur een paar minuten garen. Roer af en toe door om te voorkomen dat het aanbakt. Doe er dan beetje bij beetje de bouillon bij. Roer steeds goed door tot de bouillon is opgenomen en doe er dan weer een scheutje bij. Als je een mooie gladde saus hebt meng je de kaas erdoor en kan het vuur uit. Giet de saus in een ovenschaal of bakblik en laat het opstijven. Dit kan in de koelkast, maar op kamertemperatuur gaat het ook goed. Dek het wel af zodat er geen vel opkomt.
Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Snijd steeds een plakje in vieren en leg er een stukje kaasvulling op. Vouw het vierkantje dubbel en druk de randjes stevig vast met een vork. Als het niet goed plakt kun je de randjes een beetje nat maken met wat water.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Bestrijk de kaasbroodjes met het losgeklopt ei en strooi de kaas erover.
Bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.

De kant van het bladerdeeg waar het plasticje op zit is de plakkerige kant. Die plakt het best dus leg daar de vulling op. Let erop dat je het bladerdeeg niet te lang laat liggen. Het wordt dan zacht en vrij onhandelbaar. Net ontdooid is het best om mee te werken.
Je kunt de gebakken kaasbroodjes invriezen als je ze later wilt gebruiken.
Als je grote kaasbroodjes wilt maken gebruik je gewoon een heel plakje bladerdeeg per broodje.
Bij de snackversie houd je waarschijnlijk vulling over. Geen probleem. Als je de vulling opwarmt en een beetje verdunt met wat bouillon of melk heb je een heerlijk groentensausje. Ik maak ook regelmatig een tosti met wat overgebleven vulling en een handje geraspte kaas. Een absolute aanrader.



vrijdag 19 december 2014

Pasteitjes met pompoen, kip en feta

Er lagen al een tijdje 2 pompoenen uit de moestuin in de fruitschaal. Een daarvan vertoonde een rotte plek. Dat vroeg om snelle actie. 
Ik moest iets met die pompoen. Maar wat? Pompoenrisotto? Geen zin om te maken. Pompoensoep? Ik hou niet van pompoensoep. Pompoenstamppot? Geen aardappels in huis. Pompoencake? Zo gewoon...
Ineens dacht ik aan de pasteitjes in Covent Garden in Londen. Daar zat pompoen in. En geitenkaas. En ze waren lekker. Met dat idee ging ik aan de slag. Ik haalde snel wat kip en feta, trok bladerdeeg uit de vriezer en diepte zelfs mijn pasteivorm van de toko op uit het krat met "keukendingen die je niet zo vaak gebruikt". 
En dat resulteerde in overheerlijke pasteitjes. Ik kan wel zeggen dat het een van de lekkerste hapjes was die ik ooit maakte. 


Pasteitjes met pompoen, kip en feta


Ingrediënten voor 10 pasteitjes

  • 1 kleine pompoen
  • 3 ontbeende kippendijen
  • 2 (gerookte) knoflooktenen
  • 1 ui
  • 200 gram verse feta (of verse geitenkaas)
  • scheut witte wijn
  • bouillon
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • salie, tijm, oregano, peper en zout
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • evt een pasteitjesvorm
  • 1 losgeklopt ei met een scheutje melk

Maak de pompoen schoon (in stukken snijden, pitten en draden eruit en schil eraf) en snijd hem in kleine dobbelsteentjes. Snipper de ui en de knoflook.
Bak de ui en de knoflook in de olie tot ze zacht worden en doe er dan de blokjes pompoen bij. Schep een paar keer om. en doe er dan een scheut wijn bij. Voeg dan bouillon toe tot de pompoen tot een derde in het vocht zit. Laat zachtjes koken tot de pompoen net gaar is.
Snijd intussen de  kip in kleine stukjes en bestrooi ze met zout en flink wat (verse) peper. Bak de kip tot het gaar is.
Giet de pompoen af (het vocht kun je nog prima als basis voor een soep ofzo gebruiken) en laat goed uitlekken. Verkruimel de feta er boven, breng op smaak met de kruiden en voeg de kip toe. Roer goed door elkaar.
Leg de plakjes bladerdeeg uitgespreid neer zodat ze kunnen ontdooien. Laat ze niet te lang liggen want dan worden ze te zacht om makkelijk te bewerken.
Verwarm de oven voor op 220 graden.


