Duizenden1dag: Boeuf Bourguignon

vrijdag 16 oktober 2015

Boeuf Bourguignon

Tijdens onze  vakantie in juni belandden we onderweg naar de Elzas in de plaatselijke bar van Auxonne, een dorpje in de buurt van Dijon. Er was een menu met 2 keuzes en het zat er vol met werkmannen die bijna klaar waren met de maaltijd. Echt een plek uit een boek met bijbehorende serveerster die zich het kaas niet van het brood liet eten door de grappen makende werkmannen die er aten. We aten een salade met maagjes en Boeuf Bourguignon met aardappelpuree. Franser hebben we deze vakantie niet gegeten en het smaakte allemaal uitstekend.
Met het gure weer van afgelopen week kreeg ik enorme trek in mijn eigen versie van deze heerlijke stoofpot. Ik maak dit al zo'n 25 jaar zo af en toe en het blijft een succesnummer. Je kunt Boeuf Bourguignon uitstekend invriezen en het combineert goed met aardappels, puree, maar ook met rijst.

Wit, diep bord met boeuf bourguignon en gekookte aardappels, gegarneerd met wat platte peterselie

Boeuf Bourguignon


IngrediĆ«nten voor 4 personen

  • 500 gram sucadelappen of runderlappen
  • 150 gram boter
  • 125 gram spekblokjes
  • 1 grote grof gesneden ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • paar takjes tijm
  • klein bosje (platte) peterselie
  • 1 gehakt knoflookteentje
  • 1 deciliter bouillon
  • 1,5 deciliter rode wijn
  • 150 gram (kastanje)champignons
  • 2 in grove stukken gesneden wortels

Snijd de sucadelappen in grove stukken en bestrooi met zout en peper. Smelt 50 gram van de boter in een braadpan en bak de spek en de ui daarin lichtbruin. Haal de ui en het spek uit de pan, smelt de overige boter en bak daarin het vlees aan. Doe de bloem erbij; roer goed door en laat even op laag vuur garen. Voeg dan het spek, de ui, de kruiden (behalve de peterselie), de knoflook, de wijn (evt beetje opgewarmd om het vlees niet te laten schrikken), de wortels en de bouillon toe en laat rustig aan de kook komen. Zet het vuur dan zo laag dat je af en toe een klein borreltje ziet (met gas op sudderplaatje).
Laat het ongeveer 3 uur stoven (met deksel). 

Bak de schoongemaakte champignons in een beetje boter in een paar minuten gaar (snij ze doormidden of in vieren als ze erg groot zijn) en doe ze bij het vlees. Laat alles nog ongeveer 20 minuten garen, evt zonder deksel zodat er nog wat vocht kan verdampen. Als het vlees gaar is voeg je de gesneden peterselie toe en is de stoofpot klaar. Serveer met rijst of aardappels.

Zoals de meeste stoofpotten is ook Boeuf Bourguignon een dag later nog lekkerder. Het garen kost mij vaak veel langer dan 3 uur en ik zet de pan vaak in de oven op 100 graden. Het wordt dan heerlijk mals, maar staat bij mij soms wel 6 of 7 uur op het vuur (en/of in de oven)

1 opmerking:

  1. Hmm staat al een tijdje op m'n verlanglijstje, een echte klassieker!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...