Duizenden1dag: Workshop Cut the Crab met Angélique Schmeinck tijdens 24 Kitchen & Cottages

zaterdag 2 mei 2015

Workshop Cut the Crab met Angélique Schmeinck tijdens 24 Kitchen & Cottages

Tijdens mijn bezoek aan 24 Kitchen & Cottages deed ik mee aan de workshop Cut the Crab met  Angélique Schmeinck. Ik heb al een paar keer naar krabbenpoten staan kijken op de markt, maar wist niet goed wat ik er mee moest. Aan een hele krab kopen en schoonmaken durfde ik niet eens te denken, De kans om me voor deze workshop in te schrijven greep ik dus met beide handen aan. Dit wilde ik leren.


Workshop Cat the Crab


De groep die in de rij voor het gebouw van de workshop stond was best groot, maar eenmaal binnen bleek dat geen enkel probleem. Er waren werktafels genoeg en er lag voor iedereen een snijplank en een gekookte krab klaar.


We verzamelden eerst rondom Angélique zodat iedereen haar goed kon zien en vervolgens vertelde ze ons het verschil tussen een mannetje (pijl op buik) en een vrouwtje (heeft een staart om haar eitjes vast te houden).


Na ons het liefdesleven van de krab uitgelegd te hebben (krabben hebben een voorspel van 8 dagen!) maakte ze het beeld nog wat levendiger door, zichzelf begeleidend op gitaar, een "ode aan de krab" te zingen.De stemming zat erin en het werd tijd voor het echte werk: het ontleden van de krab.Dat ontleden is best een flinke klus en de spetters vliegen in het rond. Maar qua smaak is het niet te vergelijken met de nepkrab (surimi) die je vaak krijgt ipv echte verse krab. Nee, dan verse krab, heerlijk zilt en als je de lever mengt met het krabvlees weet je niet wat je proeft. De moeite waard om even voor te klussen.


Het schoonmaken van een krab


Je begint met de poten van het lijf te draaien. Dan duw je het lijf onder  pantser vandaan. Daar moet je even kracht voor zetten. Aan het lijf zitten een soort tentakels zitten; dat zijn de  dodemansvingers; die eet je niet en haal je er dus af. Dan schep je met een lepel de lever uit de zijkanten van het pantser.
Het lijf snijd je doormidden en peuter je leeg met een kreeftenpen of een prikker. De poten geef je steeds voorzichtig 2 tikjes met een hamer zodat het pantser barst. Je kunt het vlees er nu met een prikker rustig uitduwen of peuteren.
Daarna kun je het krabvlees gebruiken waarvoor je wil. Wij roerden de lever door het krabvlees en aten het zo op. Heerlijk.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...