Als je een pasteivorm gebruikt





Steek met de achterkant van de pasteivorm een rondje uit. Leg het rondje met de kant waar het plastic zat naar boven op de pasteimaker en leg ere een schep vulling op. Dit is ongeveer een flinke eetlepel. Kijk bij de eerste even hoeveel je nodig hebt om het pasteitje dicht te kunnen vouwen zonder dat er vulling tussen de plaknaden komt. Anders kan het pasteitje leeglopen tijdens het bakken.
                                            

Vouw het pasteitje dicht.


Zonder pasteivorm


Leg de vulling in een hoek van het deeg (laat ruimte over aan de zijkanten) en vouw je het plakje dubbel (net als bij een appelflap). Duw de zijkanten goed dicht met een vork.
Bestrijk de flappen met het losgeklopte ei en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin. 

  • Je kunt deze pasteitjes na het bakken invriezen. De pompoen wordt dan wel wat minder stevig (eigenlijk wordt de pompoen wat papperig). Laat ze dan voor het bakken ontdooien.
  • Als je wat vulling over hebt kun je die bijv. gebruiken om door risotto of pasta te doen. Ook het vocht van de pompoen kun je hiervoor gebruiken.
  • Liever vegetarisch? Dan laat je de kip gewoon weg.

zondag 14 december 2014

Review: Home Baked van Yvette van Boven


De boeken uit de Home Made serie zijn al heel inspirerend, maar dit in oktober verschenen Home Baked inspireert mij bijna nog meer. Yvette van boven verstaat de kunst recepten zo te presenteren dat je ze direct allemaal wilt maken. Ook in dit boek is het weer gelukt. Home Made staat vol met tips, uitleg en recepten; allemaal even watertandend lekker.

Tips


Het boek begint met baktips en uitleg over de verschillende bloem- en rijsmiddelensoorten en snelle en langzame suikers. Yvette vertelt ook over hoe je zelf kleurstoffen kunt maken en geeft Eerste Hulp tips voor als het niet gaat zoals je wil tijdens het bakken.

Een van de dingen die ik eindelijk eens heb gedaan nav de tips is het kopen van een oventhermometer. Zo weet je zeker dat de oventemperatuur klopt. Niet onbelangrijk als je van bakken houdt.

De recepten


Basics
Het boek begint met een aantal fijne basics als clotted cream, lemoncurd en vanille-extract.
Ontbijt
Recepten voor scones, brioches, cake, muffins en andere heerlijkheden, meestal in net een ander jasje dan je gewend bent.
Brood
In dit hoofdstuk word to.a. aandacht besteed aan desembroden. Yvette legt uit hoe je een starter maakt en geeft recepten voor bijv. desempizza en een prachtig opgerold brood met daslook-feta vulling. Verder in dit hoofdstuk: sodabrood, een heerlijk bierbrood (dat ik inmiddels gemaakt heb), diverse pides en tips voor het gebruik van oud brood.
Cakes
Een heel hoofdstuk cake waarvan vooral de dadel-rumcakejes met zoute caramel hoog op mijn lijstje staan.
Bars and slices
Plaatkoeken en repen vind ik enorm leuk om te maken. In dit hoofdstuk vind je volop ideeën. Wat denk je bijv. van rabarber-honingtaart met meringue en kokos? Maar ook de toffee-notenreep met chocolade en de bountybrownies moet ik zeker eens maken.
Cookies
Shortbread-kardemonmopjes, volkoren-amandelkoeken met kaneelsuiker, supersnelle banaanballetjes en kreukelkoekjes met citroen en venkelzaad zijn een greep uit de heerlijkheden van dit hoofdstuk.
Pie en taart
In deze hoofdstukken legt Yvette uit hoe je diverse deegsoorten als o.a. bladerdeeg, korstdeeg of pasteideeg maakt. Daarna volgen de taarten die er allemaal even lekker uitzien. Met name de chocolade-pralinetaart met zoutflakes en de beef and guinness handpies lijken me erg lekker,
Patisserie
Dit hoofdstuk bestaat vooral uit desserts. Crème brûlée  heb ik nog nooit gemaakt en de versie met sereh uit dit hoofdstuk lijkt me erg lekker. 
Do not forget the dog
Recepten voor hondenkoekjes.Tja, ik heb geen hond en weet ook niet of ik voor de hond zou bakken, maar ik kan me voorstellen dat je hier als hondenliefhebber blij van wordt.

