Duizenden1dag: Foodblogswap: appeltaart met banketbakkersroom

zondag 29 maart 2015

Foodblogswap: appeltaart met banketbakkersroom

Vorige maand maakte Marcella van Ik bak er iets van  van mijn blog sticky toffee pudding voor de foodblogswap en voor de foodblogswap van maart mocht ik iets bij haar uitzoeken.
Ik bak er iets van staat vol met heerlijke bakrecepten en het was dan ook uitermate lekker snuffelen. Ik heb bijna alle recepten overwogen en eindigde uiteindelijk gewoon bij appeltaart. En dat terwijl ik al een paar appeltaarten op mijn blog heb staan. Maar ja, Maarten was deze week jarig en die kiest altijd voor appeltaart. Spijt heb ik er niet van gehad, want deze appeltaart was enorm lekker en bijzonder door de custardlaag. Ik vind banketbakkersroom altijd een beetje spannend om te maken, maar dat slaat eigenlijk nergens op, want hij werd heel lekker en is zeker niet moeilijk.


Appeltaart met banketbakkersroom


IngrediĆ«nten 


voor het deeg
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram suiker
  • 150 gram koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • snufje zout

Voor de vulling
  • 250 ml melk
  • 75 gram suiker
  • 2 tl vanille extract
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem
  • 3 appels
  • 2 el abrikozenjam
  • 2 el suiker
  • 1 kaneel

Verder nog nodig: een ronde vorm van 23 cm (liefst een lage met losse bodem en kartelrand)
Verwarm de oven voor op 175 ° c.

Doe zelfrijzend bakmeel, suiker en het snufje zout in een kom en wrijf de boter er met je vingers doorheen tot je een kruimeldeegje hebt. Doe dan het ei erbij en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit tot de plak ongeveer 3 mm dik is en groot genoeg om de vorm mee te bekleden. Leg het deeg in de vorm en druk het goed aan in de randjes. Ik hield wat deeg over en bakte nog een miniappeltaartje in een kleine springvorm. Zet de vorm in de koelkast.

Roer voor de banketbakkersroom de eidooiers, bloem, vanille extract en een scheutje van de melk tot een papje. Verwarm de rest van de melk samen met de suiker in een pannetje. Als de melk bijna kookt giet je deze over het ei/bloem papje. Goed roeren zodat het ei niet stolt. Giet het mengsel weer terug in de pan en breng het aan de kook. Laat het een paar minuutjes koken, zodat de bloem gaart en de room een beetje dikker wordt. Giet het mengsel uit op een bord zodat het af kan koelen. Leg er een stukje huishoudfolie over zodat er geen vel op komt.

Schil de appels en snijd deze in dunne plakjes. Je hebt er ongeveer 2-3 nodig, afhankelijk van de grootte. Om te voorkomen dat ze bruin worden kun je er wat citroensap over sprenkelen.

Roer de banketbakkersroom even door en verspreid deze over de taartbodem. Leg de plakjes appel dakpansgewijs over de room. Meng 2 el suiker met de kaneel en strooi dit over de appels. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.

Verwarm de abrikozenjam met wat water in een pannetje. Strijk dit met een kwastje over de taart als deze uit de oven komt. Laat de taart volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.



Als het deeg na het kneden niet stevig genoeg is om uit te rollen, kun je het even in de koelkast leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...