Duizenden1dag: Foodblogswap: ontbijtkoek met insecten (buffalo's)

zondag 22 februari 2015

Foodblogswap: ontbijtkoek met insecten (buffalo's)

Na een aantal maanden overgeslagen te hebben deed ik deze maand weer eens mee met de foodblogswap. Je maakt een recept van een toegewezen blog, geeft er een eigen draai aan en publiceert het in de afgesproken week. Het is een leuke manier om nieuwe blogs te ontdekken en eens iets te maken wat ik niet zo snel zelf zou verzinnen of juist iets te maken wat al heel lang op mijn nog eens te maken lijstje staat. Ik kreeg Zoet en verleidelijk toegewezen, een blog met de meest heerlijke zoete baksels. De recepten lezen lekker, de foto's zien eruit om in te bijten en ik wilde bijna alles wel gelijk maken. Dit blog blijf ik volgen.

Ik twijfelde een beetje tussen de ontbijtkoek en de creme brulee. Het maken van ontbijtkoek of kruidkoek stond al een tijd op mijn verlanglijstje en omdat ik toevallig had ook roggemeel zonder speciaal doel gekocht had besloot ik dat het de ontbijtkoek zou worden. De ontbijtkoek moet 2 dagen liggen om de smaken goed in te laten trekken en op de dag dat we eindelijk konden proeven had ik vergadering op het werk. Ik besloot de koek mee te nemen en er dan later nog 1 te bakken om foto's te kunnen maken. Dan kon ik de tweede keer ook mooi het recept iets naar mijn hand zetten. Dat bleek overbodig. De ontbijtkoek was heerlijk en het viel dan ook niet mee een toevoeging te verzinnen. Ik heb greinsuiker, gember en noten overwogen, maar eigenlijk vind ik ontbijtkoek zonder toevoeging het lekkerst.Insecten


De toevoeging ontstond uiteindelijk spontaan doordat ik gevriesdroogde buffalo's (larven van de buffalokever) had gekocht. Daar wilde ik natuurlijk direct iets mee maken en aangezien de nootachtige smaak van de larven me goed leek te combineren met de kruidige ontbijtkoek heb ik ze eroverheen gestrooid. Ik had ze er ook door kunnen doen, maar ik verwachtte dat niet iedereen in mijn omgeving zomaar een hap larven zou eten. Op deze manier kan iedereen proeven zonder insekten te hoeven eten. Ik kocht ook nog meelwormen en had al eerder sprinkhanen gekocht, dus er komen nog meer recepten met insecten op Duizenden1dag.

Terug naar de ontbijtkoek. Het beslag was snel gemaakt en rook al gelijk fantastisch door alle kruiden die erdoorheen gaan. Uiteraard kon ik me niet beheersen en heb direct toen de koek afgekoeld was een plakje geproefd. Dat smaakte al uitstekend, een echte ontbijtkoek smaak, maar dan kruidiger en verser. Ik pakte de ontbijtkoek in plasticfolie en aluminiumfolie en liet hem 2 dagen rusten. Het uitpakken was spannend; zou het niet een kleffe massa zijn geworden? Gelukkig pakte dat letterlijk goed uit. De buitenkant was donkerder en een heel klein beetje plakkerig geworden en de smaak was nog intenser dan voor het inpakken. Dit recept ga ik zeker vaker maken.

En vind je die insecten maar vies of eng. Dan laat je ze gewoon weg.


Ontbijtkoek Ingrediënten

 • 250 g roggemeel 
 • 1,5 theelepel baking soda 
 • 1 theelepel gemalen kaneel 
 • 0,5 theelepel gemberpoeder 
 • 0,25 theelepel gemalen kruidnagel 
 • 0,25 theelepel versgeraspte nootmuskaat 
 • 0,25 theelepel gemalen kardemom 
 • 0,125 theelepel gemalen foelie 
 • 200 g keukenstroop 
 • 100 g honing 
 • 150 ml water 

Extra nodig
 • Cake/broodvorm van 1,25 liter, bakpapier, huishoudfolie
Tijd

20 minuten bereiding, ca. 45 minuten oven, 2 dagen wachten.


Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed de vorm met bakpapier of vet in met boter.
Zeef het roggemeel, het zuiveringszout en de specerijen bij elkaar in een grote kom. Roer deze ingrediënten goed door elkaar.
Doe de keukenstroop, honing en het water in een steelpan en verwarm het mengsel zachtjes. Blijf rustig roeren tot het mengsel vloeibaar en niet meer stroperig is.
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer het stroopmengsel even goed door en giet het dan over de droge ingrediënten.
Roer goed tot er een glad en egaal gekleurd mengsel ontstaat. Dit gaat het makkelijkst met een mixer, maar kan ook prima met een houten lepel.
Doe het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad met een vochtige spatel.
Bak de koek in ca. 45 minuten gaar (een satéprikker die je in het midden van de koek steekt, moet er schoon uitkomen).
Haal de koek uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
Wikkel de koek goed in meerdere lagen huishoudfolie en doe hem in een goed afgesloten trommel. Als je geen trommel hebt, wikkel dan de koek strak in een aantal lagen aluminiumfolie.
Laat de koek zo minstens twee dagen rijpen.


5 opmerkingen:

 1. Da's nog eens spannend eten tijdens een vergadering!. Gedurfde toevoeging! Heeft iemand het aangedurfd een plak ontbijtkoek mét de larven te eten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste koek was zonder de larven, maar ik heb afgelopen week ook koekjes met sprinkhanen en meelwormen gemaakt en op het werk laten proeven. De reacties waren wisselend. Iedereen die het durfde eten was positief, de rest vond het eng of vies.

   Verwijderen
 2. Oef Martine, toen ik de titel zag dacht ik dat je een grapje maakte (krokodilhagelslag of zo)
  Jouw beestjes spreken mij niet echt zo aan......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch valt het best mee hoor Gerry. Ze zijn best lekker en smaken een beetje naar beukennootjes.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...