Duizenden1dag: Foodblogswap: glutenvrije bonencake

zondag 16 augustus 2015

Foodblogswap: glutenvrije bonencake

Na een tijdje niet meegedaan te hebben aan de foodblogswap vond ik het nu wel weer eens leuk om van een toegewezen blog iets te koken of bakken. Ik kreeg het blog van Jacqueline Jax thermomix recepten. Dat leek in eerste instantie nogal een uitdaging, want al haar recepten zijn geschreven voor de thermomix, een soort alleskunner onder de keukenmachines. Hij klopt, bakt, kookt, roert en alles in binnen een mum van tijd klaar. Zo'n apparaat zou ik wel eens willen proberen!
Ik word altijd erg enthousiast van zoete baksels met groenten die je niet meer terug proeft. Zo maakte ik al chocolade-bietentaart, courgette-chocoladecake en natuurlijk mijn beroemde carrotcake. Maar een bonencake had ik nog niet eerder gezien. Ik besloot er een scheut salted karamel wodka door te doen, maar daar proefde je niet veel van terug. De bereidingswijze zonder thermomix heb ik gegokt en dat pakte goed uit. De cake was wel maar net aan gaar; een volgende keer zou ik hem nog iets langer bakken en nog wat toevoegingen doen. Hierbij denk ik aan stukjes chocola, kokosflakes, stukjes marshmellow of gehakte noten. Ik vond hem nu namelijk een beetje saai. Een bolletje ijs of wat slagroom zou deze cake erg geschikt maken als dessert,

glutenvrije bonencake op een snijplank met een fles gezouten karamel wodka

Glutenvrije bonencake


Ingrediƫnten

 • 1 (groot) blik bruine bonen, uitgelekt (uitgelekt 420 gram ongeveer)
 • 5 eieren
 • 50 gram cacaopoeder
 • 180 gram suiker
 • het merg van 1 vanillestokje
 • 1 eetlepel water of koffie
 • 0,5 theelepel natriumbicarbonaat
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 125 gram boter op kamertemperatuur
 • 0,25 gram zout 
 • evt een scheutje likeur of rum


Verwarm de oven voor op 175 graden. 

Pureer de bonen met 1 ei, het water en de vanille in de keukenmachine. 
Klop de suiker met de boter tot een romige massa. Voeg 1 voor 1 de 4 overgebleven eieren toe en klop tot ze door de massa opgenomen zijn.
Doe er dan bonen, cacaopoeder, natriumbicarbonaat, bakpoeder en zout bij en klop tot alles gemengd is. 
Doe het beslag in een ingevet cakeblik en zet hem in de oven. Bij Jacqueline was de cake al na 30 minuten gaar; mijn cake had er ruim een uur voor nodig. In de gaten houden dus en steeds even met een prikker testen of hij er droog uitkomt. Dan is de cake gaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...