Duizenden1dag: 24 kitchen and cottages

donderdag 30 april 2015

24 kitchen and cottages


24 kitchen & cottages


Zaterdag 18 april was ik in Zeewolde uitgenodigd om een dag bij te wonen van 24 kitchen&Cottages, een weekend vol workshops, kookcolleges, foodtrucks, foodfilms  en natuurlijk de 24 kitchen chefs. Deelnemers aan het weekend verbleven 2 nachten in een huisje van Centerparcs op hetzelfde terrein, konden gebruik maken van de faciliteiten op het park en daarnaast deelnemen aan de activiteiten die 24 kitchen aanbood.

Van te voren had ik me voor de kookworkshop Cut The Crab van Angélique Schmeinck en Vraag 't de chef met Angélique Schmeinck, John Gerdsen en Corria Houthuizen ingeschreven, maar ik had eigenlijk niet echt een idee van wat me te wachten stond.

Smaakvrienden


Aangekomen bij de Eemhof viel me vooral de rust die ik na het zien van de overvolle parkeerplaats niet verwacht had. Ik haalde mijn persbandje op en bleek toen precies aan te kunnen schuiven bij het kookcollege van Angélique Schmeinck. Zij hield een bezielend betoog over dat je je dromen niet te snel aan de kant moet schuiven, want dat er meer te realiseren is dan je in eerste instantie denkt. Mooi voorbeeld hiervan is haar bedrijf CuliAir waarbij ze in een luchtballon gerechten bereidt met ingrediënten die in de hitte van de ballon gegaard worden.
Daarnaast vertelde Angélique over smaakvrienden. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van  gehoord, maar smaakvrienden blijkt een inspirerende methode om met ingrediënten aan de slag te gaan en smaken te smaken te combineren. Zo kun je zelf recepten verzinnen en zijn de combinaties en bereidingswijzen veel uitgebreider dan dat je ze zelf zou verzinnen. Het is eigenlijk mindmappen waarbij steeds een ingrediënt centraal staat. Hier zie je een voorbeeld waarbij de avocado in het middelpunt staat. Een leuke manier om creatiever te leren denken. Daar ga ik me nog eens meer in verdiepen.


Ik kwam helemaal geïnspireerd weer naar buiten, dus dat was een goed begin. Om half 1 was er een rondje langs de foodtrucks voor de pers en tot die tijd wandelde ik even over het park. Het bleek enorm groot en het zag er niet onaardig uit, maar ik zit tijdens een weekend weg toch liever voor een tentje.

De rondleiding langs de foodtrucks (er waren er 5) kon ik maar heel even bijwonen, want het ging niet zo snel en om 13.15 uur werd ik bij mijn workshop verwacht. Achteraf gezien had ik niet overhaast weg gehoeven, want de workshop begon ruim een half uur te laat. Dat was ik overigens snel vergeten, want de workshop was ontzettend leuk. Later deze week kun je lezen wat ik leerde over het liefdesleven van een krab en hoe je een krab ontmantelt om het vlees eruit te krijgen. En vooral ook, is het de moeite waard om verse krab schoon te maken?

Vraag 't de chef


Na de workshop ging ik naar Vraag 't de chef. Het is leuk om de bevlogenheid van de chefs te zien en ik kan uren luisteren naar gepassioneerde mensen, maar zelf had ik me niet zo goed voorbereid dat ik vragen had. Ik kijk weinig tv en als ik naar 24 kitchen kijk ik vaak de buitenlandse programma's. Van John Gerdsen had ik dus nog nooit gehoord. Zijn kookcollege, waar ik na Vraag 't de chef naartoe ging vond ik wat minder boeiend. Ook hij gaf de boodschap mee om vooral te experimenteren en je niet klakkeloos aan een recept te houden en daar kan ik me natuurlijk helemaal in vinden.

Ik heb het erg naar mijn zin gehad, maar je moet wel echt meedoen in het programma. Anders is er niet zo veel te beleven. Het aantal foodtrucks was echt minimaal (werd ook niet drukbezocht) en ik had nog wel wat meer laagdrempelige activiteiten op eetgebied willen zien. Het aangeboden programma is zeker dagvullend, maar een dag van workshop naar kookcollege lopen is best intensief. Het voelde nu een beetje als alles of niets.

In mijn volgende post lees je meer over de Cut the Crab workshop. En die had ik niet willen missen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...