Duizenden1dag: Sushi burrito

zondag 22 november 2015

Sushi burrito

Een sushi burrito? Ik keek nog eens een keer in het reclameblaadje, maar het stond er echt.
Maar was dit niet gewoon een ongesneden sushirol? Na wat onderzoek op internet ontdekte ik dat een sushi burrito minder rijst en meer overige vulling bevat. Ook zag ik een enorme diversiteit in vullingen voorbijkomen; van tonijn met pepers en gember tot varkensbuik en aubergine. Mijn interesse was in elk geval gewekt. 
Het was alweer een tijd geleden dat ik sushi had gemaakt en dit leek mij een heerlijke maaltijd. Ik besloot deze eerste keer voor makkelijk te rollen ingrediënten te gaan en niet gelijk stukken varkensbuik ofzo te gebruiken. Dat was een goede beslissing, want het rollen van zo'n rol met veel vulling bleek nog best lastig. Het was dan ook maar goed dat ik een ruime hoeveelheid sushirijst en wat extra norivellen had, want ik heb er een paar overnieuw gemaakt. Die kreeg ik niet zo opgerold dat ze vast bleven zitten. De truc? Een rand van minstens 2 centimeter op het norivel onbelegd laten zodat de "plakrand"groot genoeg is en een dunne laag rijst gebruiken. Ook is het handig de rest van de ingrediënten meer aan de rolkant te leggen. Het schuift allemaal nl iets door tijdens het rollen. 

sushi burrito met zalm, garnalen, avocado, komkommer en spinazie

Sushi burrito 


Ingrediënten voor 3 stuks

 • 3 norivellen (en een paar extra voor de zekerheid)
 • 1 avocado
 • 1/2 komkommer
 • hand kleine blaadjes spinazie
 • 100 gram Hollandse garnalen
 • 100 gram gerookte zalm
 • 6 theelepels (truffel) mayonaise
 • 300 gram sushirijst 
 • 3 eetlepels rijstazijn
 • 2 theelepels suiker
 • 1 theelepel zout
 • sushimatje
 • klein kommetje sojasaus 

Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm intussen de rijstazijn met suiker en zout op laag vuur totdat de suiker en het zout opgelost zijn. Laat het mengsel iets afkoelen en sprenkel het door de rijst.Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur.
Leg een norivel met de glimmende kant op het sushimatje.Maak je vingertoppen nat zodat de rijst niet zo aan je vingers plakt en leg dan een dun laagje rijst op het norivel. Zorg dat je in elk geval aan de bovenkant van het vel voldoende plakrand overhoudt. (Op de eerste foto had ik te weinig ruimte over; op de tweede foto foto was de ruimte die ik over had gehouden prima).
Beleg daarna de rijst met alles wat je er lekker op vindt. Ik ben begonnen met gerookte zalm. De komkommer en avocado sneed ik in repen en legde ik op de zalm. Daarna de garnalen met wat truffelmayonaise en als laatste legde ik de spinazieblaadjes erop. 
Dan komt het spannendste: het rollen. Pak de kant van het matje dat het dichtst naar je toe ligt, leg het norivel gelijk aan die rand en rol dan voorzichtig op terwijl je met de vingers de vulling naar binnen duwt. Zorg ervoor dat je matje niet mee naar binnen rolt. Als het mislukt neem je gewoon een nieuw vel met nieuwe rijst en verplaats je de vulling. Het is een kwestie van oefenen.
Als de rol klaar is snijd je hem met een natgemaakt mes (ivm plakken) schuin doormidden.
Hoe sneller je de burrito eet hoe lekkerder. Het norivel wordt na een tijdje nl wat taai.
Geef er een kommetje sojasaus bij om de burrito in te dippen.

Tip: je kunt ook kant en klare sushi azijn kopen ipv de rijstazijn met suiker en zout. Die kun je er zo overheen sprenkelen.
Je zou genoeg moeten hebben aan de helft van de sushirijst, maar als je dit voor het eerst maakt is het fijn om extra rijst te hebben voor als het niet gelijk goed gaat. 

sushi burrito met zalm, garnalen, avocado, komkommer en spinazie

sushi burrito met zalm, garnalen, avocado, komkommer en spinazie

4 opmerkingen:

 1. Oké, officieel heb ik al lang geheten vanavond, maar als ik dit zie, maak ik graag een plekje vrij! Gebruik jij er dan ook nog soya saus bij net zoals bij kleine sushi hapjes? Zou er zelf denk ik een schaaltje van bij zetten om lekker te dippen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe dat zelf eigenlijk nooit met sushi, maar het hoort er natuurlijk wel bij. En mijn vriend dipt wel altijd. Dank voor de tip; ik zet het er nog even bij.

   Verwijderen
 2. Oké, officieel heb ik al lang geheten vanavond, maar als ik dit zie, maak ik graag een plekje vrij! Gebruik jij er dan ook nog soya saus bij net zoals bij kleine sushi hapjes? Zou er zelf denk ik een schaaltje van bij zetten om lekker te dippen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed gelukt! ik heb mijn sushi-rol pogingen na drie keer opgegeven. Hoewel ik het graag lust, laat ik het maken graag aan een ander over :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...