Workshop
Maggie vertelde dat ze in 2001 vanuit China in Nederland is komen wonen en hier maar erg weinig echt Chinees eten kon vinden. Ze besloot het zelf te gaan maken en van het een kwam het ander. Nu geeft ze workshops, verkoopt haar dumplings en staat op evenementen als de Taste of Amsterdam en de Pure markt.
Jiaozi worden erg veel gegeten in China en er zijn zelfs restaurants die alleen maar Jiaozi verkopen. Ze worden gegeten als ontbijt, lunch, avondeten of snack. Je kunt ze uitstekend invriezen en bevroren bereiden. Alleen daar werd ik al enthousiast van.
Dumplings kunnen allerlei vullingen hebben, maar ze bevatten meestal varkensvlees, rundvlees of kip. Daarnaast wordt er veel groente gebruikt zoals: kool, prei, knoflook-bieslook en Chinese paddenstoelen. Ook lenen dumplings zich erg goed voor vegetarische varianten met bijv, spitskool en shiitake.
Het maken van de dumplings
Ze demonstreerde hoe het deeg gemaakt wordt en daarna konden we zelf aan de slag.
Dumplings
Ingrediƫnten voor het deeg (recept van Dumpling Sisters)
- 300 gram patentbloem
- 220 ml heet water
- een snufje zout
Meng de ingrediƫnten door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Vervolgens laat je het 3 kwartier rusten. Intussen kun je de vulling maken (recept ).
Bereidingswijze
Dan druk je ze plat en zou je ongeveer de vorm en grootte van een bitterkoekje moeten hebben.
Rol dan aan iedere kant van je deegballetje met de houten rolstok naar het midden toe, zodanig dat de zijkanten van het deeglapje dun wordt en de binnenkant iets dikker. Dit is omdat je de zijkanten op elkaar drukt bij het vouwen en je anders heel veel deeg proeft op de vouwkant. Dit is niet zo lekker.
![]() |
Bijschrift toevoegen |
Dan leg je een deegplakje op je hand en doet er een lepel vulling op. Niet te veel, want dan vouw je de vulling eruit en plakt het deeg niet goed aan elkaar.
Dan vouw je de randen tegen elkaar aan en drukt het deeg goed aan.Op internet zijn diverse filmpjes te zien van hoe je dat kunt doen.
Je serveert de dumplings met een sojasausje om ze in te dopen (recept later deze week).
Uiteraard kost het even tijd voor je het uitrollen en vouwen van het deeg onder de knie hebt, maar ik was toch niet ontevreden over mijn vouwkunsten. Maggie liet zien hoe je de dumplings bakt, kookt en stoomt en daarna hebben we heerlijk zitten smullen.
Inmiddels heb ik ze thuis ook al eens gemaakt. Dit weekend komt het recept online.
Ik kan iedereen aanraden ook eens een workshop bij Maggie te volgen. Ze is overigens ook te volgen op Facebook.
Hebben jullie wel eens zelf dumplings gemaakt?
Wat ontzettend leuk dat je dit gedaan hebt. Zoiets lijkt me nou ook enig om te doen. Weleens op internet naar gezocht maar dat was dan of heel ver weg of erg prijzig. En dan liet ik het maar.
BeantwoordenVerwijderenZelf heb ik natuurlijk ook wel eens wat geprobeerd. Bijv om mooi bapao te vouwen. Ging 'm niet worden! haha. Dus dan maar een ordinair bolletje van maken.
Maar goed ik ga zeker even op haar site kijken.
Groetjes, Tessa
Doen Tessa! Het was echt heel leuk. Zoiets is net het zetje dat je nodig hebt om het thuis ook te gaan doen. In de volgende post (zaterdag) zit een vrij duidelijk filmpje waarop je kunt zien hoe je ze kunt vouwen.
VerwijderenBen benieuwd naar je volgende posten. Maareh je schreef dat het dus bij haar thuis gegeven werd. Is het dan veel staan of kan je ook zittend vouwen. ;)
VerwijderenZittend vouwen en rollen ging prima. Sommige mensen vinden het lekkerder om te staan bij het rollen, maar wat mij betreft kon het heel goed zittend.
VerwijderenOk. Lang staan is lastig. Krijg pijn in mijn rug enzo vandaar. ;)
Verwijderen