De volkstuin van Marleen is een heerlijk allegaartje. Ze maakt zich niet druk om planten die door elkaar heen groeien, maar geniet van alles wat groeit en bloeit; intussen mijmerend over wat ze met haar oogst zal maken. Naast het verzinnen van de meest heerlijke recepten, maakt ze ook prachtige foto's. De versheid van de gerechten spat van de foto's af! Alleen voor die foto's is een bezoek aan haar blog al de moeite waard. (Wist je overigens al dat Marleen haar kennis gaat delen en samen met Marianne van Homecooking dept een workshop styling en foodfotografie geeft op 21 november in Polsbroek; als je snel bent is er misschien nog een plekje...)
En nu is er dan dus ook het kookboek Eten uit de volkstuin. Net zo mooi als het blog en vol met heerlijke recepten.
Het boek

Het boek is verdeeld in seizoenen zodat je makkelijk aan de slag kunt met groenten en fruit uit het seizoen zonder het hele boek door te hoeven bladeren. Voorin vind je een zaaikalender en door het boek heen vind je allerhande tuintips.
De recepten
Ik maakte met de laatste oogst uit de werktuin deze lekkere pompoentaart. Omdat ik geen kans zag een foto te maken van de taart die ik mee naar een vergadering op het werk had genomen, maakte ik een foto van een minipuntje. Ik had nl een lange vorm gebruikt en had toen nog wat deeg en vulling over om een kleine springvorm mee te vullen. De bodem van dat taartje was eigenlijk iets te dik uitgevallen, maar de smaak was er niet minder om.
Pompoentaart
Ingrediënten
voor het deeg
- 200 gram bloem
- 100 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- 100 gram koude roomboter
- 1 ei
voor de vulling
- 300 gram pompoen
- 3 eetlepels olijfolie
- 40 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 250 ml slagroom
- 2 eieren
- 2 theelepels kaneel
- 50 gram amandelmeel
Roer basterdsuiker en zout door de bloem. Snijd de boter in kleine stukjes en roer ze door het bloemmengsel. Voeg het ei toe en kneed het tot een deegbal. Laat het deeg een uurtje in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd een stuk pompoen van ongeveer 300 gram in grove stukken en verwijder de pitten. Leg de pompoenstukken op een bakblik en giet er de olijfolie over. Rooster de stukken pompoen in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten tot ze zacht zijn. Laat de pompoen afkoelen en verwijder de schil.
Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg uit. Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Snijd de randen netjes af. Leg een stuk bakpapier over het deeg en vul de vorm met bakbonen. Bak de taartbodem in 20 minuten de oven op 180 graden.
Intussen maak je de vulling door de geroosterde pompoen met basterdsuiker, ahornsiroop, slagroom, eieren en kaneel te mengen. Dit gaat het best in de keukenmachine of een blender.
Haal de taartbodem uit de oven en verwijder de bakbonen. Strooi het amandelmeel over de bodem en giet de vulling erin. Bak de taart in 40 minuten gaar. Dek de taart af met aluminiumfolie als de bovenkant dreigt te verbranden.
Boek
Eten uit de volkstuin
Auteur
Marleen van Es
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
Prijs:
€24,95
Ik kreeg dit boek tijdens de boekpresentatie, maar het enthousiasme is geheel van mezelf.
Die cheesecake ziet er heerlijk uit! Heb eigenlijk nog nooit met pompoen gebakken, dat moet ik echt maar eens gaan doen!
BeantwoordenVerwijderenDankjewel Danielle. Maar het is geen cheesecake hoor. De vulling wordt gemaakt met slagroom. En bakken met pompoen is zeker een aanrader.
Verwijderen