Duizenden1dag: Kersen-kruimeltaart

woensdag 8 juli 2015

Kersen-kruimeltaart

Weinig dingen zijn lekkerder dan kersen. De afgelopen 3 weken tijdens onze vakantie in Frankrijk hebben we ons dan ook te pletter gegeten aan kersen. Zeker een keer of 10 zaten wij op onze klapstoelen te genieten van deze heerlijkheden aan een steeltje. We aten met z'n tweeën zo een kilo weg. En eenmaal thuis waren ze in de aanbieding bij de supermarkt dus sinds zondag is er alweer 2 kilo doorheen gegaan hier in huis.En ze blijven heerlijk, al zijn ze de ene keer sappiger en zoeter dan de andere keer. Gisteren was mijn eerste werkdag en aangezien we 's middags vergadering hadden en ik weer een kilootje in de koelkast had liggen heb ik deze keer maar een kersentaart gebakken. Het was warm, dus ik denk dat dat de reden is dat de kruimels wat uitliepen, maar deze taart is zeker de moeite waard.


Kersen-kruimeltaart


Ingrediënten

  •  350 gram rijpe, sappige ontpitte kersen
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • Een theelepel kaneel
  • Een snufje zout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels melk
  • 100 gram gesmolten boter


Voor de kruimellaag

  • 25 gram patentbloem
  •  ¼ theelepel kaneel
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 25 gram boter in blokjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de wand van een springvorm van 20 cm in met boter, bestuif hem met bloem en bekleed de bodem met bakpapier
Zeef het zelfrijzend bakmeel met de kaneel, voeg het snufje zout toe en roer er de suiker door.
Klop het ei, de melk en de gesmolten boter door elkaar; maak een kuiltje in het droge mengsel en giet er het eimengsel in. Roer alles met een houten lepel door elkaar tot het een dik en glad beslag is. Het wordt bijna een deeg qua dikte.
Verdeel het beslag over de bodem van de springvorm en druk het met je hand wat uit zodat de hele bodem bedekt is. Verdeel de kersen erover en druk ze in het deeg.
Maak dan het kruimelmengsel. Wrijf de boter met je vingers door de bloem, suiker en kaneel tot het een kruimelige massa is. Strooi de kruimels over de kersen.
Bak de taart in ongeveer 35 minuten (bij mij duurde het wel 50 minuten) tot hij goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt als je er in prikt.
Laat de taart een beetje afkoelen, verwijder de rand en laat hem dan verder op een rooster afkoelen.
Bestrooi de taart eventueel met poedersuiker voor je hem opdient.

Tip: deze taart is ook erg lekker als dessert met evt een bolletje ijs of wat slagroom.
Eventueel kun je deze taart ook met kersen uit pot maken, maar met verse kersen is hij natuurlijk wel lekkerder.

Bron: Uit de oven van Rachel Allen







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...