Duizenden1dag: Bananencake met hazelnoot-karamelsaus

vrijdag 13 februari 2015

Bananencake met hazelnoot-karamelsaus


Bananencake



Ingrediënten


  • 2 keer 4 eetlepels maple syrup (ahornsiroop)
  • 3 kleine rijpe bananen en 1 overrijpe banaan
  • 100 gram gemalen hazelnoten
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 4 grote eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 1 snufje zout
  • Een brownievorm van 20 cm x 20 cm of een (spring)vorm van 23 cm.


Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet het bakblik in of bekleed met bakpapier.
Giet 4 eetlepels maple syrup over de bodem van het bakblik en leg er de doorgesneden bananen op met het snijvlak naar beneden.
Klop met een mixer de boter met de suikeren het zout luchtig en klop er 1 voor 1 de eieren door. Roer er dan het zelfrijzend bakmeel, de hazelnoten, de overrijpe geprakte banaan, het vanille-extract, het bakpoeder, de kaneel en de yoghurt door.
Giet het beslag over de bananen in het bakblik en strijk het voorzichtig glad. Bak de cake 45 - 60 minuten in de oven tot een satéprikker er droog uitkomt. Als de cake uit de oven komt prik je er met een satéprikker veel gaatjes in. Schenk er de 4 eetlepels maple syrup die je overhoudt van de saus over en laat even intrekken. keer de cake om met behulp van een bord en serveer met de (warme) saus.


Hazelnoot-karamelsaus


Ingrediënten

  • 100 gram gemalen hazelnoten
  • 100 gram zoute boter
  • 100 ml slagroom
  • 100 ml maple syrup

Rooster de gemalen hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lekker gaan ruiken. Blijf erbij want ze verbranden erg snel. Doe er de boter, slagroom, maple syrup door en verwarm zachtjes tot de boter gesmolten is. Laat de saus een minuut of 5 zachtjes koken tot het mengsel dikker wordt.



Lekker als dessert met een bolletje ijs of nog wat Griekse yoghurt.

Dit recept komt uit Elle Eten. Zij gebruiken pecannoten en laten de noten voor de saus heel. Ik had alleen gemalen hazelnoten in huis, maar denk dat hele noten in de saus wel lekkerder zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...