Duizenden1dag: Review: The Dumpling Sisters: Amy & Julie Zhang - meer dan 100 Chinese familierecepten

dinsdag 20 oktober 2015

Review: The Dumpling Sisters: Amy & Julie Zhang - meer dan 100 Chinese familierecepten

Een paar weken terug plaatste ik een post over dumplings met daarbij een filmpje van de Dumpling Sisters. Ik ontdekte de 2 zussen Amy en Julie Zhang tijdens mijn zoektocht naar een filmpje met de vouwtechniek van dumplings en was gelijk enthousiast over de vrolijke en vooral duidelijke filmpjes op hun website en You tube kanaal. Ik snuffelde nog even door, maar vergat de hele website weer omdat ik druk bezig was met dumplings vouwen. De herinneringen kwamen snel weer bovendrijven toen ik via twitter ontdekte dat de Amy en Julie binnen een paar weken een kookboek zouden uitbrengen. Ik was ontzettend nieuwsgierig of ze met dit boek aan mijn (inmiddels hooggespannen) verwachtingen zouden kunnen voldoen en ging bij ontvangst van het boek snel bladeren. Het ene gerecht zag er nog lekkerder uit dan het andere en al snel had ik een heel lijstje "te maken recepten". Omdat zo'n lijstje bij mij de neiging heeft erg lang te blijven liggen besloot ik deze keer direct iets uit het boek te maken. Dat werd een heerlijk recept met rijst, kip en cashewnoten waarvan ik deze week het recept nog zal plaatsen.


Amie & Julie Zhang op de cover van hun kookboek


The Dumpling Sisters - meer dan 100 Chinese familierecepten


Het boek is verdeeld in de volgende hoofdstukken


Yum cha: een Kantonese vorm van high tea of tapas
Diverse soorten dumplings, knapperige loempia's, gebakken varkensbapao's, gestoomde lotusbladpakketjes en meer kleine hapjes.

Chineasy: alternatief voor afhaalgerechten
Snelle maaltijden voor 2 personen: o.a. kip met cashewnoten, eieren met knoflook en broccoli, met varkensvlees gevulde aubergine en paprika, tofusteaks en rundvlees met zwarte bonen en chili.

Om te delen: recepten voor een samengestelde maaltijd van kleine gerechten met rijst.
Begin met een soepje (o.a. koriandersoep met vis, kippen-pastinaaksoep of waterkerssoep) en maak daarna rijst met diverse vlees-, groente-, vis- , gevogelte- en ei/tofu gerechten. Ik kan niet wachten tot ik de halvemaanvormige ei dumplings gemaakt heb. Of het buikspek met lente-ui en zoete sojasaus. Of heb je liever pittige pijlinktvis uit de wok of pittig geschroeide bonen. Of toch roergebakken eend met taugé en ingemaakte komkommer. Keus genoeg.

Noedels: verschillende soorten noedels op verschillende manieren klaargemaakt.
Chinezen beschouwen noedels als geluksbrengers omdat lange slierten noedels voor een lang leven symbool staan (nu durf ik ze nooit meer te snijden omdat ik dat makkelijker vind met mengen en eten) en je voor elk moment van de dag is er wel een noedelrecept. Ik zal zeker de rijstnoedels met rundvlees en rijstnoedels eens proberen, maar ook de andere gerechten lijken me de moeite waard.

Feestmaaltijden: knapperig, plakkerig en vaak wat zwaarder. Gerechten om indruk mee te maken.
Goudgele knoflookribbetjes, knapperig buikspek, steurgarnalen in een knoflookkorstje of zoetzuur varkensvlees. Als je de recepten leest ruik je de geuren al bijna.

Chinees gebak: donzige cake, smeuïg gebak en kruimelige koekjes

Zoetigheden: heerlijke zoete hapjes om de maaltijd mee af te sluiten.

Het boek sluit af met een ingrediëntenlijst, waarin precies wordt uitgelegd welke (soms onbekende) ingrediënten gebruikt worden en waar je ze kunt kopen. Ook worden er websites vermeld waar je informatie over ingrediënten kunt vinden of ze kunt bestellen.

Erg leuk vind ik  de 2 pagina's over mondgevoel Hau gum voorin het boek. Cheow betekent bijv. knapperig en iets dat kruimelig is en uit elkaar valt als je erin bijt ervaar je als soung. Of lum bij vlees dat zo mals is dat het van het bot valt, maar ook bij een fluweelzachte chocoladecake.

Kortom; ik vind dit boek een aanrader! De recepten zijn volgens mij allemaal goed te maken en je hebt geen enorme hoeveelheid ingrediënten nodig. Misschien heb je niet alle ingrediënten (bijv.vijfkruidenpoeder of Shaoxing-rijstwijn) in huis, maar die komen wel weer in meerdere recepten terug. En voor mij was het de kans om weer eens minder gebruikte producten uit mijn voorraadkast te gebruiken (hoop dat die rijstwijn nog goed was; hoe lang kun je zoiets bewaren?)


Boek
The Dumpling Sisters
Auteur
Amie & Julie Zhang
Uitgeverij
Good Cook
Prijs:
€29,95

Ik kreeg dit boek opgestuurd van uitgeverij Good Cook, maar het enthousiasme is geheel van mezelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...