Duizenden1dag: Review: Zondigen tot je een ons weegt van Carina Noordervliet

zaterdag 21 februari 2015

Review: Zondigen tot je een ons weegt van Carina Noordervliet

Al jaren doe ik mijn best gewicht te verliezen, maar tot nu toe is dat niet echt gelukt. Misschien ben ik eigenwijs, maar ik wil graag blijven genieten van mijn eten. Ik vertik het om halvarine op mijn brood te smeren en wil ook niet de hele dag bij ieder hapje nadenken over hoeveel calorieën daarin zitten. Maar ik realiseer me ook donders goed dat het niet vanzelf gaat.

Mijn theorie is dat je genoeg moet bewegen en bewust moet eten. Met bewust bedoel ik dat je geen eten gedachteloos in je mond stopt. Als je echt kiest voor wat je wilt eten heb je veel sneller genoeg. Je kunt daarin natuurlijk wel slimme keuzes maken. Een schaal popcorn (uiteraard zelf gepoft) geeft (bijna) net zo veel voldoening als een kom chips. En van een reep melkchocolade met noten eet je al snel meer dan van een reep extra pure chocola.

Het gaat dus om de juiste keuzes maken en genieten. In de juiste hoeveelheden kun je naar mijn idee eten wat je wilt. Maar goed; theorie en praktijk komen bij mij op dit moment helaas nog niet helemaal overeen.

Toen er een boek met de titel Zondigen tot je een ons weegt en een inleiding die Fuck dieten heet op mijn pad kwam was mijn interesse direct gewekt. Dit boek zou wel eens goed aan kunnen sluiten bij de ideeën die ik over eten en afvallen heb, al hou ik niet van de term zondigen. Die hangt voor mij te veel samen met "guilty pleasures" en ik wil me niet schuldig voelen over wat ik heet (hooguit over de hoeveelheden...).Het boek

Carina Noordervliet vindt dat er tegenwoordig op een vreemde manier met eten omgegaan wordt. Het ene advies op eetgebied is nog gekker dan het andere en en komt veel bangmakerij bij kijken. Hierdoor krijgen mensen een ongebalanceerd eetpatroon en verliezen ze het plezier in eten. Zondigen is dan ook nodig om ervoor te zorgen dat mensen weer zonder angst "iets lekkers of verbodens" durven eten. Door voedingsmiddelen te verbieden bereik je alleen maar dat mensen meer zin krijgen in die "slechte"dingen en de stress die dat oplevert is veel slechter voor je lichaam dan af en toe zondigen.

Het woord zondigen mag dan voor mij een wat negatieve lading hebben; ik snap wat Carina ermee bedoelt. Door alle diëten die mensen volgen schiet genieten er te vaak bij in en genieten is nou juist zo belangrijk als het om eten en afvallen gaat. Gun jezelf dus af en toe iets "verbodens" en geniet ervan. Dan houd je het ook veel beter vol om op je eten te letten.
Het boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken:
1. Verander je gedrag
2. Gedragspatronen
3. Inzicht in jezelf
4. Tips en trucs
5. Kies, geloof en geniet

De tekst in de hoofdstukken wordt onderbroken door leuke achtergrondinformatie over brood, vlees, koffie, suiker en vet; aangevuld met fabels en feiten. Daarnaast staan er veel ("zondige") recepten in het boek.

Tijdens het lezen van dit boek bekruipt mij een dubbel gevoel. De informatie is interessant en geeft je inzicht in je eetgedrag. Maar iedere keer als ik gemotiveerd raakte om er nu echt eens actie te ondernemen kwam er een recept voor bijv. kaasfondue, tiramisu of zoute caramel. Tja, dan sta ik al bijna weer in de keuken. En mijn probleem is dat ik het dan niet bij een heel klein beetje kan houden.

De vormgeving van het boek vind ik erg mooi. De producten en gerechten zijn prachtig gefotografeerd en zien er uit om in te bijten.

Conclusie:
He boek leest lekker weg, er staat interessante en nuttige informatie in en het inspireert zeker om eens kritisch naar je eetgedrag te kijken.
De recepten en de productinformatie voeren wat mij betreft de boventoon en ik vind dat dat de aandacht wat afleidt van waar het in het boek volgens mij om gaat: gewicht verliezen zonder jezelf aan een streng regime te onderwerpen. De boodschap dat je kunt blijven eten wat je lekker vindt en toch af kunt vallen is duidelijk, maar het contrast tussen jezelf toestaan een stukje chocola te eten of een glaasje wijn te drinken en de overdadige receptuur is wat mij betreft te groot. Als je iemand bent die zich snel schuldig voelt na het eten van iets "verbodens" dan is dit boek een aanrader, want alles aan dit boek ademt liefde voor eten. En daar word ik heel blij van. Bovendien maakt dit boek je bewust van je onbewuste eetgewoontes en krijg je tips en tricks om deze te veranderen.


Boek

Zondigen tot je een ons weegt


Auteur
Carina Noordervliet
Uitgeverij
Princess books
blz
192
Prijs:
€ 24,95


Ik heb dit boek toegestuurd gekregen van Princess books. Als jij ook aan de slag wilt met dit boek kun je het hier kopen (geen verzendkosten en snelle levering).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...