De tips en recepten worden allemaal duidelijk beschreven en zijn voorzien van foto's (van Oof Verschuren) en illustraties van Yvette. De recepten zijn allemaal erg toegankelijk, zodat ook beginners met dit boek iets lekkers op tafel kunnen zetten. 
Het is dus wel duidelijk dat ik erg enthousiast ben over Home baked. Een perfect kado voor iedere bakliefhebber.

Boek
Home baked
Auteur
Yvette van Boven
Uitgeverij
Fontaine Uitgevers
blz
386
Prijs:
€ 29,95

Home Baked bestellen bij Bol.com:



*Ik heb dit boek (als epub) toegestuurd gekregen van de uitgeverij.

vrijdag 12 december 2014

Spanakopita

Los van de pita gyros van de Kleine Griek in Dordrecht heb ik (nog) niet zoveel met Grieks eten. Ook niet met Griekenland trouwens, al wil ik er nog wel eens heen om daar waarschijnlijk te ontdekken dat mijn vooroordelen niet kloppen. Maar spanakopita stond al wel een tijd op mijn lijstje om eens te maken. Ik ben gek op de combinatie feta en spinazie en als die combinatie dan ook nog eens in een paar lagen filodeeg verpakt zit eet je daar vast je vingers bij op; zo was de gedachte voor ik het ging maken. En dat was ook zo. De knapperige buitenkant in combinatie met de romige vulling is fantastisch.


Spanakopita


Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 gehakte knoflooktenen
  • 350 gram verse spinazie
  • 200 gram verkruimelde feta
  • peper, nootmuskaat en evt beetje zout
  • evt wat spekblokjes (ik had nog een restje liggen)
  • 50 gram gesmolten boter of olijfolie (om filodeeg en vorm mee in te vetten)
  • 16 vellen filodeeg (die van mij waren vierkant en pasten precies in de kleine vormen)

Verwarm de oven voor op 230 graden. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien en gebruik het het liefst als het net ontdooid is.
Snipper de ui en bak het samen met de knoflook even zachtjes in een braadpan aan. Als de ui zacht is zet je het vuur iets hoger en doe je de spekjes erbij. Doe er na een paar minuten de spinazie bij en schep op middelhoog vuur om tot het geslonken is. Giet het vocht uit de pan en meng het spinaziemengsel met de verkruimelde feta. Breng op smaak met peper en nootmuskaat en voeg indien nodig een beetje zout toe. Mijn feta was niet zo erg zout, maar in combinatie met de spekjes was zout niet meer nodig.
Vet de vorm(en) in met olijfolie. Pak het filodeeg uit en leg het tussen een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen. Neem een plakje deeg en leg het in de vorm. Smeer het met een kwastje in met de gesmolten boter (of olijfolie). Leg er kruislings nog een plakje op en kwast dit ook weer in. Dat doe je tot je 4 lagen hebt. Als het nodig is giet je nog wat vocht van het spinazie-fetamengsel af. Verdeel dan de helft van het mengsel over de bodem van de vorm. Vouw de zijkantjes deeg naar binnen en leg er een plakje filodeeg bovenop. Dit mag lekker frommelig, want dat ziet er leuk uit als het gebakken is. Bestrijk het plakje weer met de boter en leg er een plakje deeg op. Dat doe je tot je weer 4 lagen hebt. Ook het laatste plakje bestrijk je met boter en dan vul je de volgende vorm op dezelfde manier. Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin.


