Duizenden1dag: Chinese dumplings (jiaozi) met gehakt, koolrabi en wortel

zondag 27 september 2015

Chinese dumplings (jiaozi) met gehakt, koolrabi en wortel

Na de workshop begin deze maand wilde ik de dumplings natuurlijk thuis ook maken. Dus de zaterdag erna zat ik heel de middag lekker te vullen en te vouwen. En ik moet zeggen; het ging steeds beter.
Ik moest wel 6 keer terug naar het youtubefilmpje om te kijken hoe het vouwen ook alweer moest, maar het werden toch maar mooi buideltjes die niet open gingen tijdens het stomen en bakken.
Ik gebruikte deze keer een deeg zonder ei en maakte in mijn enthousiasme veel te veel vulling. Dat is niet zo erg, want die vulling heb ik rul gebakken en in de vriezer gedaan. Die kan ik nog prima gebruiken met wat gebakken rijst of door de noedels. Als ik dat gedaan heb zal ik laten weten of het zo succesvol was als ik nu denk.
Ik heb de hoeveelheden in het recept in deze post zo aangepast dat ik hoop dat je niet te veel vulling overhoudt. maar het blijft dus een beetje een gok. Je kunt natuurlijk ook gewoon wat deeg bijmaken of de vulling met wat bladerdeeg tot minisaucijzenbroodjes vouwen. En ik kreeg ook al visioenen van heerlijke worstjes met deze vulling.
Kortom, maak je niet te druk over hoeveelheden en ga lekker aan het vouwen. Ik werd erg blij van uitzending gemist intussen, want na een tijdje werd het wel een beetje saai. Het is dan ook een uitstekende activiteit om gezellig samen met anderen te doen. Helaas waren die even niet in de buurt.

De achterste dumpling is gestoomd, de voorste 3 zijn gebakken

Dumplings

40 stuks


Ingrediënten voor het deeg

  • 300 gram patentbloem
  • 220 ml heet water 
  • een snufje zout 

Meng de ingrediënten door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Vervolgens laat je het 3 kwartier op kamertemperatuur in een kom onder een theedoek rusten. Intussen kun je de vulling maken. 


Ingrediënten voor de vulling met gehakt, koolrabi en wortel

  • 200 gram rundergehakt
  • 1 kleine koolrabi (ongeveer 250 gram)
  • 2 kleine wortels (ongeveer 125 gram)
  • peper en zout
  • 2 eetlepels sesamolie (of zonnebloemolie)
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • snufje gember
  • snufje laos
  • snufje sereh
  • klein snufje 5 kruiden poeder
  • klein snufje piment


Ik ben me er van bewust dat de snufjes niet zo concreet zijn, maar in mijn recept met de grotere hoeveelheden gebruikte ik al 1/4 theelepels, dus je hebt echt maar een klein beetje nodig. Als de vulling klaar is kun je een klein beetje bakken om te kijken of je nog wat bij moet kruiden.
Schil de koolrabi en de wortel en rasp ze fijn. Strooi er wat zout over en doe de 2 eetlepels sesamolie door. Laat even staan zodat het vocht er wat uit kan trekken. Daarna laat je het goed uitlekken of knijp het uit in een theedoek.
Meng de overige ingrediënten met het gehakt en kneed goed door. Kneed er dan de geraspte groenten door.
Bak eventueel een beetje om te proeven of de vulling goed op smaak is. Doe de vulling in de deegflapjes.

Hulp bij het vouwen


In onderstaand filmpje van de Dumpling sisters kun je goed zien hoe je het deeg uitrolt en de deeglapjes vult en vouwt. In mijn vorige post leg ik het ook uit en daar staan ook foto's per stap. Gebruik bloem op je werkvlak en de deegroller bij het rollen. Leg de gevouwen dumplings ook op een licht bebloemd oppervlak, anders gaat het plakken en scheur je ze misschien kapot als je ze oppakt.


Bereiding


Als de dumplings klaar zijn kun je ze invriezen en later bevroren gebruiken. Vries ze wel los van elkaar in op een dienblad of iets dergelijks; anders plakken ze enorm aan elkaar. Als ze bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een diepvrieszak of -doos doen.

Ik vind de dumplings gestoomd of gebakken het lekkerst, maar koken kan ook. Vers klaargemaakte dumplings zijn iets sneller gaar dan bevroren dumplings. Bevroren dumplings zijn in ongeveer 10 minuten gaar.

Bakken
Doe 2 tot 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Zet de dumplings met de platte kant op de bodem van de pan en laat ze even een minuutje bakken. Voeg dan via de zijkant van de pan voorzichtig 50 ml water toe. Breng aan de kook en laat dan op middenhoog vuur rustig stomen. Bak ze aan alle kanten goudbruin en gaar.

Stomen
Knip wat gaten in een stuk bakpapier dat je op maat geknipt hebt zodat er stoom doorheen kan en leg het in een stoommandje. Breng het water aan de kook en leg de dumplings op het bakpapier. 

Maggie serveerde de dumplings met het volgende sausje:

Ingrediënten voor het sausje

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 teentjes knoflook
  • 1 theelepels sambal badjak
Snijd de knoflook fijn en meng met de overige ingrediënten. Sambal en knoflook kun je naar smaak meer of minder toevoegen.


Tip
Doe niet te veel vulling in je deegflapje, want dan vouwen ze heel lastig dicht.
Doe wat bloem op het blad waarop je ze invriest anders gaan ze er bevroren erg lastig af. Bij mij is de punt van mijn lievelingsmesje gesneuveld tijdens het eraf halen.

2 opmerkingen:

  1. Wat lekker! Toevallig een par weken terug ook een worskhop gevolgd waarbij we Jiaozi leerden maken :). Die van jou zien er ook heerlijk uit,

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...