Ik maakte 2 kleine spanakopita's, maar je kunt ook prima een grote maken in een springvorm. Ik kreeg als tip om dan  voor het bakken voorzichtig de rand van de springvorm te verwijderen en de spanakopita op de bodem van de vorm te bakken. In de kleine vormen werden de zijkanten ook lekker knapperig, dus of het echt nodig is weet ik niet.

Je kunt de spanakopita voor het bakken invriezen, maar je kunt hem ook prima de dag erna opeten. Ik vind het warm het lekkerst, maar je kunt het ook koud serveren.

Je kunt de vulling ook op een velletje filodeeg leggen en er dan driehoekjes van vouwen. Zo krijg je heerlijke borrelhapjes.

Ik had een pakje filodeeg waarin 2 pakjes van 8 vierkante velletjes zaten. Je hebt ook verpakkingen waarin 10 vellen zitten en die dan in drieën gevouwen zijn. Dat werkt wat lastiger omdat filodeeg snel scheurt. 

Je kan met de lange vellen ook gewoon een spanakopitastrudel maken. Erg handig voor een buffet. Dan leg je vellen filodeeg steeds met boter besmeerd op elkaar. Verdeel de vulling erover en vouw dicht. Houd een plakje deeg apart om evt scheurtjes mee te dichten.

zaterdag 6 december 2014

Kruidnotenbroodjes


En dan is Sinterklaas weer vertrokken en zit je misschien nog met een overschot aan kruidnoten. Dat komt goed uit, want nu kun je deze heerlijke aftersinterklaasbroodjes bakken. En, zoals jullie gewend zijn van de recepten op Duizenden1dag, eenvoudig te maken. Je moet er alleen even rekening mee houden dat het deeg tussendoor moet rijzen en dat dat dus wat extra tijd kost. Het oorspronkelijke recept is van Tana Ramsey. Ik paste het een beetje aan.
Ze zien er van binnen ook heel mooi uit, maar aangezien het me niet lukte om er een goede foto van te maken zul je ze zelf moeten maken om dat te kunnen zien. Maar dat is geen probleem, want ze zijn de moeite waard.

Kruidnotenbroodjes


Ingrediënten


Voor het deeg
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel witte basterdsuiker
  • 375 ml warme melk
  • 550 gram bloem
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1 ei

Voor de vulling
  • 50 gram boter
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram gemalen kruidnoten

Voor het glazuur
  • 50 gram basterdsuiker (kleur maakt niet uit)
  • 1 eetlepel water

Doe de bloem, gist en basterdsuiker in een kom en roer er langzaam de warme melk bij. Laat het zo'n 10 minuten staan tot het schuimig is.

Smelt de boter. Doe  bloem, basterdsuiker, kaneel, speculaaskruiden, zout en nootmuskaat in een kom en schenk het gistmengsel erbij. Voeg de gesmolten boter en het ei toe en kneed tot een soepel deeg. Ik gebruikte de Kitchenaid en liet die 10 minuten op de laagste stand draaien. Een gewone mixer met broodhaken kan natuurlijk ook. 
Laat het deeg in een ruime, met olie ingevette kom rijzen tot het verdubbeld is. Bij mij duurde dat een half uur. Ik dekte het deeg af met een ingevette doorgeknipte diepvrieszak. Je kunt ook een vochtige theedoek gebruiken.

Maak dan de vulling door de boter te smelten en daar de bruine suiker en de gemalen kruidnoten doorheen te roeren.

Als het deeg klaar is, kneed je het kort door en rol je het uit tot een lap van ongeveer 20 x 40 cm. Ik plakte een vel bakpapier met wat water op het aanrecht en vette het bakpapier in met wat olie.
Verdeel de vulling over de lap waarbij je de randen vrijlaat (ongeveer 2 cm). Rol het deeg dan vanaf de lange kant op en snijd de rol in 9 stukken. Vet een vorm met een doorsnede van 23 cm in en leg de broodrolletjes met de snijvlakken naar boven in de vorm.

Laat de vorm nog ongeveer 30 minuten staan zodat het deeg nog wat kan rijzen en verwarm de oven intussen voor op 180 graden.

Maak het glazuur door het water door de suiker te roeren. Smeer het mengsel over het deeg en bak de deegrolletjes in 30 minuten gaar. Laat de broodjes als ze uit de oven komen nog 10 minuten in de vorm en laat ze dan op een rooster verder afkoelen.

Ik kwam er pas toen het deeg al in de vorm zat achter dat ik het deeg in 6 stukken had verdeeld. Ze werden dus iets groter dan gepland en moesten wat langer in de oven. Ik heb er snel de afsnijdsels van de zijkanten bijgefrommeld en zo kwam ik op 7 broodjes.

Als je geen kruidnoten in huis hebt kun je ook speculaasjes of bastognekoeken gebruiken. Of je laat de koek weg en gebruikt net als in het oorspronkelijke recept krenten en rozijnen in de vulling.

Je kunt dit deeg ook in de koelkast zetten voor de tweede rijs. 's Morgens bak je ze dan net voor het ontbijt af.

Je kunt de broodjes ook prima in plakjes snijden en in de broodrooster oppiepen. Heerlijk met een beetje (veel) roomboter.

dinsdag 2 december 2014

Snelle taai taai

Aangezien ik ieder jaar voor Sinterklaas op mijn werk taaipoppen versier leek het me leuk om zelf taaipoppen te bakken. Ik kocht vorig jaar een mooie vorm en het leek me goed te doen. Maar taai taai maken bleek onverwacht moeilijk. Ik maakte 2 verschillende degen en liet die volgens recept op een koele plaats (het balkon) 2 dagen rusten. Daarna was het zo hard dat ik er niets meer mee kon, laat staan het voorgeschreven doorkneden en ingrediënten toevoegen. Balen. Beide degen gingen de vuilnisbak in en ik besloot het later nog eens te proberen.
Bladerend door mijn map met receptenknipsels kwam ik een sneller recept voor taai taai met aanzienlijk minder ingrediënten. Ik ging direct aan de slag. Het deeg werd behoorlijk plakkerig, maar na een halve dag rusten bleek het prima te hanteren. Ik rolde het deeg tot een plak en na het bakken bleek het een lekkere taai taai te zijn geworden. Het smaakte een beetje naar oude wijvenkoek. Toch blijft taai taai op mijn lijstje staan om nog eens te maken. Dan met het uitgebreide recept en met mijn fantastische taai taai vorm. Maar dit is een prima snel en eenvoudig alternatief.


Snelle taai taai


Ingrediënten

  • 300 gram vloeibare honing
  • 1/2 ei
  • 300 gram bloem
  • 12 gram bakpoeder
  • 10 gram speculaaskruiden

Roer het ei door de honing. Zeef bloem, bakpoeder en speculaaskruiden boven een kom en meng het honing-ei mengsel erdoor. Mix met een mixer met deeghaken tot je een soepel deeg hebt. Kneed het eventueel nog een beetje na met de hand (het is wel erg plakkerig).
Laat het deeg een halve dag rusten (ik dekte de kom af met plastic en een vochtige theedoek).
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg tussen 2 ingevette vellen bakpapier tot een plak van ongeveer 1 cm dikte. Bak de taai taai en ongveer 15-20 minuten gaar.
Bewaar het goed afgesloten, anders wordt de taai taai droog.

Op de foto is de taai taai een paar dagen oud. Het ziet er wat droog uit omdat ik het niet goed verpakt bewaard had. In eerste instantie was de taai taai wel lekker mals.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...